Έντιν Τέρζιτς: Κίνηση ματ παρά τα δάκρυα στο Ντόρτμουντ

Η Βεστφαλία έφτασε μια ανάσα από το πρωτάθλημα μετά από 11 χρόνια και η κίνηση ματ της Μπορούσια Ντόρτμουντ ονομάζεται Έντιν Τέρζιτς.

Γεννημένος το 1982 από γονείς που είχαν μεταναστεύσει από τη Γιουγκοσλαβία, ο Τέρζιτς μεγάλωσε στην πόλη Menden – περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το σπίτι των πέντε φορές πρωταθλητών της Bundesliga. Επιθετικός στα νιάτα του, έπαιξε ως ημι-επαγγελματίας στα περιφερειακά πρωταθλήματα για να πληρώσει για τις σπουδές του στον τομέα των αθλητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ στο Μπόχουμ. Σε εκείνο το μάθημα γνώρισε τη σύζυγό του Κόρα και τον σημερινό προπονητή της Γερμανίας U20, Χάνες Βολφ. Και οι δύο άνδρες θα κατέληγαν σύντομα να εργάζονται στη Ντόρτμουντ, με τον Τέρζιτς να ανταμείβεται επειδή έμαθε τις λεπτομέρειες της προπονητικής από σχετικά νεαρή ηλικία.

Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ δεν χρειάζεται να υπενθυμίζουν ότι το 2010 ήταν μια πολύ καλή περίοδος για να βρεθούν γύρω από τον σύλλογο. Το νυν αφεντικό της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, είχε φτάσει στους πρωταθλητές Ευρώπης του 1997 δύο χρόνια νωρίτερα και άρχισε σιγά-σιγά να χτίζει μια ομάδα ικανή να διεκδικήσει κορυφαίες διακρίσεις. Τότε άρχισε να συνδυάζει τον ρόλο του ως σκάουτερ. Ενώ μάθαινε το επάγγελμά του και εντόπισε παίκτες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πρώτη ομάδα. Η Ντόρτμουντ κέρδισε διαδοχικά τίτλους πρωταθλήματος μεταξύ 2010 και 2012 – καθώς και το Κύπελλο DFB το 2012 – πριν χάσει 2-1 από την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του UEFA Champions League το 2013 στο Γουέμπλεϊ.

Ο Τέρζιτς ανέλαβε προσωρινά από τον Λουσιέν Φαβρ στα μέσα του 2020/21 και αναζωογόνησε μια ομάδα της Ντόρτμουντ που πάλευε να δώσει λάμψη στη ζωή. Υπό τις οδηγίες του, η BVB κέρδισε τον τίτλο του DFB Cup και προκρίθηκε στο UEFA Champions League. Αυτή η επιτυχία προήλθε από το στυλ διαχείρισης του, που τον είδε να παίρνει το καλύτερο από τους Χάλαντ, Σάντσο και τον κάπτεν Μάρκο Ρόις και η αρμονία στα αποδυτήρια ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τη μεταμόρφωσή τους.

“Ο Έντιν Τέρζιτς έκανε εξαιρετική δουλειά. Ανέλαβε την ομάδα τον Δεκέμβριο όταν ήταν μισοπεθαμένη και την έφερε στη ζωή”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόρτμουντ, Χανς-Γιοακίμ Βάτζκε.

Αποδείχθηκε ότι ήταν τέλεια κίνηση την τέλεια στιγμή. Παρά το γεγονός ότι η BVB μπήκε στη μεγάλη χειμερινή διακοπή στην έκτη θέση, η αστραφτερή φόρμα της το 2023 την είδε να ανεβαίνει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα καθώς πέτυχε 56 γκολ σε 18 αγώνες. Μπόρεσε να ενσωματώσει συναρπαστικούς νέους όπως οι Αντεγέμι και Μάλεν διατηρώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα έμπειρων χεριών όπως ο Ρόις και Χούμελς. «Δεν μπορείς να αγοράσεις μια τέτοια στιγμή», είπε ο Τέρζιτς πριν από τον καθοριστικό τελικό αγώνα με τη Μάιντς, γνωρίζοντας ότι μια νίκη θα εξασφάλιζε τον τίτλο.«Έχουμε δουλέψει σκληρά για αυτό, έχουμε υποφέρει και ρίξαμε πολύ ιδρώτα».

Μετά από 11 χρόνια το Ντόρτμουντ δεν πανηγυρίζει σαλατιέρα, καθώς η αδιάφορη βαθμολογικά Μάιντς στάθηκε εμπόδιο στην επιτυχία και στέρησε από τους Βεστφαλούς το πρωτάθλημα που περίμεναν να πανηγυρίσουν μέσα στο σπίτι τους στο φινάλε ενός συναρπαστικού πρωταθλήματος που ζήσαμε μέσα από τα κανάλια Novasports! Η Μπάγερν έκανε το καθήκον της κερδίζοντας στην Κολωνία (1-2) και η σαλατιέρα έμεινε για ακόμα μια χρονιά στη Βαυαρία.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.