Mετά τη νίκη της Ιαπωνίας επί της Γερμανίας στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όλοι μιλούσαν για το "θαύμα της Ντόχα". Αποδεικνύεται ότι τα ποδοσφαιρικά θαύματα μπορούν να γίνουν δύο φορές. Διαδοχικά και στον ίδιο χώρο.

Η ήττα των Ασιατών από την Κόστα Ρίκα στη συνέχεια δεν έδινε πολλές ελπίδες πρόκρισης στους “Samurai Blue”, έχοντας να αντιμετωπίσουν στο τελευταίο τους παιχνίδι μία υπερδύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως η Ισπανία.
Το “Khalifa International Stadium” όμως, ήταν το φόντο μιας άλλης εξαιρετικής βραδιάς για το ιαπωνικό ποδόσφαιρο, μετά την εκπληκτική νίκη, με ανατροπή μάλιστα μέσα σε 142 δευτερόλεπτα, επί των Παγκόσμιων πρωταθλητών του 2010. Ποιες ήταν όμως οι άλλες μεγάλες επιστροφές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Δυτική Γερμανία-Ουγγαρία 3-2 ΤΕΛΙΚΟΣ 1954
Το επονομαζόμενο και “Θαύμα της Βέρνης”. Η Δυτική Γερμανία αντιμετώπιζε μια ομάδα, την Ουγγαρία, που ήταν αήττητη σε 31 αγώνες. Μάλιστα την είχε συντρίψει 8-3 μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, λογικά λοιπόν η Δυτική Γερμανία μπήκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954 ως αουτσάιντερ.
Και δεν φαινόταν ότι ήταν πιθανό να προκληθούν εκπλήξεις καθώς ο σπουδαίος Φέρεντς Πούσκας άνοιξε το σκορ στο 6ο λεπτό και ακολούθησε ένα γκολ μόλις δύο λεπτά αργότερα από τον Ζόλταν Τσίμπορ.
Ωστόσο, η Δυτική Γερμανία δεν επρόκειτο να πέσει αμαχητί από τους «Μαγικούς Μαγυάρους», κλείνοντας τη διαφορά μόλις στο 10ο λεπτό με ένα γκολ του Μαξ Μόρλοκ, πριν ο Χέλμουτ Ραν σκοράρει στο 18ο λεπτό για να ισοφαρίσει 2 -2. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 84ο λεπτό του αγώνα για να πετύχει ο Ραν το νικητήριο τέρμα, σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές σε τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πορτογαλία-Β.Κορέα 5-3 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΆ 1966
Μετά από ένα άθλιο ξεκίνημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού έχασε με 3-0 από τη Σοβιετική Ένωση, η Βόρεια Κορέα φαινόταν σίγουρο ότι θα μπει στο αεροπλάνο για την πρόωρη επιστροφή στην πατρίδα. Ωστόσο, μετά την ισοπαλία με τη Χιλή στο δεύτερο παιχνίδι, νίκησε και πέταξε εκτός την Ιταλία από το Παγκόσμιο Κύπελλο στο τρίτο ματς και προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Η Πορτογαλία, με τον θρύλο Εουσέμπιο στις τάξεις της, είχε περάσει από τον όμιλό της με τρεις νίκες. Ωστόσο, τίποτα δεν ήταν ικανό να την προετοιμάσει για τον τρόμο που επρόκειτο να δεχτεί. Ένα αξιοσημείωτο πρώτο ημίχρονο, είδε τη Βόρεια Κορέα να προηγείται με 3-0, ωστόσο η χαρά των Κορεατών δεν έμελλε να διαρκέσει. Σε μια από τις πιο αξέχαστες ανατροπές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Εουσέμπιο σημείωσε τέσσερα γκολ και η Πορτογαλία επιβλήθηκε με το εντυπωσιακό 5-3.

Ιταλία-Δ. Γερμανία 4-3 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ 1970
Ο ημιτελικός μεταξύ Ιταλίας και Δυτικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό, ονομάστηκε «Παιχνίδι του Αιώνα», ειδικά για το συναρπαστικό του φινάλε. Η Ιταλία προηγήθηκε στο όγδοο λεπτό με ένα γκολ του Μπονισένια, πριν ο Σνέλινγκερ αποκαταστήσει την τάξη για τη Δυτική Γερμανία με τον αγώνα να πλησιάζει στη λήξη του.

