Την ανησυχία συλλόγων από Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο, Πολωνία, Κροατία και Πορτογαλία, σχετικά με την υλοποίηση από την UEFA του ταμείου για τις συνέπειες της Covid-19, το οποίο είχε σχεδιαστεί να δημιουργήσει ρευστότητα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ομάδες, κατέγραψε η ιστοσελίδα «The Athletic», επικαλούμενη ορισμένες πηγές από την ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ηγέτες μεγάλων τουρκικών συλλόγων ανέφεραν ότι δυσκολεύονται εξαιρετικά να λάβουν δάνεια, λόγω των άδειων ταμείων των συλλόγων τους και της δεινής οικονομικής κατάστασης για το τοπικό νόμισμα στη χώρα.
Αρκετά στελέχη είπαν ότι η αποτυχία δημιουργίας του ταμείου θα μπορούσε να ωθήσει τους συλλόγους σε πιο επικίνδυνες προσεγγίσεις για τη συγκέντρωση αυτών των κεφαλαίων.
Αυτό, όπως σημειώνει η εξειδικευμένη ιταλική ιστοσελίδα calcio e finanza, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πώληση ενός ποσοστού των μελλοντικών εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα -όπως έκανε για παράδειγμα η Μπαρτσελόνα- ή εμπορικών εσόδων σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή την περαιτέρω εξόρμηση στον χώρο που καταλαμβάνουν τα Fan Tokens και τα NFT.
Η UEFA -από τη μεριά της- αναγνώρισε ότι το ταμείο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, αλλά απέδωσε την καθυστέρηση σε ένα «εντελώς νέο οικονομικό περιβάλλον» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά την οποία ισχυρίστηκε ότι «οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει δραματικά και απροσδόκητα».
«Η απρόβλεπτη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει πυροδοτήσει σοβαρές πολιτικές ενέργειες σε όλες τις οικονομίες. Συνεχίζει να διαταράσσει αρκετούς τομείς και οδηγεί την αστάθεια των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αξιοσημείωτη διεύρυνση του πιστωτικού περιθωρίου, ξεκινώντας λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας πιο περιοριστικούς όρους χρηματοδότησης. Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν σε απότομη αύξηση των οικονομικών επιβαρύνσεων τους τελευταίους μήνες και αύξησαν το προφίλ κινδύνου της πρωτοβουλίας για τους συλλόγους» ανέφερε εκπρόσωπος της UEFA στο «The Athletic».
Το αρχικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA ως εγγύηση για να επιτραπεί στους ευρωπαϊκούς συλλόγους να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα, η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην μεταγραφική αγορά.
Το ταμείο προοριζόταν αρχικά να διατεθεί σε συλλόγους που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, όπως το Champions League, το Europa League και το Conference League.
Η UEFA ανακοίνωσε επίσης ότι η Citigroup είχε οριστεί ως η μόνη τράπεζα συντονισμού του προγράμματος.
Μετά τη Γενική Συνέλευση της ECA στη Βιέννη τον Μάρτιο, πολλοί σύλλογοι ήλπιζαν να λάβουν κεφάλαια πριν από τη μεταγραφική περίοδο αυτό το καλοκαίρι, αλλά το ταμείο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Τον Μάιο, το Bloomberg ανακοίνωσε ότι η UEFA είχε αναστείλει τα σχέδια για το ταμείο λόγω ανησυχιών για το πώς θα διανεμηθούν τα χρήματα στους συλλόγους και πώς η ίδια η UEFA θα εξισορροπήσει τον ρόλο της ως διοργανωτής αγώνων, ως ρυθμιστής και επίσης μεσολαβητής για δανεισμούς.
Υπάρχει, ωστόσο, ευρεία συναίνεση μεταξύ των διοικούντων πολλών συλλόγων ότι η UEFA έκανε λάθος που ανακοίνωσε το ταμείο πριν λάβει την έγκριση από την οικονομική επιτροπή της, καθώς ορισμένοι σύλλογοι είχαν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν τα σχέδιά τους γι’ αυτούς τους δανεισμούς.
«Ήταν καθήκον της UEFA να παρουσιάσει και να εξηγήσει λεπτομερώς το πρόγραμμα στους συλλόγους για να αξιολογήσουν το ενδιαφέρον τους για την πρωτοβουλία και να λάβουν την προκαταρκτική έγκρισή τους. Μάλιστα, στους συλλόγους παρουσιάστηκαν πολλές ενημερώσεις σχετικά με το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης μιας τελικής ενημέρωσης για το ταμείο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ECA στη Βιέννη. Σε κάθε παρουσίαση που γίνεται από την ECA, εξηγείται ότι η υλοποίηση του προγράμματος υπόκειται στην έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής» ανέφερε η UEFA σε σχετική ανακοίνωσή της.