Παγκόσμιο Κύπελλο: Ο απίθανος Μέσι, η Κροατία του Μόντριτς και… λίγο Γαλλία-Μαρόκο! (poll)

Ο «ονειρικός» Λιονέλ Μέσι και η... άλλη του πλευρά. Οι τέσσερις ομάδες των ημιτελικών και ο Λούκα Μόντριτς!

Όλα είναι έτοιμα για την αποψινή (13/12, 21:00) σπουδαία μονομαχία ανάμεσα σε Αργεντινή και Κροατία, στον πρώτο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Ο Λιονέλ Μέσι και η παρέα του θα τεθούν αντιμέτωποι με τον Λούκα Μόντριτς και τη δική του παρέα*, προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους.

Οι ηγέτες των εθνικών τους «κουβαλούν στις πλάτες τους» τα έθνη τους και προσπαθούν να οδηγήσουν τους συμπαίκτες τους στην κορυφή, έχοντας ως στόχο τη νίκη στον «τελικό» πριν τον… τελικό. Οι δυο τους πραγματοποιούν σπουδαίες εμφανίσεις, με τον Λίο όμως να είναι «ονειρικός» και να θυμίζει κάτι από το… 1986 και όσα είχε πετύχει ο θρύλος του ποδοσφαίρου της χώρας.

Σε εκείνη τη διοργάνωση ο Ντιέγκο Μαραντόνα έκανε… πράγματα και θαύματα, από το «χέρι του Θεού» μέχρι και το «γκολ του (προηγούμενου) αιώνα» στο παιχνίδι με την Αγγλία, οδηγώντας τελικά την Αλμπισελέστε στην κατάκτηση της κορυφής, στο δεύτερο και τελευταίο της Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι και σήμερα.

Αντίστοιχο επίτευγμα επιδιώκει και ο Ψύλλος, ο οποίος πραγματοποιεί κάτι παραπάνω από ένα εξαιρετικό τουρνουά. Ο πολύπειρος άσσος της Παρί Σεν Ζερμέν έχει ανάλογη προσφορά με εκείνη που είχε το είδωλό του πριν από 36 χρόνια. Υπερβολική η σύγκριση; Ίσως, αλλά οι αριθμοί του και η επιδραστικότητά του σε αυτό το Μουντιάλ διαφωνούν…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το κατά… Μέσι ευαγγέλιο!

Ο Μέσι έχει ήδη τέσσερα γκολ στα πέντε παιχνίδια του, τα οποία έχει συνοδεύσει και με δύο ασίστ. Μόνο στο παιχνίδι με την Πολωνία δεν είχε προσφορά (που να αποτυπώνεται σε αυτούς τους αριθμούς), αν και εκεί ο Σέζνι του είχε πιάσει πέναλτι. Σε όλα τα υπόλοιπα, ακόμη και στην ήττα από τη Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα, είναι εκείνος που είτε σκοράρει είτε δίνει την τελικά πάσα σε συμπαίκτη του προκειμένου να σημειώσει το πρώτο τέρμα!

Ναι μεν τα δύο εκ των τεσσάρων γκολ του προέρχονται από την άσπρη βούλα, αλλά αυτά σε κανονική ροή παιχνιδιού με το Μεξικό και την Αυστραλία, δείχνουν το τι… ιδιοφυΐα είναι! Αν και αυτό αποτυπώνεται καλύτερα στην απίστευτη ασίστ που είχε στο τέρμα του Μολίνα, με το οποίο η Αργεντινή προηγήθηκε 1-0 στον προημιτελικό με την Ολλανδία.

Απολαύστε το βίντεο και συνεχίζουμε:

Στην ίδια αναμέτρηση, πέρα του ότι έπιασε τον Γκαμπιρέλ Μπατιστούτα στην κορυφή της Αργεντινής με 10 γκολ σε Παγκόσμια Κύπελλα, είδαμε και την… άλλη πλευρά του, την οποία δε μας έχει συνηθίσει. Από το να δείχνει τα… αυτιά του, το να τα βάζει με τον Λουίς Φαν Χάαλ, μέχρι και το να τσακώνεται με τον Βουτ Βέγκχορστ σε δηλώσεις του έπειτα τη διαδικασία των πέναλτι και την πρόκριση στους «4».

