Φαν Μπάστεν: Δεν είχε το «τέλος» που του άξιζε (vid)

Στις 14 Οκτωβρίου του 1992, ο αρχηγός τα Εθνικής Ολλανδίας, Μάρκο Φαν Μπάστεν πραγματοποίησε την τελευταία του εμφάνιση για την εθνική ομάδα σε αγώνα της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Πολωνία.

Ένας επίμονος τραυματισμός στον αστράγαλο έβαλε τέλος στην καριέρα του λίγο αργότερα. Ο αγώνας ήταν ο 58ος με τους «οράνιε» και ήρθε σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τα 28α γενέθλια του. Μόλις τέσσερα χρόνια νωρίτερα, είχε πρωταγωνιστήσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σημειώνοντας πέντε γκολ-συμπεριλαμβανομένου ενός χατ-τρικ εναντίον της Αγγλίας-, με την Ολλανδία να αναδεικνύεται τελικά τροπαιούχος.

Ακολούθησε μια απογοητευτική πρόωρη έξοδος από το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1990, με τον Φαν Μπάστεν να μην καταφέρνει να βρει δίχτυα και την ομάδα του να σημειώνει μόλις τρία γκολ στο τουρνουά. Το 1991-92, ο Ολλανδός επιθετικός, ολοκλήρωσε τη σεζόν με τη Μίλαν ως ο κορυφαίος σκόρερ της Serie A και κέρδισε μια «χούφτα» ατομικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαίου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς και του Παγκόσμιου Παίκτη της Χρονιάς από τη FIFA. Έχασε όμως ένα κρίσιμο πέναλτι στον ημιτελικό του Euro 1992 εναντίον της Δανίας και οι Ολλανδοί βγήκαν εκτός συνέχειας.

Ο Φαν Μπάστεν, ως αρχηγός πλέον, ήλπιζε να αλλάξει την πορεία των «οράνιε» στην προκριματική φάση για Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Όμως μετά από μόνο δύο ματς, στην ήττα 2-1 από τη Νορβηγία και στην ισοπαλία 2-2 με την Πολωνία, έμεινε εκτός από τους δύο επόμενους αγώνες της ομάδας.
Στη συνέχεια, τον Μάιο του 1993, υπέστη τραυματισμό στον αστράγαλο που τον ανάγκασε να μείνει εκτός για μεγάλο διάστημα. Έχασε τις σεζόν 1993-94 και 1994-95 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Ο τραυματισμός του δεν αποκαταστάθηκε ποτέ πλήρως και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση το 1995. Αν και δεν έπαιξε ποτέ ξανά για την Εθνική Ολλανδίας, επέστρεψε στην ομάδα το 2004 ως προπονητής και πέρασε τέσσερα χρόνια με αυτόν τον ρόλο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.