6 Μαϊου 1980: Η εθνική «βάφτιση» του Γκάλη και τα γενέθλια του Διαμαντίδη

Η αρχή του Νίκου Γκάλη στην Εθνική άρχισε με ήττα από την Σουηδία στον προολυμπιακό τουρνουά στο Βεβέ, την ίδια ημέρα που ο Δημήτρης Διαμαντίδης γεννιόταν στην Καστοριά.

6 Μαΐου 1980. 41 χρόνια πριν ο ανυπέρβλητος Νίκος Γκάλης φορούσε για πρώτη φορά την φανέλα της Εθνικής Ανδρών στο προολυμπιακό τουρνουά που διεξαγόταν στο Βεβέ της Ελβετίας κόντρα στην Σουηδία συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εκτόξευση της «επίσημης αγαπημένης». Κι ας ήταν το ντεμπούτο ενός θρύλου του ευρωπαϊκού μπάσκετ που συνοδεύτηκε ιστορικά με την οδυνηρή ήττα της Εθνικής από τους «σουόμι», παρά τους 25 πόντους που είχε σκοράρει ο Νικ.

Την ίδια ημέρα στην Καστοριά, ερχόταν στην ζωή, ένας εκ των…απογόνων του Νικ στο ελληνικό μπάσκετ, ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Η 6η Μαϊου 1980 έμελλε να γραφτεί στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, η ημερομηνία που έγιναν τα εθνικά «βαφτίσια» του Γκάλη στο εναρκτήριο παιχνίδι εκείνου του προολυμπιακού τουρνουά και τα γεννητούρια του «3D» που διέγραψε μια λαμπρή θητεία στην Εθνική ομάδα μπάσκετ.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο «γκάνγκαστερ» δεν λησμονεί την πρώτη εμφάνιση του με το εθνόσημο στο στήθος.

«Ήμουν πολύ χαρούμενος, ανυπόμονος και υπερήφανος που θα φορούσα την φανέλα της Εθνικής ομάδας, αλλά παράλληλα ένιωθα και πολύ αγχωμένος και πιεσμένος ενόψει της πρώτης μου εμφάνισης. Έβαλα 25 πόντους, αλλά χάσαμε και κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος», είπε χαρακτηριστικά ο Γκάλης και πρόσθεσε: «Τότε διαπίστωνα ότι είχαμε καλές μονάδες και πίστευα ότι υπάρχει προοπτική, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα φτάναμε στον θρίαμβο του 1987» έχει δηλώσει πριν από μερικά χρόνια, ο Γκάλης για την δυναμική του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, όπως είχε διαπιστώσει ο ίδιος.

Στην Καστοριά, τα πρώτα κλάματα του Δημήτρη Διαμαντίδη δεν ήταν φυσικά για τον αποκλεισμό της Εθνικής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Ο «3D» έμελλε να είναι ένας εκ των συνεχιστών της μεγάλης «κληρονομιάς» που άφησε ο ίδιος ο Γκάλης και η γενιά του. Στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στις 25 Σεπτεμβρίου 2005, στο Βελιγράδι και νίκησε με την Εθνική ομάδα, τους «πατέρες» του μπάσκετ, Αμερικάνους και την Dream Team των ΗΠΑ, την 1η Σεπτεμβρίου 2006, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου, στην Σαϊτάμα του Τόκιο.

Πριν από έξι χρόνια, ο Γκάλης είχε γράψει στην σελίδα του στο Facebook για την επέτειο 35 χρόνων, τότε, από το ντεμπούτο του στην Εθνική:  «Γυρίζω πίσω 35 χρόνια!! Στο Βεβέ της Ελβετίας έκανα την πρώτη επίσημη εμφάνιση με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας. Είναι από τις στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ έστω και αν χάσαμε σε εκείνον τον αγώνα από την Σουηδία. Ήταν 6 Μαΐου 1980. Τότε έμπαιναν οι βάσεις για την επιτυχία του 1987!!

Η μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή είναι να φορέσει την φανέλα της Εθνικής ομάδας της χώρας του και να την τιμήσει αγωνιζόμενος στα γήπεδα. Γι’ αυτό και εγώ έχω σε περίοπτη θέση στο σπίτι μου την φανέλα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Για να την βλέπω και να θυμάμαι τις όμορφες στιγμές που έζησα».

Ο Γκάλης έπαιξε στην Εθνική με προσωρινό διαβατήριο που είχε εκδοθεί, ύστερα από μια γραφειοκρατική παρατυπία που είχε δρομολογήσει ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, Άγης Κυνηγόπουλος, παρουσιάζοντας ληξιαρχική πράξη γέννησης του Νίκου Γεωργαλή από την κοινότητα Τρίλοφου Θεσσαλονίκης και ενώ ο Νικ είχε γεννηθεί, ως γνωστόν, στο Νιού Τζέρσεϊ από Έλληνες γονείς, με καταγωγή από την Ρόδο.

Ο Γκάλης είχε ταξιδέψει στο Βεβέ με την ελληνική αποστολή και το διαβατήριο έφτασε, την προηγούμενη ημέρα της έναρξης του προολυμπιακού. Ο Νικ είχε αποδεσμευτεί από την ελληνική γραφειοκρατία και από εκείνο το απόγευμα στο Βεβέ, το 1980, μέχρι την Ρώμη, το 1991 και το Ευρωμπάσκετ που ολοκλήρωσε την θητεία του στην Εθνική ομάδα, πέτυχε τα πάντα, με εξαίρεση ότι δεν κατάφερε να έχει Ολυμπιακή συμμετοχή σε τρείς απόπειρες (1980, 1984, 1988).

«Έργα και ημέρες» του «HallofFamer» στην Εθνική

-168 συμμετοχές

-Χρυσό μετάλλιο Ευρωμπάσκετ 1987

-Ασημένιο μετάλλιο Ευρωμπάσκετ 1989

-10η θέση Παγκόσμιο κύπελλο 1986

-5η θέση Ευρωμπάσκετ 1991

-Πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986 και στα Ευρωμπάσκετ 1983, 1987, 1989 και 1991.

–Μέσο όρο πόντων 30,7

–Ρεκόρ 53 πόντων στον αγώνα Ελλάδα-Παναμάς (110-81) στο Παγκόσμιο κύπελλο 1986


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.