Οράνιε vs Αλμπισελέστε… Part 6 (vids)

Για έκτη φορά στην ιστορία θα μονομαχήσουν Αργεντινή και Ολλανδία σε Παγκόσμιο κύπελλο. Σε ματς δίχως αύριο ισόπαλες 2-2. Ο Μέσι για τρίτη φορά παίζει με τους Ολλανδούς και δεν έχει χάσει.

Στις 9 Δεκεμβρίου στο Education City του Κατάρ, Ολλανδία και Αργεντινή θα αναμετρηθούν για έκτη φορά στην ιστορία τους σε Παγκόσμιο κύπελλο.

Έχουν αναμετρηθεί σε τελικό (1978), ημιτελικό (2014) και αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα αναμετρηθούν στους οκτώ της διοργάνωσης μετά το 1974 και το 1998 με τους Οράνιε, να έχουν το δύο στα δύο.

Γερμανία 1974
Ολλανδία – Αργεντινή 4-0

Η φάση των “8” στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1974 στην Γερμανία. Είχε… ομίλους. Ο πρώτος κάθε ομίλου έπαιρνε εισιτήριο για τον τελικό.

Την πρώτη αγωνιστική αναμετρήθηκαν Ολλανδία και Αργεντινή με τους Οράνιε να είναι τόσο καλύτεροι που ο τερματοφύλακάς τους Γιόνγκμπλουντ ακούμπησε την μπάλα μια φορά σε όλο το παιχνίδι.

Ο Κρόιφ πέτυχε δύο γκολ, το ένα πιο δύσκολο από το άλλο. Τα άλλα τέρματα οι Κρολ και Ρεπ. Η Ολλανδία τερμάτισε πρώτη στον όμιλο και έχασε στον τελικό από τους Γερμανούς. Οι Αργεντινοί τερμάτισαν τελευταίοι.

Αργεντινή 1978
Αργεντινή – Ολλανδία 3-1

Τέσσερα χρόνια μετά οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά, στο σπίτι όμως των Αργεντινών. Σε ένα Παγκόσμιο κύπελλο για το οποίο γράφτηκαν αρκετά και υπήρξαν αρκετά υπονοούμενα καθώς από το 1976 πρόεδρος της χώρας ήταν ο δικτάτορας Βιδέλα.

Οι Ολλανδοί – δίχως Κρόιφ – ήταν ο αντίπαλος της Αργεντινής στον τελικό.

Η Αργεντινή προηγήθηκε με τον επίμονο Κέμπες για να ισοφαρίσει στο 82ο λεπτό ο Νανίγκα. Οι Οράνιε, παρά τα όσα γράφτηκαν για ένα τρόπαιο καταδικασμένο να καταλήξει στην Αργεντινή έτσιθελικά, άγγιξαν την νίκη.

Στις καθυστερήσεις όμως ο Ρέζενμπρικ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Στην παράταση η Αργεντινή ήταν καλύτερη, σκόραρε με Κέμπες και Μπερτόνι, νίκησε 3-1 και κατέκτησε το τρόπαιο.

Γαλλία 1998
Ολλανδία – Αργεντινή 2-1

Πέρασαν 20 χρόνια για να βρεθεί η μια στο διάβα της άλλης ξανά. Προημιτελικός όπως και φέτος. O προημιτελικός του Μπέργκαμπ.

Δεν είναι μόνο το καταπληκτικό γκολ νίκης που πέτυχε για να γράψει το τελικό 2-1, γκολ που ο Αγιάλα σίγουρα θα το θυμάται σαν εφιάλτη αλλά και η μαγική ασίστ που είχε βγάλει για το 1-0 του Κλάιφερτ.

Ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Κλάουντιο Λόπες πλασάροντας ιδανικά σε τετ-α-τετ τον Φαν ντερ Σααρ. Σε εκείνο το ματς είχε παίξει και ο νυν προπονητής της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, βασικός στο κέντρο της Αργεντινής.

Γερμανία 2006
Αργεντινή – Ολλανδία 0-0

Το πιο βαρετό ματς στην ιστορία τους διεξήχθη στις 21 Ιουνίου του 2006 και φυσικά έληξε 0-0.

Τρίτη αγωνιστική στην φάση των ομίλων με τις δύο ομάδες να έχουν ήδη προκριθεί. To 0-0 σήμαινε ότι η Αργεντινή τερμάτισε πρώτη στον όμιλο και η Ολλανδία δεύτερη. Οι Ολλανδοί αποκλείστηκαν στους 16 από την Πορτογαλία και οι Αργεντινοί στους οκτώ από την Γερμανία.

Υπήρχε κάτι ενδιαφέρον για να θυμόμαστε από εκείνο το παιχνίδι του 2006. Ήταν το πρώτο ματς που ο Λιονέλ Μέσι έπαιξε βασικός με την Αργεντινή στο Παγκόσμιο κύπελλο και η δεύτερη συμμετοχή του.

Βραζιλία 2014
Ολλανδία – Αργεντινή 0-0 (2-4 πέναλτι)

Το δεύτερο πιο σημαντικό ματς στην ιστορία τους ήταν ο ημιτελικός του 2014 στην Βραζιλία. Μια ημέρα μετά την διάλυση της Βραζιλίας από την Γερμανία με 7-1 και το τραγούδι για κατάκτηση του τροπαίου μέσα στην χώρα της μισητής αντιπάλου ηχούσε πιο δυνατά από ποτέ.

Σε αντίθεση με τον πρώτο ημιτελικό αυτό το ματς κάθε άλλο παρά θεαματικό ήταν. Ο πρωταγωνιστής στα πέναλτι ήταν ο τερματοφύλακας της Αργεντινής, Σέρχιο Ρομέρο που έπιασε τις εκτελέσεις των Φλάαρ και Σνάιντερ.

Ο Σίλεσεν από την άλλη πλευρά δεν σταμάτησε κανέναν με τους Ολλανδούς να απορούν ακόμη και σήμερα γιατί ο Φαν Χάαλ δεν έριξε στην μάχη για την διαδικασία τον Τιμ Κρουλ όπως είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα, με επιτυχία, απέναντι στην Κόστα Ρίκα.

Από εκείνο το ματς παραμένουν στο γήπεδο για την Ολλανδία ο κόουτς Φαν Χάαλ και οι Μπλιντ και Ντεπάι αν και ο τελευταίος δεν είχε αγωνιστεί. Φυσικά έπαιζε ο Μέσι που είχε ευστοχήσει στο πρώτο πέναλτι στην διαδικασία.

Η Αργεντινή δεν τα κατάφερε στον τελικό και έχασε από τους Γερμανούς με γκολ του Γκετσε. Η Ολλανδία νίκησε άνετα την Βραζιλια και τερμάτισε τρίτη.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.