Ο “Ζοσέ Μουρίνιο” της Μπέρνλι

Ο Σον Ντάιτς κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του Λάνκασαϊρ στην απευθείας επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ από την Τσάμπιονσιπ.

Ο Σον Ντάιτς κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του Λάνκασαϊρ στην απευθείας επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ από την Τσάμπιονσιπ. Στα 42 του και χωρίς μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα έχει αρκετά κοινά με τον Πορτογάλο με τον οποίο συγκρίνεται. Αλλά και κάμποσες διαφορές!

Ο Ζοσέ Μουρίνιο για τους Άγγλους είναι σαν τις τηγανητές πατάτες! Πηγαίνει με τα πάντα. Δεν χάνει την ευκαιρία Τύπος και κόσμος στην παραμικρή ευκαιρία να τον χωράει σε κάθε συζήτηση που αφορά το ποδόσφαιρο. Βέβαια, οποιαδήποτε κουβέντα έχει να κάνει με τον Σον Ντάιτς δεν είναι η οποιαδήποτε, μια και ο νεόκοπος προπονητής της Μπέρνλι θεωρείται ο κορυφαίος της νέας γενιάς του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και μοιραία συγκρίνεται με τον πολυνίκη ομόλογό του. Μοιάζουν, όμως; Κάπου ναι, κάπου όχι!

Μία “σταχτοπούτα” στην Πρέμιερ Λιγκ

Δύο αγωνιστικές πριν τελειώσει το πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ οι “κλάρετς” εξασφάλισαν την απευθείας άνοδό τους στην Πρέμιερ Λιγκ. Ειρήσθω εν παρόδω την τελευταία φορά που ανέβηκαν στην κορυφή της πυραμίδας του αγγλικού ποδοσφαίρου απευθείας, το 1973, η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρωτάθλημα κάτι που είναι πιθανό να συμβεί και φέτος! Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Για 50ή φορά η Μπέρνλι θα μετάσχει στην πρώτη τη τάξει κατηγορία στο Νησί, τη σεζόν 2014/2015, επιστρέφοντας στην Πρέμιερ μετά τον υποβιβασμό του 2010.

Η πόλη Μπέρνλι του Λάνκασαϊρ, στη βορειοδυτική Αγγλία, θα γίνει ξανά η μικρότερη που θα φιλοξενήσει αγώνες Πρέμιερσιπ και το “Τερφ Μουρ” αναμένεται να ζήσει ξανά μεγάλες στιγμές. Με τον Σον Ντάιτς στο τιμόνι των “κλάρετς”, τον προπονητή που θεωρείται το next big thing στην Αγγλία στον τομέα του. Άλλωστε Άγγλοι τεχνικοί δεν υπάρχουν πολλοί κορυφαίου επιπέδου, επομένως αναζητείται μία προσωπικότητα που θ΄ αποτελεί σημείο αναφοράς. Από Τύπο και κόσμο ο 42χρονος Ντάιτς παρομοιάζεται με τον Ζοσέ Μουρίνιο όταν ο Πορτογάλος ξεκινούσε: Φιλόδοξος, τεχνοκράτης, ταλαντούχος, προσωπικότητα. Πόσο του μοιάζει όμως;

Αρχή από τα “χαμηλά” για τον Ντάιτς

Ως γνωστόν ο Ίβηρας δεν έκανε μεγάλη καριέρα ως παίκτης. Ο Ντάιτς πέρασε τα καλύτερά του χρόνια σε Τσέστερφιλντ, Μίλγουολ και Γουότφορντ. Ήταν καλό όνομα στις μικρές κατηγορίες του Νησιού και ποτέ δεν απασχόλησε, αγωνιστικά, την ελίτ. Στην τελευταία έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στο πλάι του Μάλκι Μακέι (απολύθηκε, νωρίς, φέτος από την Κάρντιφ), αρχίζοντας από την U-18. Όταν ο Μακέι πήγε στην ουαλική ομάδα ανέλαβε πρώτος. Οδήγησε τη Γουότφορντ, τη σεζόν 2011/2012, στην καλύτερη θέση των τελευταίων πέντε ετών εκείνης της περιόδου, όμως η αλλαγή ιδιοκτησίας δεν τον προτίμησε. Απελύθη, ανέλαβε πόστο στην Εθνική Αγγλίας U-21 και λίγο μετά στην Μπέρνλι αντικαθιστώντας τον Έντι Χάου.

