Η FIFA και το Κατάρ παρουσίασαν την κοινή τους στρατηγική για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί το 2022 στο κρατίδιο του Κόλπου. Στο κοινό ανακοινωθέν, που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα (Τρίτη 22/2) από την Ντόχα, η παγκόσμια ομοσπονδία και οι διοργανωτές του Μουντιάλ, έκαναν γνωστό, πως προτεραιότητα τους, αποτελούν ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων, των ΛΟΑΤ, καθώς επίσης και η προστασία των ακτιβιστών και των δημοσιογράφων.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι το Κατάρ υπήρξε αντικείμενο ισχυρών επικρίσεων για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της αντιμετώπισης που «έτυχαν» χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι απασχολούνται στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και της νομοθεσίας που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία.
Στο σχετικό κείμνεο των 112 σελίδων, ορίζονται επίσης, οι δεσμεύσεις για να καταστεί το τουρνουά προσιτό σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες, ενώ παράλληλα, γίνεται λόγος για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση δεοντολογικών επιχειρηματικών πρακτικών.
«Εχουν περιγραφεί λεπτομερώς 22 στόχοι, καθώς και περισσότερες από 70 συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προγράμματα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης στρατηγικής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό ανακοινωθέν της FIFA και και της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2022.
Όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων, το έγγραφο αναφέρει ότι το Κατάρ θα προωθήσει «αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, αλλά και δίκαιη πρόσληψη». Για τον ειδικό αναλυτή, Τζέιμς Ντόρσεϊ, το Κατάρ «μπορεί να συγχαρεί τον εαυτό του» γι΄ αυτήν την στρατηγική, επειδή «το βοηθά να προβάλλει την εικόνα ενός υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ωστόσο, θεώρησε ότι η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής δεν ήταν σαφής.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας θα λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση, ενώ παράλληλα, στο έγγραφο υπογραμμίζεται πως η FIFA απαγορεύει κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών της «οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων κατά μιας χώρας, ανθρώπων ή ομάδων ατόμων με βάση την εθνοτική καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, την κοινωνική προέλευση, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την γλώσσα, την θρησκεία, τις απόψεις, τον πλούτο ή οιοδήποτε άλλο καθεστώς».
«Ως χώρα υποδοχής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, το Κατάρ έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης του να σέβεται τις πολιτικές της FIFA για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση των διακρίσεων», προστίθεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν.
Το προσωπικό της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας θα λάβει εξειδικευμένη κατάρτιση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μέσων ενημέρωσης και των ακτιβιστών, σύμφωνα με τη στρατηγική.
Η Γενική Γραμματέας της FIFA, Φατμά Σαμούρα, από την Σενεγάλη, δήλωσε ότι η διοργάνωση, προσφέρει «μια μοναδική ευκαιρία να επιφέρει θετική αλλαγή, μια ευκαιρία που η FIFA και το Κατάρ δεν μπορούν και δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη».
Πηγή: ΑΠΕ