Πρόκειται για έναν από τους 3 μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς θεσμούς της Μ. Βρετανίας γνωστός στους περισσότερους ως Λιγκ Καπ Αγγλίας (League Cup). Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται και τον όρο Milk Cup, μιας και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η διοργάνωση άρχισε να μετονομάζεται ανάλογα με τον εκάστοτε βασικό χορηγό της, με πρώτο χορηγό το National Dairy Council. Από το 2012 φέρει τον τίτλο Capital One Cup.
Ξεκινά κάθε Αύγουστο και συμμετέχουν στη διοργάνωση 92 ομάδες από την Premier League και τη Football League με το νικητή της διοργάνωσης να κερδίζει ένα εισιτήριο για το Europa League. Μέχρι και τη σεζόν 1965-66 ο τελικός ήταν διπλός και γινόταν στις έδρες των 2 φιναλίστ. Από τη σεζόν 1967-68 ξεκίνησε να γίνεται στο Γουέμπλει με επαναληπτικό τελικό σε περίπτωση ισοπαλίας κάτι που στην πορεία του θεσμού άλλαξε. Την περίοδο 2001-07 οι τελικοί διεξήχθησαν στο Millenium Stadium στο Cardiff. O πρώτος διπλός τελικός που σηματοδοτεί και την έναρξη του θεσμού διεξήχθη τη σεζόν 1960-61 με φιναλίστς την Άστον Βίλλα και τη Ρόδεραμ.
Ο θεσμός του Capital One Cup έχει προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και αρκετές εκπλήξεις σε επίπεδο αποτελεσμάτων, ενώ παράλληλα αστέρια που καθιερώθηκαν αργότερα στην Premier League έκαναν τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα στο θεσμό. Aνάμεσα τους ο Φαμπεργκας, ο οποίος έμεινε στην ιστορία της ως ο νεότερος παίκτης που ντεπουτάρισε με τη φανέλα της Άρσεναλ σε αγώνα εναντίον της Ρόδεραμ. Οι Τζόν Τέρι, Ζερμαίν Νταφόε και Ντέιβιντ Μπέκαμ έκαναν τις πρώτες τους επαγγελματικές εμφανίσεις σε αγώνες του Capital One Cup, ενώ ο Γουέιν Ρούνεϊ έβαλε το πρώτο γκολ της επαγγελματικής του καριέρας με τη φανέλα της Everton εναντίον της Ρέξαμ τον Οκτώβριο του 2002 και ο Θίο Γουόλκοτ έβαλε το πρώτο του γκολ για την Άρσεναλ στο τελικό με την Τσέλσι το 2007.
Ιστορική αναδρομή
Ανατρέχοντας στην ιστορία του Capital One Cup μπορούμε να βρούμε πολλές ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις από αυτές που χαρίζουν αυτή τη μαγική γοητεία στο ποδόσφαιρο. Και μπορεί ο θεσμός να ξεκίνησε στην αρχή με κάποια μεγάλα club να τον «σνομπάρουν», στην πορεία όμως εντάχθηκαν και αυτά στη διοργάνωση. Πόσο μάλλον όταν αργότερα ο νικητής έπαιρνε ένα εισιτήριο για το τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και αργότερα Europa League.
Ότι ο θεσμός θα προσέφερε δυνατές συγκινήσεις φάνηκε από τον πρώτο τελικό, αυτόν της Άστον Βίλλα με τη Ρόδεραμ. Στο πρώτο σκέλος που έγινε στις 22/8/1961 η Ρόδεραμ νίκησε στο Μίλμουρ την Άστον Βίλλα με 2-0. Στον επαναληπτικό του Βίλα Πάρκ οι «Χωριάτες» χρειάστηκε να φτάσουν στην παράταση προκειμένου ο Μάκ Πάρλαντ να γράψει το 3-0 που της χάρισε και τον τίτλο.
Τη σεζόν 1966-67 εγκαταλείφθηκε το σύστημα των διπλών τελικών (ένας στην έδρα του κάθε φιναλίστ) με την ΚΠΡ ομάδα της 3ης κατηγορίας να κάνει την έκπληξη νικώντας με 3-2 την Γουέστ Μπρόμ κάτοχο του τίτλου για τη σεζόν 1965-66 η οποία μάλιστα είχε κάνει μια εκπληκτική πορεία μέχρι τον τελικό με δυνατές νίκες όπως αυτή επί της Άστον Βίλλα με 6-1.
Τον αγώνα παρακολούθησαν περισσότεροι από 97.000 φίλαθλοι με τη Γουέστ Μπρόμ να προηγείται στη λήξη του 1ου ημιχρόνου με σκορ 2-0. Στο 2ο όμως ημίχρονο ήρθε η μεγάλη ανατροπή όταν η ΚΠΡ με 3 γκολ στο 63’,75’ και 81’ ανέτρεψε τα προγνωστικά κατακτώντας το τρόπαιο.
