Τζέιμς: Με «τσαλακωμένο» προφίλ (ξανά) στην αγορά του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Η TΣΣΚΑ πληρώνει τις δόσεις του συμβολαίου στον Τζέιμς για προπονήσεις με την δεύτερη ομάδα της και ενώ ο Αμερικάνος γκαρντ μίλησε για... «γκούλαγκ» όταν γύρισε στην Μόσχα...

Εγκλωβισμένος στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει στην ΤΣΣΚΑ και είναι σε ισχύ για την προσεχή περίοδο, σε αγωνιστικό…περιορισμό κάνοντας προπονήσεις με την ομάδα Β’ της ιστορικότερης και ενδοξότερης ρωσικής ομάδας και αποδεχόμενος το «καψώνι» που υφίσταται, ο Μάϊκ Τζέιμς αναμένεται να βγει και πάλι στην αγορά του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με… «τσαλακωμένο» προφίλ.

Όσο κι αν η αξία του, είναι καθ’ όλα αναγνωρισμένη, όσο κι αν πρόκειται για Αμερικάνο παίκτη με ηγετικές ικανότητες, όσο κι αν είναι σκόρερ ολκής και το είχε αποδείξει από το 2014, όταν συστήθηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα, από τον Κολοσσό και ήταν επιλογή του Άρη Λυκογιάννη, ο Μάϊκ Τζέιμς, δεν παύει να μην «χωρά» σε άλλες ομάδες και σε άλλες να «περισσεύει», λόγω του χαρακτήρα του.

Ακόμα και αν υπάρχει σθεναρός αντίλογος επιχειρημάτων για το «οne man show» που ταιριάζει στο εξατομικευμένο στυλ του ΝΒΑ, παρά στην ομαδικότητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο κοκκινογένης γκάρντ έχει κερδίσει πολλά παιχνίδια με δικά του σουτ και προσπάθειες, έχει γίνει και μοιραίος για τις ομάδες που έχει παίξει, αλλά δεν «κρύφτηκε» ποτέ στην διάρκεια των αγώνων. Αντίθετα, όταν η μπάλα… «έκαιγε», την ζητούσε για να την βάλει στο αντίπαλο καλάθι και να πετύχει το buzzer beatter.

Για τον χαρακτήρα του Μάϊκ Τζέιμς έχουν ακουσθεί αρκετά σχόλια, εκ των έσω των ίδιων των ομάδων που έπαιξε, καθώς και για την συμπεριφορά του σε διαφορετικές χρονικές φάσεις στην διάρκεια των σεζόν. Δηλαδή, άλλες φορές έχει λειτουργήσει ενωτικά και άλλες διασπαστικά, με αποτέλεσμα στην δεύτερη εκδοχή να γίνεται το «μαύρο πρόβατο» και το «ξένο σώμα» στην ομάδα που ηγείται.

Ο Τζέιμς έχει άποψη και την εκφράζει δημόσια, χρησιμοποιώντας κατά κόρον και ίσως καθ’ υπερβολή τα social media. Φυσικά και πρέπει να έχει άποψη, αλλά και να την εκφράζει, αλλά το θέμα είναι το πού. Γιατί, κανένας παίκτης όσο μεγάλης αξίας και ικανότητας είναι, δεν δικαιούται να καταστρατηγεί την ιεραρχία στην ομάδα του, να υποβαθμίζει τον προπονητή του και να πιστεύει ενδόμυχα ότι οι συμπαίκτες του, χωρίς αυτόν, δεν αξίζουν και πολλά πράγματα…

Ειδικά, όταν αυτός ο παίκτης φορά την φανέλα ομάδας με μεγάλη ιστορία, πολλούς τίτλους στο παλμαρέ τους, πληρώνει αδρά το συμβόλαιο που έχει υπογράψει μαζί του και οι συμπαίκτες του, χωρίς αυτόν οδηγούν την ομάδα στον στόχο της…