Πέρυσι έμεινε με τους “κλάρετς’ στην ενδέκατη θέση της Τσάμπιονσιπ και αρκετά μακριά και από τα πλέι οφ ανόδου. Φέτος, η Μπέρνλι του Σον Ντάιτς δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, με, μόλις, πέντε ήττες σε 44 αγώνες και με την καλύτερη άμυνα (35 γκολ παθητικό) της κατηγορίας ακολούθησε τη Λέστερ στα μεγάλα “σαλόνια” του αγγλικού ποδοσφαίρου. Με τις μετοχές του γεννημένου στο Κέτερινγκ τεχνικού ν΄ ανεβαίνουν κατακόρυφα και τη σύγκριση με τον πολυνίκη Μουρίνιο ν΄ αποτελεί, πλέον, μέχρι και hashtag σε social media το όνομα του Ντάιτς συζητείται έντονα ήδη και αυτό αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Ειδικά αν μπορέσει να παραμείνει στην Μπέρνλι τη δύσκολη χρονιά που έρχεται και την κρατήσει στην κατηγορία.

Το επίτευγμά του ήδη κρίνεται ιστορικό, ειδικά μετά την απώλεια στην αρχή της σεζόν του καλύτερου σκόρερ Τσάρλι Όστιν ο οποίος πήρε μεταγραφή για την ΚΠΡ. Κύριο στοιχείο της τακτικής του Ντάιτς είναι η πίεση σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Η επιθετική άμυνα και κάποιες φορές το “ταμπούρι”, σε γενικές γραμμές, που μοιραία συνδέεται με τον λαμπερό Μουρίνιο. Φανατικοί, που αρχίζουν ήδη να δημιουργούνται, του Σον Ντάιτς ή πολέμιοι του Πορτογάλου διαφωνούν, βέβαια, θεωρώντας πώς ο τρόπος παιχνιδιού του 42χρονου ανερχόμενου κόουτς είναι διαφορετικός. Ξεχνώντας, βέβαια, πώς άλλο πράγμα η (όντως απαιτητική) Τσάμπιονσιπ και διαφορετικά είναι τα δεδομένα στην Πρέμιερσιπ και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αγαπά την άμυνα, μελετά και λατρεύει την επίθεση

Ο κόσμος της Μπέρνλι, πάντως, έτσι τον φωνάζει (“Ginger Mourinho” είναι το παρατσούκλι του) και ίσως κάτι να ξέρει! Η πρώτη του διαφορά με τον Πορτογάλο είναι πώς δεν παρεμβαίνει στο έργο των διαιτητών. Δεν είναι τύπος που διαμαρτύρεται, παρά το γεγονός πώς μεγάλωσε στα “δωματιάκια” του αγγλικού ποδοσφαίρου. Σπάνια θα φωνάξει σε ρέφερι ή θα δηλώσει κάτι άσχημο για τη διαιτησία. Γενικά στις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν είναι τόσο δεικτικός, σαν τον Μουρίνιο. Κι αυτό είναι μία άξια λόγου διαφορά. Άλλη σημαντική διαφορά είναι η αξιοποίηση των επιθετικών παικτών του.

Ο Μουρίνιο θέλει σέντερ φορ κρούσης σε όλες τις ομάδες του, αλλά ποτέ ο τρόπος παιχνιδιού του δεν τα αναδεικνύει σε μπροστάρηδες. Ο Ντάιτς χρειάστηκε να πουλήσει τον Όστιν, όπως αναφέραμε, αλλά οι Ντάνι Ινγκς και Σαμ Βόουκς ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του για την άνοδο. Ναι, η άμυνα της Μπέρνλι είναι σκυλίσια αλλά και η επίθεση δίνει πόντους και διακρίσεις. Στην Αγγλία σχολιάστηκε πώς αν ο Ντάιτς είχε, σ΄ ένα παράλληλο σύμπαν, Σάμουελ Ετό, Φερνάντο Τόρες και Ντεμπά Μπα οι τρεις τους θα σημείωσαν μαζί εκατό γκολ!

Το σημαντικότερο, που παίρνει ίσως μεγαλύτερη αξία μετά το 0-0 της Τσέλσι στο “Βιθέντε Καλντερόν” με την Ατλέτικο στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και το “ταμπούρι” που έπαιξαν οι Λονδρέζοι, είναι ο τρόπος δημιουργίας που έχει καθιερώσει ο Ντάιτς στην Μπέρνλι: Πάσες προς τα εμπρός και όχι πλάγιο ποδόσφαιρο, κατά μέτωπο επίθεση και καλές μεταβιβάσεις. Στοιχεία που καθιστούν τους “κλάρετς” ελκυστική ομάδα στο μάτι, κάτι που δεν συμβαίνει για πολλούς με την Τσέλσι. Η σύγκριση των Άγγλων είναι σαφέστατα ισοπεδωτική και προέρχεται από την ανάγκη να βρουν έναν Μουρίνιο συμπατριώτη τους: Έναν Άγγλο προπονητή που να έχει το πακέτο. Αυθύπαρκτα, πάντως, ο Σον Ντάιτς είναι μονάδα για το ποδόσφαιρο του Νησιού και θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.