Η Ολλανδία κατατρόπωσε την Ισπανία με 5-1 δίνοντας βροντερό «παρών» στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παίρνοντας και την πιο εμφατική ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του 2010.

Η Ολλανδία κατατρόπωσε την Ισπανία με 5-1 δίνοντας βροντερό «παρών» στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παίρνοντας και την πιο εμφατική ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του 2010.


Η ομάδα του Φαν Χάαλ ήταν «διαστημική» με τους παίκτες του να τρέχουν «λυσσασμένα» μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης, σκορπίζοντας «τρόμο» στον αντίπαλο.


Απ’ την άλλη, για πρώτη φορά είδαμε την Ισπανία να είναι σαστισμένη και να πραγματοποιεί πολλά και καίρια λάθη, που όπως φάνηκε στοίχησαν και έτσι το σκορ πήρε τόσο μεγάλη διάσταση.


Τα πλάνα των δύο τεχνικών:


Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε παρέταξε την ομάδα του με ένα σύστημα 4-3-2-1 με τους Άλμπα, Πικέ, Σέρχιο Ράμος και Αθπιλικουέτα στην άμυνα, στο κέντρο οι Τσάμπι Αλόνσο, Μπούσκετς και Τσάβι, δεξιά ο Νταβίντ Σίλβα, αριστερά ο Ινιέστα και στην κορυφή της επίθεσης ο Ντιέγκο Κόστα.


Απ’ την άλλη, ο Φαν Χάαλ παρέταξε την ομάδα του με ένα σύστημα 3-5-2 με τους Ντε Φράι, Φλάαρ και Μάρτινς Ίντι, δεξιά Γιάνμαατ, αριστερά Μπλιντ, αμυντικά χαφ οι Ντε Γιόνγκ και Ντε Γκούζμαν, μπροστά τους ο Σνάιντερ και επιθετικό “δίδυμο” οι Ρόμπεν – Φαν Πέρσι.


Έδειξε την κλάση του ο Φαν Πέρσι!


Οι δύο ομάδες μπήκαν κάπως επιφυλακτικά στο παιχνίδι και στα πρώτα λεπτά προσπαθούσαν να κάνουν προσεκτικές κινήσεις για να μην δώσουν δικαίωμα ο ένας στον άλλο.


Η Ισπανία πήρε από την αρχή τα ηνία του αγώνα με την Ολλανδία να περιορίζεται σε αμυντικό ρόλο και να προσπαθεί να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις με τους ταχύτατους Σνάιντερ και Ρόμπεν.


Η πρώτη καλή στιγμή του αγώνα ανήκε στους «Οράνιε». Στο όγδοο μόλις λεπτό ο Ρόμπεν πραγματοποίησε κάθετη μπαλιά στον Σνάιντερ αλλά ο τελευταίος δεν μπόρεσε να πλασάρει σωστά με τον Κασίγιας να κρατάει το μηδέν για την ομάδα του.


Μετά το πρώτο δεκάλεπτο η Ισπανία άρχισε σιγά σιγά να ανεβάζει στροφές και να προσπαθεί να γίνει απειλητική είτε από τις πτέρυγες είτε από τον άξονα, με κάθετες μπαλιές.


Στο 13ο λεπτό ο Ντιέγκο Κόστα μπήκε στη μεγάλη περιοχή, απ’ τα αριστερά αλλά τελευταία στιγμή «κόπηκε» απ’ τον Φλάαρ.


Η πίεση που ασκούσαν οι παίκτες του Ντελ Μπόκσε ευοδώθηκε στο 26ο λεπτό. Ο Ντιέγκο Κόστα πήρε έξυπνα το πέναλτι με τον Αντρέα Ριτσόλι να καταλογίζει πέναλτι. Ο Τσάμπι Αλόνσο ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε από την άσπρη βούλα δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του.


Στο 43ο λεπτό οι Ισπανοί έχασαν μεγάλη ευκαιρία να φτάσουν και σε δεύτερο τέρμα. Ο Ινιέστα έβγαλε καταπληκτική κάθετη στον Σίλβα, αλλά το ψηλοκρεμαστό πλασέ του τελευταίου αποκρούστηκε απ’ τον Σίλεσεν.


Όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα πάνε στα αποδυτήρια με την Ισπανία να έχει το προβάδισμα αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον Φαν Πέρσι.


