Ελβετία-Καμερούν 1-0: Ο Εμπολό “πλήγωσε” την γενέτειρά του (hls)

Η Ελβετία με σκόρερ τον γεννημένο στο Καμερούν Εμπολό πήρε σπουδαία νίκη στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Καλύτεροι οι Αφρικανοί στο πρώτο μέρος αλλά χωρίς γκολ.

Η Ελβετία, γηραιότερη ομάδα σε Μουντιάλ από το 1950, παρέμεινε αήττητη σε πρεμιέρα της σε Μουντιάλ από το μακρινό 1966 (έκτη φορά). Από την άλλη το Καμερούν στην 8η συμμετοχή του σε Παγκόσμιο Κύπελλο συμπλήρωσε 8 σερί ήττες και αν κάνει άλλη μία ισοφαρίζει το αρνητικό ρεκόρ της διοργάνωσης που έχει το Μεξικό.

Καλύτερο το Καμερούν αλλά δε σκόραρε

Στο πρώτο ημίχρονο το Καμερούν, με τον Ενκουλού του Άρη βασικό στην άμυνα, ήταν πολύ καλύτερο της Ελβετίας και απείλησε σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις. Οι Αφρικανοί έβγαλαν περισσότερη ενέργεια στο χορτάρι, έλεγξαν τον ρυθμό του αγώνα, την ώρα που η έμπειρη αλλά χωρίς πολλά τρεξίματα ευρωπαϊκή ομάδα δεν μπορούσε να φανεί απειλητική.

Μόλις στο 10ο λεπτό η ομάδα του Σονγκ έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ όταν αρχικά ο Τοκό Εκαμπί νικήθηκε από τον Ζόμερ και στην επαναφορά ο αμαρκάριστος Εμπεμό σούταρε πάνω από την εστία. Λίγα λεπτά μετά ο Ζόμερ ξανά νίκησε και τον Τσούπο Μοτίνγκ, ενώ μετά το ημίωρο έβγαλε και το διαγώνιο του Χόνγκλα. Εκτός του Ζόμερ καίρια παρέμβαση είχε και ο Βίντμερ με τάκλιν αυτοθυσίας προ του Τοκό Εκαμπί μετά από ωραία ανάπτυξη.

Η Ελβετία δε μπόρεσε να βάλει στο παιχνίδι τον καμερουνεζικής καταγωγής Εμπολό, καθώς Τζάκα, Σακίρι και Βάργκας ήταν καλά κλεισμένοι αλλά κατανάλωναν αρκετή ενέργεια στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Έτσι οι μοναδικές ευκαιρίες ήρθαν από κόρνερ. Μια υποψία ευκαιρίας με κεφαλιά του Ελβέντι άουτ και μια πιο αξιόλογη στις καθυστερήσεις με κεφαλιά του Ακάνζι και τη μπάλα να φεύγει εκτός εστίας.

Από την άλλη η Ελβετία στο καλό της διάστημα σκόραρε

Κι ενώ τα όσα συνέβησαν στο πρώτο ημίχρονο προμήνυαν ένα δεύτερο ημίχρονο με το Καμερούν αφεντικό ήρθε μια φάση για να γράψει άλλη μια πολύ όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία. Αυτό που δεν κατάφεραν οι συμπατριώτες του στο πρώτο ημίχρονο, το κατάφερε ο Εμπολό για λογαριασμό της Ελβετίας στο 48′. Ένα γκολ το οποίο και δεν πανηγύρισε ως ένδειξη σεβασμού στη γεννέτειρά του. Ήταν μια ωραία ομαδική προσπάθεια με ασίστ Σακίρι και τελείωμα Εμπολό για το 0-1.

Στο 57′ ο Τσούπο Μότινγκ προσπάθησε μόνος του πάνω στην τελική γραμμή περνώντας όποιον βρήκε μπροστά του αλλά σταμάτησε πάνω στον Ζόμερ. Το Καμερούν έπαιζε με ννευρικότητα, κάτι το οποίο λίγο έλειψε να εκμεταλλευτεί η Ελβετία σε δύο περιπτώσεις, αλλά πρώτα ο Ονάνα νίκησε τον Βάργκας που απείλησε σε πρώτο χρόνο, ενώ στη συνέχεια ο Ανγκισά με προβολή δεν επέτρεψε στον Εμπολό να πετύχει δεύτερο γκολ μόνος στο δεύτερο δοκάρι.

Στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι διαχειρίστηκαν το ματς, είχαν και ένα σουτ με τον Τσάκα στο 89′ να δοκιμάζει την ετοιμότητα του Ονάνα, και κατάφεραν να πάρουν μια πολύ σημαντική που τους δίνει δικαίωμα στο όνειρο της πρόκρισης σε όμιλο που υπάρχουν ακόμα η Βραζιλία και η Σερβία. Στο 95′ μάλιστα θα μπορούσε να είχε γίνει το 2-0 αλλά ο Καστελέτο σταμάτησε προ του τέρματος το σουτ του Σεφέροβιτς. Για το Καμερούν που σπατάλησε ένα πρώτο ημίχρονο οι ελπίδες πρόκρισης πλέον μειώνονται.

Οι συνθέσεις

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Βίντμερ, Ακάντζι, Ελβέντι, Ροντρίγκεζ (91′ Σομερτ), Φρόιλερ, Τζάκα, Σακίρι (72′ Οκαφόρ), Σόου (72′ Φρέι), Βάργκας (81′ Ρίντερ), Εμπολό (72′ Σεφέροβιτς)

Καμερούν (Ριγκομπέρ Σονγκ): Ονάνα, Φαΐ, Καστελέτο, Ενκουλού, Τολό, Ουμ Γκουέ, Χόνγκλα (68′ Οντούα), Ανγκισά, Εμπεμό (82′ Ενγκαμαλό) Τσούπο-Μοτίνγκ (74′ Αμπουμπακάρ), Τοκό Εκαμπί (74′ Ενκουντού)


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.