Ριβάλντο: Από τις φαβέλες της Βραζιλίας στην ποδοσφαιρική αιωνιότητα (pics)

Σε μία εξωπραγματική καριέρα που διήρκησε σχεδόν 25 χρόνια, ο Ριβάλντο κέρδισε τα πάντα.

Ο Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα, όπως είναι το πλήρες του όνομα, κατέκτησε 12 πρωταθλήματα σε 6 χώρες, το Champions League με τη Μίλαν, ένα Copa America και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Βραζιλία. Σε αυτά προσθέστε και ένα «Ballon d’Or» το 1999.
Σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια γεννήθηκε στη Ρεσίφε, πρωτεύουσα της πολιτείας Περναμπούκο, ο σπουδαίος Βραζιλιάνος επιθετικός. Τα παιδικά του χρόνια ήταν γεμάτα απίστευτες δυσκολίες. Μεγάλωσε στις φαβέλες της πόλης, με υποσιτισμό και έλλειψη βασικών αναγκών, ενώ σε ηλικία επτά χρόνων έχασε και τον πατέρα του σε τροχαίο ατύχημα.

Παρόλο που οι προπονητές του στο ξεκίνημα της καριέρας του, πίστευαν ότι ήταν πολύ αδύναμος για να είναι ποδοσφαιριστής, τους απέδειξε ότι είχαν κάνει λάθος. Δεν χρειάστηκε και πολύ να δείξει το πηγαίο του ταλέντο. Στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη με τη Λα Κορούνια, αναδείχτηκε 4ος σκόρερ στη La Liga με 21 γκολ, βοηθώντας την ομάδα του να τερματίσει τρίτη. Η επιμονή του αείμνηστου Μπόμπι Ρόμπσον να τον φέρει στη Βαρκελώνη, ανάγκασε τους διοικούντες της Μπαρτσελόνα να δώσουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν.

Σε αυτή τη πενταετία στους «μπλαουγκράνα», με την ιστορική αυτή ομάδα σε αγωνιστική πτώση, έζησε πολύ μεγάλες στιγμές. Πέτυχε συνολικά 129 γκολ (και 41 ασίστ) σε 235 εμφανίσεις. Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ισπανίας, αλλά οι κακές του σχέσεις με τον Φαν Χάαλ, τον ανάγκασαν σε φυγή το καλοκαίρι του 2002. Με τη Μίλαν σε δύο σεζόν κατέκτησε ένα Κύπελλο Ιταλίας και κυρίως το Τσάμπιονς Λιγκ το 2003.

Στη συνέχεια πήγε στην Κρουζέιρο, όπου πέρασε απαρατήρητος, βρέθηκε κοντά στη Μπόλτον, αλλά ευτυχώς δεν υπέγραψε στην αγγλική ομάδα και είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα, για τρεις σεζόν στον Ολυμπιακό, με την κατάκτηση ισάριθμων πρωταθλημάτων και 2 Κυπέλλων, πριν μετακομίσει στην ΑΕΚ το 2007.
Κορυφαία του ποδοσφαιρική στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Οι «Three R’s’», Ρονάλντο (8 γκολ), Ριβάλντο (5 γκολ), Ροναλντίνιο (2 γκολ), μάγεψαν και οδήγησαν τη Βραζιλία στην κατάκτηση του τίτλου.

Μετά τη θητεία του στην ΑΕΚ, ακολούθησε φθίνουσα πορεία, με κορυφαία του στιγμή στις 15 Ιουλίου του 2015, όταν σε ένα ματς με τη φανέλα της Μότζι Μίριμ, σκόραρε και ο Ριβάλντο, σε ηλικία 43 χρόνων, αλλά και ο γιος του Ριβαλντίνιο, σε ηλικία 20 χρόνων!
Ένας από τους πιο επιδέξιους και δημιουργικούς παίκτες της γενιάς του, ο Ριβάλντο έμεινε στη μνήμη μας για τα εκπληκτικά φάουλ που εκτελούσε, τα απίθανα «bicycle kicks» που επιχειρούσε, τα πολύ δυνατά και τεχνικά του σουτ, για την ικανότητα του να σκοράρει και να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.