Η αντίστροφη μέτρηση για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2025 έχει ξεκινήσει και το Μαρόκο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της αφρικανικής ηπείρου και της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας.

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2025 βρίσκεται προ των πυλών και το Μαρόκο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή μια τέτοια διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός της ηπείρου ξεκινά την Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, με τους οικοδεσπότες να αντιμετωπίζουν τις Κομόρες στο Στάδιο Πρίγκιπα Μουλάι Αμπντελάχ (Ραμπάτ).

Οι προσδοκίες είναι τεράστιες για τους διοργανωτές, την κορυφαία αφρικανική ομάδα στην παγκόσμια κατάταξη (11η θέση). Παρά τη σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια και την ιστορική πορεία στο Μουντιάλ του 2022, το Μαρόκο δεν έχει κατακτήσει το τρόπαιο από το 1976, κάτι που αυξάνει την πίεση να φτάσει στην κορυφή μέσα στο «σπίτι» του.

Ταυτόχρονα, ο Μοχάμεντ Σαλάχ σε μία από τις τελευταίες του διοργανώσεις με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, στοχεύει να οδηγήσει την Αίγυπτο σε έναν όγδοο τίτλο, κάτι που θα αποτελέσει ιστορικό ρεκόρ, έχοντας χάσει δύο τελικούς (2017 και 2021).

Η αλλαγή της FIFA

Λίγες εβδομάδες πριν την πρώτη σέντρα στη διοργάνωση, η FIFA ανακοίνωσε πως οι διεθνείς θα πρέπει να παρουσιαστούν στις εθνικές τους ομάδες μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, γεγονός που περιορίζει τις απώλειες των ομάδων, ειδικά κατά τη φορτωμένη αγωνιστικά περίοδο των εορτών.

Πριν από την αλλαγή, οι παίκτες θα έπρεπε να αποχωρήσουν έως τις 8 Δεκεμβρίου, κάτι που θα άφηνε τις ομάδες της Premier League χωρίς βασικούς ποδοσφαιριστές για έως και οκτώ αγώνες.4 ώρες.

Τα φαβορί

Το απόλυτο φαβορί είναι το Μαρόκο. Οι οικοδεσπότες μετρούν 18 συνεχόμενες νίκες, ένα παγκόσμιο ρεκόρ που συνοδεύεται από 50 γκολ υπέρ και μόλις 4 κατά, σε διάστημα 20 μηνών.

Οι… διεκδικητές

  • Σενεγάλη: Δυναμική παρουσία υπό τον Πάπε Τιάου
  • Αλγερία & Αίγυπτος: Αήττητες στα προκριματικά
  • Ακτή Ελεφαντοστού: Υπερασπίστρια του τίτλου
  • Κονγκό: Σε εξαιρετική κατάσταση μετά τις προκρίσεις απέναντι σε Καμερούν και Νιγηρία

Με επτά διαφορετικές πρωταθλήτριες στις τελευταίες οκτώ διοργανώσεις, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, σε μια διοργάνωση που αναμένεται να αποτελέσει την πιο θεαματική… εκδόση στην ιστορία του θεσμού.

Οι “Έλληνες”

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής θα έχει και… άρωμα Super League.

To όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτό του Αγιούμπ Ελ Κααμπί, του Ολυμπιακού. O πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, με 12 τέρματα σε 13 παιχνίδια, αναμένεται να εκπροσωπήσει την οικοδέσποινα χώρα του Μαρόκου. Με την αποστολή να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα, δεν είναι γνωστό αν θα είναι μαζί του ο Ανάς Ζαρούρι, του Παναθηναϊκού.

Το “τριφύλλι” πέρα από τον Μαροκινό θα έχει και τον Αλμπάν Λαφόν, που θα υπερασπίζεται τα δοκάρια της Ακτής Ελεφαντοστού, ενώ είναι πιθανό να βρεθεί στα γήπεδα της Αφρικής και ο Σίριλ Ντέσερς, με την εθνική Νιγηρίας, η οποία ακόμα δεν έχει ανακοινώσει αποστολή. Όταν αυτό συμβεί θα μάθουμε και αν είναι παρών ο Μπρούνο Ονιεμαέτσι, του Ολυμπιακού, σε αυτήν.

Στο Μαρόκο θα βρεθέι και ο Ζίνι της ΑΕΚ, που έχει επιστρέψει από τον τραυματισμό του και θα φορέσει τη φανέλα της Ανγκόλας. Εκεί θα έχει συμπαίκτη και τον Νούριο Φορτούνα, του Βόλου.

Με το εθνόσημο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα αγωνιστεί στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής ο Σαμουέλ Μουτουσαμί, που αγωνίζεται στη χώρα μας με τη φανέλα του Ατρομήτου.

