«Έφυγε» ο πρώτος που σήκωσε «κούπα»

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στο Σάο Πάουλο ο Ιλντεράλντο Μπελίνι, αρχηγός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Εθνικής Βραζιλίας του 1958 στα γήπεδα της Σουηδίας.

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στο Σάο Πάουλο ο Ιλντεράλντο Μπελίνι, αρχηγός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Εθνικής Βραζιλίας του 1958 στα γήπεδα της Σουηδίας.

Ο απελθών, ήταν αυτός που ξεκίνησε την παράδοση που θέλει τον αρχηγό κάθε παγκόσμιας πρωταθλήτριας να σηκώνει το τρόπαιο πάνω από το κεφάλι του, μία κίνηση πλέον που έχει καθιερωθεί σε κάθε ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) απονομή.

Όπως έγινε γνωστό, ο Μπελίνι άφησε την τελευταία του πνοή από επιπλοκές που προήλθαν έπειτα από καρδιακή προσβολή σε νοσοομείο του Σάο Πάουλο. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει ούτε τα κοντινά του πρόσωπα.

Ο Μπελίνι γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1930 στην Ιταπίρα της Βραζιλίας και αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού. Έπαιξε σε Βάσκο Ντα Γκάμα (1952-61), Σάο Πάουλο (1962-67) και Ατλέτικο Παραναένσε (1968-69).

Στη «Σελεσάο» αγωνίστηκε 51 φορές από το 1957 έως το 1966, και παρ’ όλο που στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου και το 1962 στη Χιλή, αναμφίβολα μεγαλύτερη στιγμή του ήταν η συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1958 με τη Βραζιλία του νεαρού τότε Πελέ.

Στις 29 Ιουνίου 1958 στο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης, η Βραζιλία κέρδισε με 5-2 την γηπεδούχο Σουηδία και αναδείχτηκε για πρώτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια. Ο Μπελίνι ως αρχηγός ήταν ο πρώτος Βραζιλιάνος που άγγιξε το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ» και αμέσως το σήκωσε πάνω από το κεφάλι του, ενώ μέχρι τότε οι αρχηγοί απλά το… κουβαλούσαν στα χέρια.

«Δεν ήταν κάτι προσχεδιασμένο. Απλά οι φωτογράφοι μου ζήτησαν να το σηκώσω πάνω από το κεφάλι μου και το έκανα», δήλωσε αργότερα ο Μπελίνι για την ιστορική του κίνηση, δείγμα -όπως αναφέρουν στα βραζιλιάνικα ΜΜΕ- της ταπεινότητας και μετριοφροσύνης του. Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Μπελίνι διατηρούσε μεταξύ άλλων κατάστημα με γυναικεία παπούτσια στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά.

Όσοι επισκεφτούν το καλοκαίρι τη Βραζιλία για το Μουντιάλ και πιο συγκεκριμένα το θρυλικό «Μαρακανά», θα δουν το άγαλμα του Μπελίνι που σηκώνει το πρώτο από τα πέντε Παγκόσμια Κύπελλα της «σελεσάο»…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.