Όλα αυτά είναι δείγμα του πόσο θέλει ο 35χρονος να οδηγήσει σαν άλλος Μεσί(ας) – ή Μαραντόνα – την Αργεντινή στην κορυφή. Ακόμη και αν πρέπει να τα βάζει με όλους και να βγάζει το… κακό παιδί από μέσα του. Αν και για να είμαστε δίκαιοι, εκείνος που (μοιάζει να) έφερε όλη την αναστάτωση και τα εκατέρωθεν νεύρα με τους Οράνιε ήταν ο συμπαίκτης του, Λεάντρο Παρέδες και η αχρείαστη ενέργειά του να κλωτσήσει την μπάλα προς τον πάγκο των αντιπάλων τους.

Βέβαια τα συναισθήματα του Μέσι και όλα όσα έγιναν στους «8» αποτυπώνονται καλύτερα μέσα από τις δηλώσεις του Νίκολας Ταλιαφίκο στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με την Κροατία.

«Αυτά που έλαβαν χώρα στο τέλος με την Ολλανδία είναι καταστάσεις που συμβαίνουν, δεν είμαστε μηχανές, υπάρχουν συναισθήματα, είναι πράγματα που γίνονται σε πολλά παιχνίδια έγινε και θα συνεχίσουν να γίνονται. Ο Μέσι ήταν πάντα έτσι, είναι ο αρχηγός μας, αυτός που μας οδηγεί, μας παρακινεί, έχει αυτό το συν, ξέρουμε ότι τον έχουμε και μας βοηθά να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε, χαιρόμαστε που είναι ο αρχηγός μας», τόνισε ο αριστερός μπακ που αναμένεται να παίξει βασικός στον ημιτελικό, καθώς ο Ακούνια είναι τιμωρημένος.

Αρχηγός, ηγέτης και άλλα πολλά, μέσα από τα λόγια του συμπαίκτη του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Φυσικά αυτά αποτυπώνονται και στο χορτάρι, εκεί που εν αντιθέσει με το 2014 και τον τελικό του Μουντιάλ που βρέθηκαν, πλέον άπαντες παίζουν για εκείνον. Θυσιάζονται, κάνουν ατελείωτα χιλιόμετρα και είναι εκεί για να τον υπερασπιστούν όποτε χρειαστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ροντρίγκο Ντε Πολ, που μοιάζει να τον ακολουθεί… παντού. Είναι ο προσωπικός «σωματοφύλακάς» του και τα όσα κάνει τον οδήγησαν στο να γίνει viral στα social media για αυτόν τον λόγο!

Αυτή η αυτοθυσία επιβεβαιώνεται και από τα λόγια του Φίλιπ Λαμ, του Γερμανού θρύλου που ήταν αρχηγός στον τελικό του 2014 απέναντι στην Αργεντινή και τη νίκη της χώρας του με 1-0, χάρις το γκολ του Μάριο Γκέτσε στην παράταση. Μάλιστα χρίζει την Αλμπισελέστε φαβορί για το τρόπαιο στο Κατάρ!

«Η Αργεντινή είναι το φαβορί για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 2014 οι συμπαίκτες του Μέσι περίμεναν από εκείνον να λύσει τα πάντα εναντίον μας, το 2022 παίζουν για εκείνον», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του στα social media.

Τελευταίο στοιχείο για τον 35χρονο στο τουρνουά και την επιδραστικότητά του είναι το γεγονός πως βρίσκεται πίσω μόνο από τον Κιλιάν Εμπαπέ σε συνολική προσφορά σε «open play» καταστάσεις, με 39 ενέργειές του να καταλήγουν σε σουτ. Ο Γάλλος αστέρας και 12 χρόνια μικρότερος του λατινοαμερικάνου προπορεύεται μόλις κατά μία. Το ίδιο συμβαίνει και στα γκολ με ένα παραπάνω (μετρώντας πέντε), ενώ και αυτός έχει καταγράψει δύο τελικές πάσες.