To 1968 είναι η χρονιά που το Capital One Cup μπαίνει και επίσημα στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι αφού πλέον ο νικητής κερδίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι ομάδες που το σνόμπαραν πλέον το βλέπουν με άλλο μάτι.
Το 1969 ήταν η χρονιά που σημαδεύτηκε από άλλη μία έκπληξη. Ήταν ο 3ος τελικός που διεξαγόταν στο Γουέμπλεϊ. Οι φιναλίστς ήταν η Σουίντον, ομάδα 3ης κατηγορίας και η Άρσεναλ η οποία είχε ηττηθεί στον τελικό του 1968 με 1-0 από τη Leeds. Οι κανονιέρηδες ηττήθηκαν με 3-1 από τη Σουίντον. Βέβαια αναλύοντας κάποια γεγονότα που είχαν προηγηθεί του αγώνα δε θα ήταν υπερβολή να πούμε, δανειζόμενοι την έκφραση του Coehlio, ότι το σύμπαν συνωμότησε για να κερδίσει η Σουίντον. Μια εβδομάδα πριν το τελικό είχε αναβληθεί αγώνας πρωταθλήματος της Άρσεναλ αφού 8 παίκτες της είχαν προσβληθεί από γρίπη! Το ίδιο Σαββατοκύριακο που αναβλήθηκε ο αγώνας της, στο Γουίμπλετον γινόταν ένα ιππικό show το οποίο έμελε να αποδειχτεί μάλλον μοιραίο για τους κανονιέρηδες. Στο ήδη ταλαιπωρημένο από τις ιώσεις ρόστερ της, προστέθηκε την ημέρα του τελικού ένας κακός αγωνιστικός χώρος ο οποίος έγινε τρις χειρότερος από την καταρακτώδη βροχή που συνόδευε τον αγώνα, κάτι που εμπόδισε την Άρσεναλ να αναπτύξει το παιχνίδι της. Η Σουίντον πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου με σκορ 1-0 υπέρ της. Στην επανάληψη η Άρσεναλ ισοφάρισε στο 86’ για να καταρρεύσει στην παράταση με 2 γκολ του Ντον Ροτζερς στο 104’ και στο 119’. Η Σουίντον κέρδισε τον τίτλο, αλλά δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στην Ευρωπή λόγω ότι ήταν ομάδα 3ης κατηγορίας.
Η πιο επική ίσως κατάκτηση τίτλου ήταν αυτή μεταξύ Άστον Βίλλα και Έβερτον. Χρειάστηκαν 330 λεπτά για να ολοκληρωθεί! Ο τελικός έγινε στο Γουέμπλει με το ισχύον σύστημα της τότε εποχής (εάν το παιχνίδι έληγε ισόπαλο είχαμε επαναληπτικούς). Ο αγώνας στο Γουέμπλει έληξε 0-0. Ο 1ος επαναληπτικός έγινε στο γήπεδο της Σέφιλντ Γουένσνταϊ και έληξε με σκορ 1-1 στην παράταση. Ο 2ος επαναληπτικός έγινε στο Όλντ Τράφορντ και πήγε και αυτός στην παράταση και ολοκληρώθηκε τελικά με σκορ 3-2 υπέρ της Άστον Βίλλα.
Το ξεκίνημα των 80’s βρίσκει τον έναν εκ των δυο φετινών φιναλίστ, τη Λίβερπουλ, να κυριαρχεί τόσο εντός νησιού όσο και στην Ευρώπη. Δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό και στο Capital One Cup. Αν και όχι εύκολα η Λίβερπουλ πραγματοποίησε ένα μοναδικό ρεκόρ κατακτώντας διαδοχικά 4 τελικούς! Τη σεζόν 1980-81 ήρθε ισόπαλη στον 1ο αγώνα με τη Γουέστ Χαμ και επικράτησε στον 2ο με 2-1. Την ερχόμενη χρονιά ο τελικός χρειάστηκε να πάει στην παράταση για να επικρατήσει με 3-1 επί της Τοτεναμ. Τη σεζόν 1982-83 στο δρόμο της βρέθηκε η «μισητή» Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της οποίας την αντίσταση έκαμψε στην παράταση με σκορ 2-1. Ενώ ο 4ος συνεχόμενος τίτλος ήρθε μετά από 2 αγώνες με τους συντοπίτες της Έβερτον, 0-0 ο πρώτος αγώνας και επικράτηση της Λίβερπουλ με 1-0 στον επαναληπτικό.
