Οι χώρες της Αφρικής έχουν πλούσια ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Συνολικά 13 αφρικανικά έθνη συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια στη διοργάνωση.

Ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά:
=Η Αίγυπτος έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1934. Πέρασαν άλλα 36 χρόνια πριν η ήπειρος εκπροσωπηθεί στη διοργάνωση, μέσω του Μαρόκου, στο Μεξικό.
=Το Καμερούν παραμένει η μοναδική ομάδα στην ιστορία που βρέθηκε στην κορυφή ενός ομίλου Παγκοσμίου Κυπέλλου με αρνητική διαφορά τερμάτων. Στις ΗΠΑ το 1990, οι νίκες με ένα γκολ επί της Αργεντινής και της Ρουμανίας προηγήθηκαν της ήττας 4-0 από τη Σοβιετική Ένωση.
=Ο Τζίτζι Μπουφόν ήταν ένας 12χρονος επίδοξος μέσος μέχρι που παρακολουθώντας τον Καμερουνέζο Τόμας Ν’Κόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 τον έκανε να ονειρευτεί να γίνει τερματοφύλακας. Ο θρύλος της Ιταλίας ονόμασε τον πρώτο του γιο Λούις Τόμας προς τιμήν του ειδώλου του.
=Υπήρχαν πάνω από 24 χρόνια διαφορά μεταξύ του 17χρονου Σονγκ και του 42χρονου Μιλά, στις ΗΠΑ το 1994, η μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ δύο συμπαικτών, στην ιστορία του τουρνουά.
=Η Τυνησία απέλυσε τον προπονητή της κατά τη διάρκεια της Γαλλίας το 1998. Αφού ο Χένρικ Νάσπερτσακ επέβλεπε τις ήττες από την Αγγλία και την Κολομβία, αντικαταστάθηκε από τον Αλί Σελμί, ο οποίος την οδήγησε στο ισόπαλο 1-1 με τη Ρουμανία.
=Όταν ξεκίνησαν τα προκριματικά της Αφρικής για την Κορέα/Ιαπωνία το 2002, η Σενεγάλη ήταν 79η στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, κάτω από χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Κούβα και η Αϊτή. Παρ΄όλα αυτά τα “Λιοντάρια” έφτασαν στα προημιτελικά αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
=Στον αγώνα τους του Ομίλου Γ στη Γερμανία το 2006, υπήρχε διαφορά ύψους 39 εκατοστών μεταξύ του Μπακαρί Κονέ της Ακτής Ελεφαντοστού και του “γίγαντα” της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Νικολα Ζίγιτς.
=Όταν έπαιξαν με το Ιράν στην τελική φάση του 2006, τα 23 μέλη της ομάδας της Αγκόλα είχαν σκοράρει 40 λιγότερα διεθνή γκολ από τον αντίπαλο Αλί Νταεϊ.
=Στη Νότια Αφρική το 2010, ο Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ της Γκάνας και ο Ζερόμ Μπόατενγκ της Γερμανίας έγιναν τα πρώτα αδέρφια που έπαιξαν αντίπαλοι στη διοργάνωση.
=Οι Καμερουνέζοι Σονγκό, Σονγκ και Σαμουέλ Ετό είναι οι μόνοι Αφρικανοί που πήγαν σε τέσσερα Μουντιάλ. Ο Σονγκ και ο Ετό, είναι μεταξύ των εννέα παικτών που πήγαν σε Μουντιάλ με διαφορά 16 ετών μαζί με τους Αντόνιο Καρβαχάλ (Μεξικό), Ελίας Φιγκερόα (Χιλή), Ούγκο Σάντσες (Μεξικό), Μπέπε Μπέργκομι (Ιταλία). Λόταρ Ματέους (Δυτική Γερμανία/Γερμανία), Φαρίντ Μοντραγκόν (Κολομβία) και Ράφαελ Μάρκες (Μεξικό).