Ξεχωρίζουν Αργεντινή-Γαλλία (ναι, δεν το περίμενε κανείς)

Με αφορμή τον Εμπαπέ, από τις ομάδες που έχουν απομείνει φαβορί για την πρόκριση από τους δύο ημιτελικούς είναι η Αργεντινή και η Γαλλία (σοκ). Πέρα από το προφανές προβάδισμα που έχουν, είναι και οι χώρες που έχουν αποδώσει το καλύτερο ποδόσφαιρο στο τουρνουά (ακολουθούν οι αποκλεισμένες Αγγλία-Βραζιλία). Ναι μεν το Μαρόκο είναι η μεγάλη έκπληξή του και η Κροατία μοιάζει ανίκητη μετά την… κανονική διάρκεια, αλλά οι Λιονέλ Σκαλόνι και Ντιντιέ Ντεσάν έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά και φαίνεται.

Αν και οι δύο προπονητές είχαν τις δικές τους κακές στιγμές, που λίγο έλειψε να στοιχίσουν, βρίσκονται στους «4». Η μεν Αλμπισελέστε έχει ως «μελανά» σημεία το δεύτερο ημίχρονο με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας του προημιτελικού με την Ολλανδία. Στην πρώτη περίπτωση γνώρισε τη μοναδική της ήττα και στη δεύτερη γλίτωσε στη διαδικασία των πέναλτι. Και στα δύο ματς ήταν ανώτερη, αλλά τα λάθη σε αυτό το επίπεδο πληρώνονται και πλέον το ξέρει πολύ καλα…

Σημαντική παράμετρος και ότι έχει τον καλύτερο συνολικό συντελεστή xG (προβλεπόμενα γκολ υπέρ-κατά) από τις ομάδες που έχουν απομείνει, τα διπλάσια από τη Γαλλία που ακολουθεί!

Από την απέναντι πλευρά οι Τρικολόρ συνάντησαν μεγάλη δυσκολία μόνο στην ήττα με την Τυνησία και το δικό τους ματς για τους «8», κόντρα στην Αγγλία. Όσον αφορά την αναμέτρηση με τους Αφρικανούς, ο Ντιντιέ Ντεσάν έκανε συντήρηση και έπαιξε με τους αναπληρωματικούς του μιας και είχαν ήδη προκριθεί στα νοκ-άουτ. Κόντρα στο σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ όμως αν δεν υπήρχε ο Αντουάν Γκριεζμάν, που κάνει ένα εκπληκτικό τουρνουά όντας ο… αόρατος MVP της ομάδας του, τότε η Γαλλία πολύ πιθανόν να είχε αποκλειστεί. Με τα «αν» φυσικά δεν παίζεται ποδόσφαιρο και πλέον περιμένει το Μαρόκο στα ημιτελικά.

Μαρόκο όπως… Ελλάδα

Η μεγάλη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ θα κυνηγήσει το… μπαμ. Για πολύ κόσμο το Μαρόκο είναι η… Ελλάδα του 2004 σε μεγαλύτερη σκηνή και δεν έχει δεκτεί γκολ από πόδια αντιπάλου της. Το μοναδικό εις βάρος της τέρμα στη διοργάνωση είναι το αυτογκόλ του Άγκερντ με τον Καναδά. Εξαιρετικη η παρουσία των Μπόνο, Ζίγιες, Ουναχί, Εν-Νεσίρι και Σοφιάν Άμραμπατ, τον οποίο ο αδερφός του και παίκτης της ΑΕΚ, Νορντίν, τον… προτείνει στην Παρί Σεν Ζερμέν! Είναι το αουτσάιντερ, έχει εξαιρετική αμυντική λειτουργία, αλλά μοιάζει σχεδόν απίθανο να περιορίσει τα «όπλα» των Τρικολόρ.

Ποτέ μη λες ποτέ όμως και μετά τον αποκλεισμό των Ισπανίας-Πορτογαλίας στα νοκ-άουτ μπορεί να αφήσει έξω και τη Γαλλία. Το μόνο που χρειάζονται είναι ανάλογη εικόνα στα μετόπισθεν και επιθετικά μια ενέργεια σαν του Ζαγοράκη πάνω στον Λιζαραζού, που θα καταλήξει σε μια κεφαλιά-κανονιά όπως εκείνη του Χαριστέα στον Μπαρτέζ

Η Κροατία δε «Χ»άνει μετά την κανονική διάρκεια!