Όμιλοι

Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι προκρίνονται στη φάση των «16».

Η φάση των ομίλων θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου, με τέσσερις αγώνες καθημερινά. Η νοκ-άουτ φάση ξεκινά στις 3 Ιανουαρίου του νέου έτους, ενώ ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στις 18 Ιανουαρίου.

Στάδια

Με την παράλληλη ανάληψη της συνδιοργάνωσης του Μουντιάλ 2030, το Μαρόκο, ως οικοδέσποινα χώρα, έχει επενδύσει υπέρογκα ποσά σε υποδομές, αθλητικά έργα και τεχνογνωσία, ώστε να ανταπεξέλθει των προσδοκιών.

Εννέα στάδια έχουν επιλεγεί για τη φιλοξενία του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Moulay El Hassan Stadium

Στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, το ανανεωμένο στάδιο Moulay El Hassan θα αποτελέσει το «σπίτι» της εθνικής ομάδας του Μαρόκου. Με χωρητικότητα 45.800 θεατών.

Η στέγη έχει ήδη τοποθετηθεί, ο αγωνιστικός χώρος είναι έτοιμος, ενώ απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες στους εσωτερικούς χώρους.

Το στάδιο θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα του τουρνουά και όλα τα νοκ-άουτ ματς των Μαροκινών, εφόσον προκριθούν, καθώς και τον μεγάλο τελικό.

Ibn Battuta Stadium

Στην οικονομική πρωτεύουσα του βορρά, την Ταγγέρη, το στάδιο Ibn Battuta εντυπωσιάζει με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του.

Το γήπεδο είναι ήδη γνωστό διεθνώς, έχοντας φιλοξενήσει τον τελικό του Ισπανικού Σούπερ Καπ το 2018, αλλά και πληθώρα διεθνών φιλικών.

Mohammed V Stadium

Το ιστορικό στάδιο Mohammed V στην Καζαμπλάνκα αποτελεί σύμβολο του μαροκινού ποδοσφαίρου.
Με χωρητικότητα 45.000+ θεατών, είναι η έδρα των κορυφαίων συλλόγων Wydad AC και Raja Casablanca, φιλοξενώντας το πιο καυτό ντέρμπι της Αφρικής.

Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του, λειτουργεί πλήρως και είναι έτοιμο να υποδεχθεί ξανά μεγάλες στιγμές, όπως είχε κάνει στο παρελθόν στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής 1988 και στο CAF Champions League.

Adrar Stadium

Το εντυπωσιακό Adrar Stadium της Αγκαντίρ, χωρητικότητας 45.000 θεατών, είναι ένα από τα πρώτα γήπεδα που είχαν ολοκληρωθεί πλήρως.
Χτισμένο το 2013 για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, θα φιλοξενήσει οκτώ αγώνες της φετινής διοργάνωσης.

Ο συνδυασμός μοντέρνας αρχιτεκτονικής και παραθαλάσσιου τοπίου το καθιστά ένα από τα πιο ελκυστικά γήπεδα της χώρας.

Grand Stade de Marrakech

Το Grand Stade de Marrakech, με χωρητικότητα περίπου 65.000 θέσεων, είναι ένα από τα στολίδια της διοργάνωσης.
Έχοντας ήδη δοκιμαστεί σε διεθνές επίπεδο, όπως στα Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων 2013 & 2014 και αποτελεί ένα από τα κορυφαία γήπεδα της διοργάνωσης.

Η πόλη του Μαρακές, διάσημη παγκοσμίως για τον πολιτισμό και τον τουρισμό της, θα αποτελέσει ένα από τα κύρια κέντρα του τουρνουά.

Fez Stadium

Το Grand Stade de Fès, χωρητικότητας 45.000 θεατών, εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι σε φιλικό μεταξύ Μαρόκου και Τυνησίας στις 6 Ιουνίου.

Με ανακαινίσεις που βελτίωσαν σημαντικά την άνεση και τη λειτουργικότητα, αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα στάδια της χώρας.

Al Barid Stadium

Το νέο Al Barid Stadium, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πρότζεκτ της χώρας. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο και πέρασε τους απαραίτητους ελέγχους της CAF.

Rabat Olympic Stadium

Το μικρότερο στάδιο της διοργάνωσης, το Olympic Stadium, χωρητικότητας 21.000 θεατών, θα φιλοξενήσει τρεις αγώνες ομίλων.

Έχει ήδη υποδεχτεί τη Diamond League και αγώνες των μικρών εθνικών κατηγοριών, αποδεικνύοντας τη λειτουργικότητά του.