Μπαλοτέλι: Η ποδοσφαιρική αναγέννηση και το… αιώνιο ερώτημα!

Ο 31χρονος Ιταλός έκανε μια εκπληκτική σεζόν στην Τουρκία και έδειξε (για τα δεδομένα του)... άλλος άνθρωπος.

«Γιατί πάντα εγώ;»! Αυτή είναι η φράση με την οποία συνδέει κανείς τον Μάριο Μπαλοτέλι και την ποδοσφαιρική του καριέρα, η οποία βάσει του απίστευτου ταλέντου του δεν εξελίχτηκε όπως θα ήθελε.

Όχι μόνο ο ίδιος, αλλά οι απανταχού φίλαθλοι του αθλήματος που έβλεπαν έναν τόσο χαρισματικό παίκτη να… πετάει στο καλάθι των αχρήστων τις πολλές ευκαιρίες που του δόθηκαν.

Και δεν ήταν και λίγες…

Από την Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο με την οποία κατέκτησε το Champions League, στη Μάντσεστερ Σίτι του πρώτου πρωταθλήματος της σύγχρονης ιστορίας της το 2012. Στη συνέχεια στη Μίλαν, τη Λίβερπουλ, τη Νις, τη Μαρσέιγ, αλλά και τις Μπρέσια και Μόντσα, ο Ιταλός επιθετικός συγκέντρωνε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για όλους τους λάθους λόγους.

Από το μπλουζάκι που αναφέραμε και την φράση που έγινε συνώνυμό του στο ιστορικό 6-1 των Πολιτών τον Οκτώβριο του 2011 μέσα στην έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι και… ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς!

Απολαύστε μερικές εξ αυτών:

Αν και ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη για τα όσα του πρόσαπταν συνεχώς στο Νησί, καθώς και στη μετέπειτα πορεία της καριέρας του.

«Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν πιο ήσυχος από όσο νόμιζαν. Αλλά μάλλον και στον κόσμο αρέσει αυτό το κομμάτι… Τις περισσότερες φορές όσα έβγαιναν δεν ήταν αλήθεια. Μερικές φορές ναι… Αλλά τις περισσότερες φορές, όχι. Επί το πλείστον τα πράγματα που σκέφτονται οι άνθρωποι για μένα δεν είναι αληθινά», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «The Athletic» τον περασμένο Μάρτιο.

Και συνέχιζε αναφερόμενος στο πως αναγκαζόταν να αντιμετωπίσει (βάσει των λεγομένων του) τα… fake news όταν έπαιζε στη Μάντσεστερ Σίτι.

«Ξέρεις πόσα νέα βγήκαν (για μένα) στα δύο, τρία χρόνια που ήμουν στην Αγγλία; Κάθε μέρα… Δεν θα είχα χρόνο ούτε για προπόνηση, θα ήμουν στο τηλέφωνο για να προσπαθώ να εξηγήσω τον εαυτό μου κάθε φορά. Έλεγα: “Είμαι νέος, θέλουν να πουν αυτό που θέλουν να πουν, αυτό είναι το πρόβλημά τους, αλλά η οικογένειά μου ξέρει τι κάνω πραγματικά, οπότε δεν με νοιάζει”. Τώρα, αν μπορούσα να επιστρέψω σε εκείνη την εποχή, θα απαντούσα και θα έλεγα να σταματήσω να δημιουργώ ιστορίες γιατί κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, αυτά τα πράγματα ήταν λίγο εναντίον μου!».

Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για τα όσα του… κτυπούσαν εκτός των τεσσάρων γραμμών ήταν οι… απαντήσεις με πράξεις μέσα στο γήπεδο. Και έστω και στα 31 του χρόνια αποφάσισε να «μιλήσει» με αυτές…

Η ποδοσφαιρική αναγέννηση στην Τουρκία

Ήταν 7 Ιουλίου του 2021 όταν ο Μπαλοτέλι πήρε την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στην Αντάνα Ντεμίρσπορ. Για πολύ κόσμο η επιλογή του να μετακομίσει στην Τουρκία για μια νεοφώτιστη ομάδα, που είχε να παίξει 26 χρόνια στην πρώτη κατηγορία, ήταν… περίεργη!

Βέβαια η καριέρα του είχε πάρει καθοδική πορεία με τον ίδιο να παίζει με τη Μόντσα στη 2η κατηγορία της Ιταλίας τη (μισή) σεζόν 2020-21, προερχόμενος από αδράνεια έξι μηνών, καθώς δεν έβρισκε σύλλογο.

Παράλληλα τα έξι εκατομμύρια τον χρόνο για τριετές συμβόλαιο συνεργασίας ήταν μεγάλο δέλεαρ και σε συνδυασμό με τα όσα συνάντησε εκεί, αποφάσισε να πει το «ναι»!

«Λένε πως ο Μπαλοτέλι είναι… τρελός, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς. Είμαστε από την Αντάνα και μπορούμε να τον διαχειριστούμε», δήλωνε στην παρουσίασή του ο πρόεδρος της Ντεμίρσπορ, Μουράτ Σαντσάκ.