Ας επιστρέψουμε όμως στον πρώτο ημιτελικό και την Κροατία, που αποτελείται από μια εξαιρετική τριάδα στο κέντρο, με τους Μπρόζοβιτς-Κόβατσιτς-Μόντριτς να είναι φανταστικοί. Ειδικά ο τελευταίος… ζωγραφίζει στον αγωνιστικό χώρο, παρά τα 37 του χρόνια ελέγχει με μαεστρία όλη τη μεσαία γραμμή και δείχνει να ζει τη δεύτερη νιότη του.

«Είναι χαρά να είσαι στο γήπεδο και να τον βλέπεις να παίζει, είναι παράδειγμα για πολλούς, όχι μόνο για την ποιότητά του, αλλά και για τη συμπεριφορά του και αυτά που εκπέμπει», σημείωσε σε δηλώσεις του για το Νο.10 της Χρβάτσκα ο προπονητής της Αργεντινής, Λιονέλ Σκαλόνι.

Μαζί με τον αρχηγό ο… διπλωμάτης Λιβάκοβιτς μοιάζει ανίκητος (ειδικά στη διαδικασία των πέναλτι) κάτω από τα γκολπόστ και ο Γκβάρντιολ στο κέντρο της άμυνας δείχνει απροσπέλαστος και έτοιμος να ηγηθεί οποιασδήποτε άμυνας στα 20 του!

Και αν το ματς δεν κριθεί στην κανονική διάρκεια και έρθει «Χ», τότε όλα μοιάζουν να γέρνουν υπέρ τους, μιας και μετρούν μόνο προκρίσεις από την παράταση και μετά στα τελευταία δύο Μουντιάλ! Το 2018 απέκλεισαν τους Δανούς και τους Ρώσους στα πέναλτι για τη φάση των «16» και «8» αντίστοιχα, ενώ για να βρεθούν στον τελικό κέρδισαν στην παράταση την Αγγλία με 2-1. Φέτος ακολουθούν το ίδιο… μοτίβο, αφήνοντας εκτός συνέχειας τις Ιαπωνία και Βραζιλία στη «ρώσικη ρουλέτα». Απίθανα πράγματα από τους παίκτες του Ζλάτκο Ντάλιτς…

Μέσι-Μόντριτς σημειώσατε…

Και τώρα κάτι τελευταίο για τα αστέρια των δύο ομάδων! Οι καλύτεροι παίκτες της Αργεντινής και της Κροατίας συνδέονται από μικροί στο διεθνές επίπεδο! Την 1η Μαρτίου του 2006 τέθηκαν αντιμέτωποι σε φιλικό στην Ελβετία, με τον Λούκα Μόντριτς να κάνει το ντεμπούτο του και τον Λιονέλ Μέσι να σημειώνει το πρώτο του τέρμα με την Αλμπισελέστε στην ήττα του τελευταίου με 3-2.

Πριν τέσσερα χρόνια στο Μουντιάλ της Ρωσίας είχαν συναντηθεί στη φάση των ομίλων, με την Χρβάτσκα να επικρατεί 3-0. Μάλιστα ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης είχε σημειώσει το δεύτερο γκολ, ενώ είχαν σκοράρει και οι Ρέμπιτς-Ράκιτιτς. Πριν από αυτή την αναμέτρηση είχαν παίξει ακόμη ένα φιλικό το 2014, με τους λατινοαμερικανούς να κερδίζουν 2-1 και τον Λίο να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ.

Αυτή είναι η ιστορία των Μέσι-Μόντριτς και τα μεταξύ τους ματς με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα. Εκείνο που μένει να φανεί πλέον είναι ποιος θα βγει νικητής από αυτόν τον «τελικό» και θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για την ώρα μετρούν από ένα χαμένο τελικό, ο Αργεντινός το 2014 και ο Κροάτης το 2018.

ΟπότεΑργεντινή ή Κροατία; Μέσι ή Μόντριτς; Η απάντηση σε λίγες ώρες…

Εσείς τι πιστεύετε;

PollMaker

*Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο χωρών σε Μουντιάλ. Η Αργεντινή κέρδισε 1-0 το 1998, πριν από τη νίκη της Κροατίας με 3-0 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία που αναφέραμε στο τέλος του κειμένου. Θα ακολoυθήσει αφιέρωμα από τον Ηλία Βλάχο για τα προηγούμενα, καθώς και το αποψινό τρίτο τους ραντεβού στη διοργάνωση. Μείνετε συντονισμένοι στο Novasports.gr!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.