Η μεταφορά της διοργάνωσης από το Βόρειο Λονδίνο δε μείωσε τις συγκινήσεις και ήταν ο πολυνίκης του θεσμού Λίβερπουλ που θα τις προσέφερε. Στον τελικό του 2000-01ο Fowler γράφει το 1-0 στο 30’ για τη Λίβερπουλ. Η Μπέρμινγχαμ όμως δε το έβαλε κάτω και στο 90’ με πέναλτι στέλνει το ματς στην παράταση. Η παράταση δεν έβγαλε νικητή και η Λίβερπουλ με 5-4 πήρε το τρόπαιο. Ήταν ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι. Την μεθεπόμενη χρονιά πάντως δε χρειάστηκε οι «κόκκινοι» να περιμένουν τόσο για να το σηκώσουν μιας και το γκολ του Τζέραρντ στο 36’ και αυτό του Όουεν στο 86’ της έδωσαν διπλή χαρά και νίκη απέναντι στη Γιουνάιτεντ και τρόπαιο.
Ο τελικός του 2004-05 έμελε να είναι μάλλον δραματικός για τους κόκκινους οι οποίοι προηγήθηκαν στο 1’ μόλις λεπτό του αγώνα και «προδόθηκαν» από ένα παίκτη σύμβολο τον Στίβεν Tζεραντ ο οποίος σημείωσε αυτογκολ στο 79’. Στην παράταση η Τσέλσι προηγήθηκε με 3-1 ενώ η Λίβερπουλ κατάφερε απλά να μειώσει στο 113’, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται σε 3-2.
Ο τελικός του 2012 που έγινε στο Γουέμπλει έμεινε και αυτός χαραγμένος στις μνήμες των φιλάθλων και εδραίωσε τη Λίβερπουλ στην κορυφή των κατακτητών του τροπαίου. Η αλήθεια είναι όμως ότι «ίδρωσε» πολύ για να κατακτήσει το 8ο. Κανονική διάρκεια 1-1 με την Κάρντιφ να ανοίγει το σκορ στο 19’ και τη Λίβερπουλ να ισοφαρίζει στο 60’. Στην παράταση και συγκεκριμένα ο Kuyt κάνει το 2-1 για τη Λίβερπουλ. Η Κάρντιφ δε το βάζει κάτω και ο Τέρνερ 10 λεπτά αργότερα γράφει το 2-2. Τα πέναλτι εξελίχθηκαν σε μάλλον «οικογενειακή υπόθεση». Ο Στίβεν Τζέραρντ ήταν αυτός που εκτέλεσε πρώτος για τη Λίβερπουλ, αλλά ο keeper της Κάρντιφ του είπε όχι. Μπορεί ένας Τζέραρντ να έβαλε τη Λίβερπουλ σε περιπέτειες όμως ένας άλλος Τζέραρντ, ο ξάδερφός του (Άντονι Τζέραρντ) παίκτης της Καρντιφ, της έδωσε τον τίτλο αφού δεν κατάφερε να βρει δίχτυα με το πέναλτι που εκτέλεσε!
To ζευγάρι που θα δούμε στον φετινό τελικό δεν έχει ξανασυναντηθεί ποτέ στη διοργάνωση. Η Μάντσεστερ Σίτι μετρά 3 τίτλους, 2013-14 επικράτησε με 3-1 της Σαντερλαντ, 1975-76 με 2-1 επί της Νιούκαστλ και 1969-70 πάλι με 2-1 επί της Γουέστ Μπρομ, ενώ το 1973-74 ηττήθηκε από τη Γουλβς με 2-1.
Μικρά Μικρά
Είκοσι τρία διαφορετικά σωματεία έχουν κατακτήσει το Capital One Cup.
Πενήντα πέντε τελικοί έχουν γίνει από τότε που ιδρύθηκε ο θεσμός.
Η Λίβερπουλ είναι η ομάδα που το έχει κατακτήσει τις περισσότερες φορές, συνολικά 8 με την Άστον Βίλλα και την Τσέλσι να πλαισιώνονται στη 2η θέση με 5 κατακτήσεις η καθεμία.
Τρία Capital One Cup μετρά στο ενεργητικό της η Μάντσεστερ Σίτι που θα αντιμετωπίσει την Κυριακή 28/2 τον πολυνίκη του θεσμού, Λίβερπουλ.
Τα κανάλια Novasports θέλοντας να προσφέρουν συνεχώς θέαμα κλάσης εμπλουτίζουν την φαρέτρα του αθλητικού περιεχομένου τους με τον Τελικό του League Cup Αγγλίας. Οι φίλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου την σύγκρουση των τιτάνων Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Σίτι, ζωντανά και αποκλειστικά στα κανάλια Novasports και όπου και αν βρίσκονται με Nova GO.