Στην παράταση, ο Γερμανός θρύλος Γκερντ Μίλερ φαινόταν να έχει σφραγίσει τη νίκη για τη χώρα του στο 94ο λεπτό, προτού τα γκολ των Μπούργκνιτς και Τζίτζι Ρίβα αποκαταστήσουν το προβάδισμα της Ιταλίας. Αλλά ο αγώνας δεν είχε τελειώσει. Ο Μίλερ ισοφάρισε εκ νέου στο 110ο λεπτό, αλλά πριν ολοκληρωθούν οι πανηγυρισμοί της Δυτικής Γερμανίας, ο Τζιάνι Ριβέρα με ατομική ενέργεια πέτυχε το νικητήριο γκολ, μόλις ένα λεπτό αργότερα.

Δ. Γερμανία-Γαλλία 3-3 (54 στα πέναλτι) ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ 1982
Το γεγονός ότι η Δυτική Γερμανία συμμετέχει σε τόσους πολλούς από τους αγώνες των μεγάλων ανατροπών,ίσως αποτελεί απόδειξη του πόσο σπουδαίος αντίπαλος ήταν όλα αυτά τα χρόνια. Σε άλλη μια αναμέτρηση στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 στην Ισπανία, η Γερμανία βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-1 εναντίον της Γαλλίας στην παράταση, πριν με μια αξιοσημείωτη ανατροπή και γκολ των Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε και Κλάους στο 102ο και 108ο λεπτό, οδηγήσει την αναμέτρηση στα πέναλτι. Εκεί ο Χορστ Χρούμπετς πέτυχε το νικητήριο πέναλτι και η Γερμανία επικράτησε με αυτόν τον δραματικό τρόπο.

Αγγλία-Καμερούν 3-2 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ 1990
Ο Ντέιβιντ Πλατ έδωσε το προβάδισμα στην Αγγλία στο 26ο λεπτό, αλλά το Καμερούν επέστρεψε στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ιταλία, με τα γκολ των Κούντε και Εκέκε. Με τα λεπτά να περνούν και την Αγγλία να φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει μια δεύτερη έξοδο στα προημιτελικά σε ισάριθμα Παγκόσμια Κύπελλα, ισοφάρισε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γκάρι Λίνεκερ.
Στο 15ο λεπτό της παράτασης, ολοκληρώθηκε η ανατροπή με δεύτερο πέναλτι που εκτέλεσε ο Λίνεκερ, ο οποίος οδήγησε την Εθνική του ομάδα σε ημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πρώτη φορά από το 1966.

Γαλλία-Κροατία 2-1 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ 1998
Παίζοντας στην έδρα της, οι βλέψεις για τη Γαλλία ήταν πολύ υψηλές, μία ομάδα που περιελάμβανε στο δυναμικό της, θρύλους όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν και ο Τιερί Ανρί. Αλλά η Κροατία ήταν επίσης καλή ομάδα και είχε στις τάξεις της έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία της χώρας: Τον Νταβόρ Σούκερ.
Και ήταν ο Σούκερ που άνοιξε το σκορ προς απογοήτευση του γαλλικού κοινού, στο 46ο λεπτό.
Αλλά η Γαλλία πέρασε στην αντεπίθεση. Ο αμυντικός Λιλιάν Τουράμ σκόραρε δύο φορές στο 47ο και στο 70ο λεπτό, δινοντας στη Γαλλία το προβάδισμα.
Αυτά τα δύο γκολ από τον Τουράμ – τα μοναδικά του σε 142 διεθνείς εμφανίσεις,
αποδείχθηκαν επαρκή για να στείλουν τη Γαλλία στον τελικό και στη συνέχεια στην κατάκτηση του τροπαίου με νίκη επί της Βραζιλίας.

Αγγλία-Βραζιλία 1-2 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ 2002
Η Βραζιλία ήταν το φαβορί, αλλά τρόμαξε πραγματικά στον προημιτελικό κόντρα στην Αγγλία, όταν ο νεαρός τότε Μάικλ Όουεν έβαλε μπροστά τους Άγγλους στο 23ο λεπτό. Χρειάστηκε να έρθει το 47ο λεπτό για τη Βραζιλία ώστε να αποκαταστήσει την ισορροπία με σκόρερ τον Ριβάλντο.

Μετά ήρθε μια στιγμή ιδιοφυΐας (ή ίσως τύχης) από έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες που κόσμησαν ποτέ τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Στο 50ο λεπτό ο Ροναλτίνιο νίκησε τον τερματοφύλακα της Αγγλίας, Ντέιβιντ Σίμαν, αλλά η δραματική μέρα του Ροναλντίνιο δεν είχε τελειώσει καθώς ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, αποβλήθηκε μόλις επτά λεπτά αργότερα για να δώσει, φρούδες όπως αποδείχτηκαν, ελπίδες στους οπαδούς της Αγγλίας.