Αυτός ήταν ο… Πελέ πριν από τον Πελέ! (vid)

To novasports.gr θυμάται τον πρώτο "κανονιέρη" του παγκόσμιου ποδόσφαιρο, τον θρυλικό Άρθουρ Φρίντενράιχ!

Έχετε ακουστά το όνομα του Άρθουρ Φρίντενράιχ; Ίσως οι πιο… ψαγμένοι να έχετε μάθει κάποια πράγματα για τα κατορθώματα του. Οι υπόλοιποι διαβάστε τις παρακάτω αράδες και θα μάθετε ποιος ήταν ο πρώτος… Πελέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πάμε κατευθείαν στο… ψητό, για να μην σας κρατάμε σε αγωνία. Ο Άρθουρ Φρίντενράιχ ήταν ένας μυθικός Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής (γερμανικής καταγωγής με μητέρα αφρικανικής καταγωγής), ο οποίος φέρεται να έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του παγκόσμιου ποδόσφαιρου. Και γιατί λέμε “φέρεται”; Γιατί πολύ απλά τα 1.329 τέρματα που ο Άρθουρ Φριντενράιχ ισχυρίζεται ότι έχει σημειώσει στα 27 χρόνια της ποδοσφαιρικής του πορείας, δεν έχουν καταγραφεί με επίσημα έγγραφα και η FIFA δεν αναγνωρίζει το επίτευγμα του.

Αν ο Φρίντενράιχ όντως σημείωσε αυτόν τον απίθανο αριθμό γκολ, τότε πρόκειται για τον πρώτο επιθετικό… δυναμίτη στον πλανήτη, σε χρόνια περασμένα και μακρινά και φυσικά για τον απόλυτο recordman. O μιγάς στράικερ (πρώτος μη λευκός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Βραζιλία) έκανε άνω – κάτω τις αντίπαλες άμυνες και το άστρο του μεσουρανούσε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όμως λείπουν οι… αποδείξεις!

Τα περισσότερα χρόνια της ποδοσφαιρικής του διαδρομής ο Φρίντενράιχ τα πέρασε στην Παουλιστάνο (εννέα χρόνια) και στην Σάο Πάουλο (πέντε χρόνια), σταμάτησε το ποδόσφαιρο στη Φλαμένγκο στα… 43 χρόνια ενώ ήταν βασικότατο στέλεχος και της Εθνικής Βραζιλίας σε μια δύσκολη εποχή φυλετικών διακρίσεων.

Οι Βραζιλιάνοι υποστηρίζουν πως ο Φρίντενράιχ πέτυχε 1329 τέρματα σε 1239 παιχνίδια, ενώ το αρχείο των γκολ που σημείωσε στην καριέρα του και κρατούσε ο πατέρας του με θρησκευτική ευλάβεια εξαφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν ο πρώτος… Πελέ είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ. Το “μαύρο διαμάντι” ή “Τίγρης” όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά στο διάστημα της ποδοσφαιρικής του δόξας, έφυγε από τη ζωή στις 6 Σεπτεμβρίου 1969 σε ηλικία 77 χρόνων και πάμπτωχος, καθώς αναγκάστηκε να ξοδέψει όσα χρήματα είχε στην άκρη για να θεραπεύσει την αρρώστια του.

Πάντως οι Βραζιλιάνοι δεν ξεχνούν τον πρώτο τους ποδοσφαιρικό ήρωα, έχουν ονομάσει ένα πάρκο στην γειτονιά Vila Alpina του Σάο Πάουλο προς τιμήν του, ένας δρόμος της πόλης φέρει το όνομα του, ενώ στο Ρίο ντε Τζανέριο υπάρχει το σχολείο “Άρθουρ Φρίντενράιχ”, το οποίο βρίσκεται εντός του αθλητικού κέντρου του Μαρακανά.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.