Και αυτό έγινε τελικά…

Ο πολύπειρος στράικερ οδήγησε την ομάδα του στην άνετη παραμονή, κυνηγώντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή έξοδο, δίχως όμως επιτυχία! Παρ’ όλα αυτά ο σύλλογος ολοκλήρωσε την χρονιά στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο ίδιος εμφάνισε το καλύτερο αγωνιστικό του πρόσωπο και ύστερα από τέσσερις σεζόν ολοκλήρωσε με διψήφιο αριθμό τερμάτων, φτάνοντας τα 18 στο πρωτάθλημα.

Αυτή η επίδοση του έδωσε τη 2η θέση στον πίνακα των σκόρερ της Turkey Super Lig, έχοντας ισάριθμα με τον Ελ Κάαμπι. Κορυφαίο «πολυβόλο» της κατηγορίας αναδείχτηκε ο Μπόζοκ της Κασίμπασα με 20.

Βέβαια πριν την τελευταία αγωνιστική μετρούσε 13, αλλά για πρώτη φορά στην καριέρα του πέτυχε 5 σε ένα ματς! Το τελευταίο μάλιστα ήταν φανταστικό, καθώς σκοράρε με ραμπόνα!

«Για πρώτη φορά έβαλα πέντε γκολ σε έναν αγώνα. Αν μου το είχαν πει από πριν, θα έβαζα το έκτο! Προσπάθησα να βγώ πρώτος σκόρερ, αλλά είναι τελικά εύκολο να σκοράρεις τόσο; Δεν είναι…», τόνισε ύστερα από αυτό το παιχνίδι.

Η εξαιρετική του παρουσία φέτος έφερε τον Ιανουάριο και την ανταμοιβή της κλήσης (της επιστροφής του) στην Εθνική Ιταλίας. Αν και βέβαια δεν κατάφερε να κερδίσει θέση στα μπαράζ του Μουντιάλ 2022 (με τη χώρα του τελικά να μένει εκτός από τη Β. Μακεδονία), μόνο και μόνο το ότι βρέθηκε στο προσκλητήριο του Ρομπέρτο Μαντσίνι, ήταν κάτι που ναι μεν το πίστευε πως μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν περίμενε να πραγματοποιηθεί!

Για την ιστορία η τελευταία του συμμετοχή με τους «Azzuri» χρονολογείται στις 7 Σεπτεμβρίου το 2018 κόντρα στην Πολωνία. Το τελευταίο του γκολ μάλιστα με αυτούς είχε σημειωθεί τον Μάιο του ίδιου έτους (28/5/2018) σε ένα φιλικό απέναντι στη Σαουδική Αραβία!

Και τώρα;

Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν… κλίμα ενθουσιασμού σε πολύ κόσμο, με τον ίδιο πάντως να δεσμεύεται με δύο ακόμη χρόνια στο συμβόλαιό του. Αν και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την Ντεμίρσπορ.

«Δεν μπορώ να πω πολλά για την επόμενη χρονιά. Έπαιζα ποδόσφαιρο σε ένα περιβάλλον όπου ήμουν πολύ ευτυχισμένος. Είχαμε οικογενειακό κλίμα, ήμασταν πολύ χαρούμενοι, ειδικά με τον πρόεδρό μας. Κοιτάζω την καριέρα μου χρόνο με τον χρόνο. Δεν μου αρέσει να υπολογίζω για το μέλλον.

Τόσο ο Βάργκας όσο και ο Γιουνούς είναι απίστευτοι για το μέλλον. Έκαναν ένα βήμα μπροστά. Μπορώ να πω ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον που θέλουν», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σεζόν.

Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό ενδιαφέρον κάποιας άλλης ομάδας για τη μεταγραφή του, όμως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και αν αποφασίσει να φύγει, θα το κάνει…

Άλλωστε η μοναδική κίνηση που έχει μετανιώσει είναι η αποχώρησή του από τη Μάντσεστερ Σίτι για τη Μίλαν τον Ιανουάριο το 2013! Αυτό γιατί όπως τονίζει, αν είχε μείνει στην Αγγλία όλα θα ήταν… διαφορετικά στον παγκόσμιο χάρτη του ποδοσφαίρου!

«Έχασα κάποιες ευκαιρίες να είμαι στο ίδιο επίπεδο με τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο! Σίγουρα αυτές τις μέρες δεν μπορώ να πω ότι είμαι τόσο καλός όσο αυτοί. Ο Ρονάλντο έχει πέντε Χρυσές Μπάλες. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν από τους δυο. Κανείς δεν μπορεί. Αν μιλάμε αποκλειστικά για ποιότητα πάντως, σίγουρα δεν έχω να ζηλέψω τίποτα από τους δυο τους. Και αν είχα μείνει στη Σίτι, θα είχα και εγώ μία στην κατοχή μου».

Υπερβολικός στα όρια της… ύβρις; Σίγουρα! Κανείς όμως δε θα χαρακτήριζε μετριοπαθή τον Ιταλό και το ταλέντο του θα μπορούσε να τον είχε οδηγήσει στα όσα πιστεύει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Όμως η ποδοσφαιρική του ιστορία και οι πράξεις του μας έχουν αποδείξει το αντίθετο, προκαλώντας μας το… αιώνιο ερώτημα.

“Τι θα γινόταν αν ο Μπαλοτέλι είχε το μυαλό και τη σύνεση να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο και δούλευε με στόχο να γίνει ο κορυφαίος”;

(Δε θα το μάθουμε ποτέ)…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.