Ένα λεπτό πριν τη συμπλήρωση των 45 λεπτών ο Ολλανδός στράικερ σημείωσε ένα εκπληκτικό τέρμα με κεφαλιά – ψαράκι στην κίνηση έπειτα από μπαλιά του Μπλιντ πίσω απ’ το κέντρο, φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσια. 


Δεν την άφησε σε χλωρό κλαρί!


Στο δεύτερο μέρος κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που συνέβη.


Οι παίκτες του Φαν Χάαλ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με το μάτι τους να «γυαλίζει» δείχνοντας αποφασισμένοι για τη νίκη, έχοντας και την ψυχολογία με το μέρος τους από το γκολ της ισοφάρισης στο πρώτο μέρος.


Πριν καλά καλά συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο στο δεύτερο μέρος ο Ρόμπεν κατάφερε να κάνει την απόλυτη ανατροπή για την ομάδα του. Έπειτα από μαγικό κατέβασμα μέσα στην περιοχή, πέρασε τον Πικέ και με πλασέ διπλασίασε τα τέρματα για τους «Οράνιε».


Και ενώ όλοι περίμεναν πως η Ισπανία θα αντιδράσει και θα προσπαθήσει να ισοφαρίσει η Ολλανδία ανέβασε κι άλλο στροφές και επτά λεπτά αργότερα έδωσε την προειδοποιητική βολή. Ο Φαν Πέρσι, από θέση οφσάιντ, με βολ πλανέ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.


Η Ισπανία έδειχνε σαστισμένη, οι παίκτες πραγματοποιούσαν πολλά λάθη και υπήρχε τρομερή έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης.


Δύο λεπτά μετά το δοκάρι του Φαν Πέρσι ήρθε το 3-1. Ο Σνάιντερ εκτέλεσε το φάουλ απ’ τα αριστερά και ο Ντε Φράι σκόραρε με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι δίνοντας αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα του ενώ ταυτόχρονα εξιλεώθηκε  για το πέναλτι στον Ντιέγκο Κόστα. Ωστόσο, υπήρξε φάουλ στον Κασίγιας απ’ τον Φαν Πέρσι, ο οποίος τον εμπόδισε να πάει προς την μπάλα.


Οι Ολλανδοί ήθελαν να πάρουν  εκδίκηση και για τον χαμένο τελικό του 2010 και δεν σταμάτησαν λεπτό να πιέζουν. Στο 72ο λεπτό ο Φαν Πέρσι εκμεταλλεύτηκε το ολέθριο, όπως αποδείχθηκε, λάθος του Κασίγιας δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του κάνοντας το 4-1.


Ο εφιάλτης των Ισπανών δεν είχε τελειωμό, με τους Ολλανδούς να δείχνουν «λυσσασμένοι» για τη νίκη. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στο 80ο λεπτό. Ο Ρόμπεν πραγματοποίησε τρομερή κούρσα πίσω απ’ το κέντρο και αφού πέρασε στο σπριντ τον Σέρχιο Ράμος, πέρασε και τον Κασίγιας και με δυνατό σουτ, πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ γράφοντας το τελικό, θριαμβευτικό 5-1 που κανείς δεν περίμενε.


Αν μη τι άλλο, μια εμφατική νίκη απ’ τους παίκτες του Φαν Χάαλ, οι οποίοι φώναξαν δυνατά «παρών» σε αντίθεση με τις προβλέψεις που δεν πίστεψαν στην άπειρη μεν αλλά γεμάτη δίψα για αποθέωση ομάδα της Ολλανδίας.


Μάλιστα, αυτή ήταν η πιο βαριά ήττα που έχει γνωρίσει ποτέ κάτοχος του τροπαίου και παράλληλα μία απ’ τις πιο βαριές στην ιστορία των “ρόχας”.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:


Ολλανδία (Λ. Φαν Χάαλ): Σίλεσεν, Γιάνμαατ, Φλαρ, Ντε Φρει (77′ Βέλτμαν), Μάρτινς, Μπλιντ, Ντε Γιονγκ, Ντε Γκούζμαν (62′ Βαϊνάλντουμ), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι (79′ Λενς)


Ισπανία (Β. Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αθπιλικουέτα, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Ζόρντι Άλμπα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (63′ Πέδρο), Νταβίντ Σίλβα (78′ Φάμπρεγκας), Ινιέστα, Ντιέγκο Κόστα (63′ Τόρες)