Xράφενμπερχ: Ο Μαραθωνοδρόμος του Άγιαξ!

Ο Ράιαν Χράφενμπερχ δεν έχει κλείσει ούτε τα 19, αλλά έχει παίξει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή του Άγιαξ αυτή τη σεζόν!

Η «γραμμή παραγωγής» στο Άμστερνταμ δε σταματά ποτέ!

Πριν από δύο χρόνια οι φίλοι του Άγιαξ αναρωτιούνταν ποιο θα ήταν το μέλλον της ομάδας τους χωρίς τους Ντε Γιονγκ, Ντε Λιχτ, Φαν Ντε Μπέικ και όλα τα υπόλοιπα ταλέντα της «γενιάς του 2019», που έφτασε μία ανάσα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δε χρειαζόταν να ανησυχούν. Η ακαδημία του «Αίαντα» δεν έχει λάβει τυχαία το όνομα «De Toekomst», που σημαίνει «Το Μέλλον».

Αυτό είναι ήδη εδώ και έχει τις μορφές των νέων αστέρων Γιούριεν Τίμπερ, Ντεβάιν Ρενσχ και πάνω απ’ όλα αυτή του Ράιαν Χράφενμπερχ!

Ο Ολλανδός μέσος, την ημέρα που ολοκληρώνεται η αγωνιστική δράση της Eredivisie στις 16 Μαΐου θα γίνει 19 ετών. 

Κι όμως, σε μία θριαμβευτική χρονιά που σφραγίστηκε με την κατάκτηση του νταμπλ, ο Χράφενμπερχ έχει αγωνιστεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη του «Αίαντα»!

Ο νεαρός από το Άμστερνταμ που αποτελεί μέλος του συλλόγου από τα 8 του χρόνια, έχει αγωνιστεί 29 φορές ως τώρα στο πρωτάθλημα, όλες ως βασικός, συμπληρώνοντας 2434 λεπτά συμμετοχής και έχοντας βγει αλλαγή μόλις οκτώ φορές.

Έτσι άφησε πίσω του τον αρχηγό της ομάδας Ντούσαν Τάντιτς, ο οποίος αγωνίστηκε και στα 31 μέχρι στιγμής ματς, αλλά με λιγότερα λεπτά συμμετοχής (2425).

Ακολουθεί ο Ντέιβι Κλάασεν με 2076 λεπτά σε 27 αγώνες, ενώ πιο πίσω στη σχετική λίστα βρίσκονται οι Νικολάς Ταγλιάφικο (2010), Ντέιλι Μπλιντ (1964), Αντρέ Ονανά (1800), Περ Σχούουρς (1661), Άντονι (1628), Έντσον Άλβαρες (1504), Λισάνδρο Μαρτίνες (1477) και Σεμπαστιάν Αλέρ (1356).

Ο Χράφενμπερχ, πέτυχε 3 γκολ και μοίρασε 5 ασίστ στις 29 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στο Κύπελλο, όπου αγωνίστηκε 352 λεπτά σε 4 παιχνίδια, ανοίγοντας μάλιστα και το σκορ στον τελικό απέναντι στη Φιτέσε!

Από μικρός στα…βάσανα!

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Χράφενμπερχ έχει συνηθίσει να σπάει ρεκόρ. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2018, μπαίνοντας ως αλλαγή σε ένα ντέρμπι με την PSV, έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο στην ιστορία της πρώτης ομάδας του Άγιαξ , σε ηλικία 16 ετών και 130 ημερών. Προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ; Κάποιος Κλάρενς Σέιντορφ, ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με τρεις διαφορετικές ομάδες! 

Λίγες μέρες μετά, αγωνίστηκε στο Κύπελλο με τους ερασιτέχνες της Τε Βέρφε και σκοράροντας σε μία νίκη με 7-0 έγινε επίσης και ο νεαρότερος επαγγελματίας σκόρερ του «Αίαντα»!

Παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, πέρσι ο Χράφενμπερχ δεν πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής στη σεζόν που διακόπηκε άδοξα λόγω της πανδημίας. Ξεκίνησε πάντως βασικός για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα τον Δεκέμβριο του 2019 κόντρα στη Φιτέσε όπου και σκόραρε!

Για μερικούς μήνες η παραμονή του έγινε σίριαλ καθώς το συμβόλαιό του έφτανε στο τέλος του και αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες είχαν ενδιαφερθεί για την απόκτησή του.

Τον Ιούνιο του 2020 όμως υπόγραψε έως το 2023 και η φετινή ήταν η χρονιά της εκτόξευσης, με τον νεαρό έχοντας δίπλα του τον Ντέιβιντ Κλάασεν να κυριαρχεί στο χώρο του κέντρου τόσο αμυντικά όσο και δημιουργικά παρά την απειρία του. Ένα διαφορετικό στιλ μέσου από τα προηγούμενα…εξαγώγιμα «προϊόντα» Φαν Ντε Μπέικ και Ντε Γιονγκ, αλλά εξ’ ίσου αποτελεσματικό…

Οι Μαραθωνοδρόμοι των προηγούμενων ετών

Ο Χράφενμπερχ, αν στα ματς που απομένουν για το τέλος του πρωταθλήματος διατηρήσει τον τίτλο του παίκτη με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής, θα βρεθεί στην εκλεκτή παρέα των «Μαραθωνοδρόμων» της προηγούμενης δεκαετίας για τις πρωταθλήτριες ομάδες της Εredivisie.

Στην περσινή σεζόν που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ο Άγιαξ ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας, με τον Τάντιτς πρώτο σε λεπτά συμμετοχής με 2172.

Το 2018-19, ο Ντέιλι Μπλιντ έπαιξε περισσότερο στον δρόμο για τον τίτλο με 2973 λεπτά συμμετοχής.

Το 2017-18 η Αϊντχόφεν στέφθηκε πρωταθλήτρια με τον τερματοφύλακα Γερούν Ζουτ να κερδίζει στο νήμα τον συμπαίκτη του Νικολά Ισιμάτ – Μερέν, με 2879 έναντι 2877 λεπτά συμμετοχής.

Το 2017 ήταν η χρονιά της Φέγενορντ, με τον αμυντικό Έρικ Μποτεγκίν να μη χάνει λεπτό όλη τη σεζόν, συμπληρώνοντας 3060’ σε 34 αγώνες.

Το 2016 ο Ζουτ έκανε το ίδιο για την πρωταθλήτρια Αϊντχόφεν, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν επίσης πρώτος σε λεπτά συμμετοχής με 2880, δύο περισσότερα από τον νυν παίκτη της Λίβερπουλ Τζίνι Βαϊνάλντουμ!

Από το 2010-11 έως το 2013-14 ο Άγιαξ σήκωσε τέσσερα σερί πρωταθλήματα έχοντας αντίστοιχα πρώτους σε συμμετοχές τους Γιαν Φερτόνγκεν (2880’), Κένεθ Φερμίρ (2905), Σιμ Ντε Γιονγκ (3018) και Ρικάρντο Φαν Ράιν (2786).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.