Ενα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, έδωσε στο πρακτορείο Reuters την ιδέα να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με την λογοτεχνία!

Ενα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, έδωσε στο πρακτορείο Reuters την ιδέα να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με την λογοτεχνία! Συγκεκριμένα, στο EURO 2012 έχουν σημειωθεί έως τώρα 19 γκολ με κεφαλιά, τα περισσότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ο συντάκτης του κειμένου θυμήθηκε μια ρήση του Οσκαρ Ουάιλντ: «Το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό άθλημα για σκληρά κορίτσια, ποτέ όμως για μαλθακά αγόρια»!
Η άποψη του Ιρλανδού μυθιστοριογράφου εκφράστηκε τον 19ο αιώνα, όταν οι Βρετανοί επιδίδονταν μετά μανίας σ΄αυτό το νέο… περίεργο σπορ, κλωτσώντας μια πάνινη σφαίρα. Φαίνεται, όμως, πως τα λόγια του βρίσκουν εφαρμογή στους σύγχρονους σπουδαίους “κεφαλοσφαιριστές” των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων! Εκείνους, δηλαδή, που δεν φοβούνται να “παρασύρουν” στο διάβα τους την αντίπαλη άμυνα και να “καρφώσουν” τη μπάλα στα δίχτυα.

Εξέχουσα θέση βέβαια, κατέχει η Ελλάδα που το 2004 κατέκτησε το τρόπαιο με τρεις κεφαλιές! Δύο του Αγγελου Χαριστέα στις νίκες 1-0 με Γαλλία (προημιτελικός) και Πορτογαλία (τελικός) και μία του Τραϊανού Δέλλα στον ημιτελικό με την Τσεχία (πάλι 1-0). Ειδικά η φάση του τελικού, όπου ο Χαριστέας εκμεταλλεύεται την άστοχη έξοδο του Ρικάρντο, νικάει τον Μιγκέλ και σκοράρει, είναι «… ένα στιγμιότυπό που επαναλαμβανόταν σε ριπλέι συνεχώς, από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη για πολλά χρόνια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Οι κεφαλιές είναι αναπόσπαστα δεμένες με την ιστορία του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία του EURO. Από την πρώτη κιόλας διοργάνωση (1960), ο Βίκτορ Πονεντέλκιν χάρισε με κεφαλιά στην ΕΣΣΔ τη νίκη (2-1) επί της Γιουγκοσλαβίας στην παράταση του τελικού. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ισπανός Χεσούς Μαρία Περέδα σκόραρε με τον ίδιο τρόπο εναντίον της ΕΣΣΔ χαρίζοντας στη χώρα του το πρώτο της (και μοναδικό τον 20ο αιώνα) τρόπαιο, ενώ ο Χορστ Χρούμπες πέτυχε το νικητήριο γκολ της Δυτικής Γερμανίας, δύο λεπτά πριν το φινάλε του τελικού του 1980, με αντίπαλο το Βέλγιο. Με παρατσούκλι “το θηρίο της κεφαλιάς” ο Χρούμπες ήταν η προσωποποίηση της ατάκας του Οσκαρ Ουάιλντ, αφού τα “μαλθακά αγόρια” τα είχε για… πρωινό.

Στην ιστορία έχει μείνει και η κεφαλιά-κεραυνός του Ρούουντ Γκούλιτ, που άνοιξε το σκορ στο Ολλανδία-ΕΣΣΔ 2-0 στον τελικό του ’88, εκεί όπου σημειώθηκε και το καλύτερο γκολ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων (το δεύτερο, με το διαγώνιο βολ-πλανέ του Φαν Μπάστεν). Με κεφαλιά σκόραρε και ο Ολιβερ Μπίρχοφ στον τελικό του 1996, Γερμανία-Τσεχία (2-1).

Ο Μισέλ Πλατινί θεωρεί ότι έβαλε κι αυτός ένα λιθαράκι στην επιτυχία που συνιστά το γεγονός ότι στην Πολωνία και την Ουκρανία έχουν σημειωθεί πάρα πολλά γκολ με κεφαλιές. «Παίζει ρόλο ο διαιτητής τελικής γραμμής, γιατί η παρουσία του εμποδίζει τους αμυντικούς να μαρκάρουν με τα χέρια και να τραβούν συνεχώς τη φανέλα του αντιπάλου». Δεν είναι και… ολόκληρη η αλήθεια, αφού το τράβηγμα, ακόμα και το κεφαλοκλείδωμα μέσα στην περιοχή, είναι σύνηθες σε κάθε αγώνα και σχεδόν ποτέ δεν καταλογίζεται πέναλτι. Ομως, ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA μάλλον ήθελε να υπεραμυνθεί των επιλογών του, παρότι ο διαιτητής τελικής γραμμής δεν είδε το γκολ της Ουκρανίας εναντίον της Αγγλίας!