Hellenic FC: Οι “Έλληνες θεοί” της Νότιας Αφρικής

Το novasports.gr θυμάται τους "Έλληνες θεούς" του Κέιπ Τάουν και σας παρουσιάζει το - κάποτε - καμάρι της πόλης του Ακρωτηρίου.

Μια φορά και έναν καιρό στο Κέιπ Τάουν… Γράψτε λάθος, γιατί έτσι αρχίζουν τα παραμύθια. Μόνο που η ιστορία της Hellenic είναι πέρα για πέρα αληθινή. Μια ομάδα με ελληνική “καρδιά”, η οποία πρωταγωνίστησε για αρκετά χρόνια στη Νότια Αφρική και κατάφερε να σηκώσει ψηλά την “Γαλανόλευκη” στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Το novasports.gr θυμάται τους “Έλληνες θεούς” του Κέιπ Τάουν και σας παρουσιάζει το – κάποτε – καμάρι της πόλης του Ακρωτηρίου.

Με έμβλημα την ελληνική σημαία και όνομα 100% made in Greece, η Hellenic FC ιδρύθηκε το 1958 από Έλληνες ομογενείς του Κέιπ Τάουν και έκανε τα πρώτα της “βήματα” στις μικρές κατηγορίες του ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής. Όμως δεν άργησε να αποκτήσει αίγλη και ποδοσφαιρική δύναμη και έφτασε στο σημείο να παίζει μπροστά σε 20.000 κόσμο τη δεκαετία του 1970 και να θεωρείται μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Μάλιστα η Hellenic κατέκτησε το πρωτάθλημα της Νότιας Αφρικής το 1971, τερμάτισε στη δεύτερη θέση το 1972 και το 1975 και έφτασε και στον τελικό Κυπέλλου το 1976 (ηττήθηκε από την Cape Town City).

Τελευταία διάκριση της Hellenic ήταν το 1994 με την παρουσία της στον τελικό του League Cup. Σταδιακά έχασε τη “λάμψη” της και το 2004 άρχισαν να σβήνουν τα χνάρια της από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Το franchise του συλλόγου πωλήθηκε από τους Έλληνες ιδιοκτήτες σε Νοτιοαφρικανούς, η ομάδα μετονομάστηκε σε Premier United, άλλαξε πόλη και η Hellenic FC μπήκε στο… χρονοντούλαπο.

Μια ομάδα, η οποία ονομάστηκε “Greek Gods” από τους Νοτιοαφρικανούς, σταμάτησε να υπάρχει. Έτσι ξαφνικά. Και ας είχαν φορέσει τη φανέλα της, έστω και για λίγα παιχνίδια, ο τεράστιος Γκόρντον Μπανκς, ο σπουδαίος Άγγλος διεθνής Τζορτζ Ίστθαμ και οι διεθνείς Γερμανοί Πάτζκε, Γκρος, Στέφενχάγκεν (είχαν τιμωρηθεί από τη γερμανική ομοσπονδία για σκάνδαλο στημένων αγώνων και βρήκαν ποδοσφαιρικό “καταφύγιο” στη Νότια Αφρική).

Τα τελευταία χρόνια, η Hellenic FC έχει εκ νέου ενεργοποιηθεί και οι υπεύθυνοι του συλλόγου έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στα τμήματα υποδομής και στην ανάπτυξη ποδοσφαιριστών μέσω της Ακαδημίας τους. Και η ελληνική σημαία ακόμα κυματίζει στο νότιο άκρο της Αφρικής…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.