Αυτό, δηλαδή που πέτυχε η ΤΣΣΚΑ στην περσινή σεζόν και μετά την οριστική απόφαση του Δημήτρη Ιτούδη να μην δεχτεί ξανά στην ομάδα τον Μάικ Τζέιμς, μετά το επεισόδιο που είχε στα 3 πρώτα λεπτά του αγώνα με την Ούνικς Καζάν για το πρωτάθλημα της Βαλτικής. Ο Έλληνας προπονητής που είχε επιλέξει τον Τζέιμς, το 2019 και είχε δώσει την συγκατάθεση του για την επέκταση του συμβολαίου για έναν ακόμα χρόνο, άσκησε «βέτο» για την απομάκρυνση του ιδιόρυθμου Αμερικάνου από την ομάδα και την οδήγησε χωρίς αυτόν στο φάιναλ φορ της Κολωνίας.

Και η «έκρηξη» του Ιτούδη, είχε προέλθει γιατί στις τέσσερις πρώτες επιθέσεις της ΤΣΣΚΑ σε εκείνο το παιχνίδι, είχε αντιληφθεί ότι ο Τζέιμς είχε αρχίσει το παιχνίδι με αρκετά νεύρα και του είχε ζητήσει να μην μονοπωλούσε τις επιθέσεις. Σαν να του είχε πει να το κάνει, ο Τζέιμς, σούταρε άστοχα στα 10 δευτερόλεπτα…

«Γιατί γ@@@ς την ομάδα και τους συμπαίκτες σου; Δεν παίζεις μόνος σου» ήταν τα λόγια του Ιτούδη που ήταν «πυρ και μανία» στο τάιμ αουτ που είχε πάρει και πριν ο Τζέιμς ανοίξει…διάλογο, ενώ οι συμπαίκτες του στην ΤΣΣΚΑ περίμεναν να ακούσουν οδηγίες, τον έδιωξε στην άκρη του πάγκου και ήταν θεατής στα 37 υπόλοιπα λεπτά του αγώνα…

Ο πρόεδρος και ιθύνων νους της ΤΣΣΚΑ, Αντρέα Βατούτιν αποδέχτηκε την απόφαση του Ιτούδη, στα τέλη του προηγούμενου Μαρτίου και γνωρίζοντας ότι το συμβόλαιο του Έλληνα προπονητή έληγε το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ του Τζέιμς συνεχιζόταν και την επόμενη περίοδο, τήρησε στάση αναμονής για τον διπολικό χειρισμό του όλου θέματος, μέχρι την λήξη της περσινής περιόδου.

Απελευθέρωσε τον Τζέιμς, προσωρινά και ο Αμερικάνος έγινε συμπαίκτης του Κέβιν Ντουράντ στους Μπρούκλιν Νετς και παράλληλα, είδε την ΤΣΣΚΑ, χωρίς την «ντίβα» της να συμμετέχει στο 20ο φάιναλ φορ της σύγχρονης ιστορίας της, αλλά και να κατακτά το πρωτάθλημα της VTB.

O κύβος ερρίφθη, άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη για τον Βατούτιν. Ο Ιτούδης κρίθηκε, αντικειμενικά, επιτυχημένος στην δύσκολη σεζόν 2020-21, λόγω της πανδημίας και της εσωτερικής αναστάτωσης με τον Τζέιμς που ξεπεράστηκε χωρίς την παραμικρή «ρωγμή» στην ενότητα της ρωσικής ομάδας (αντιθέτως υπήρξε και μεγάλη συσπείρωση στα αποδυτήρια με μπροστάρηδες τους Χάινς και Χάκετ). Ο Τζέιμς επέστρεψε στην Μόσχα, πριν από 20 ημέρες, γιατί ήταν συμβατικά υποχρεωμένος να το κάνει και του ανακοινώθηκε ότι δεν υπολογίζεται στην προσεχή περίοδο της Euroleague.

Η TΣΣΚΑ πληρώνει τις δόσεις του συμβολαίου στον Τζέιμς για προπονήσεις με την δεύτερη ομάδα της και ενώ ο Αμερικάνος γκάρντ μίλησε για… «γκούλαγκ» όταν γύρισε στην Μόσχα, (εννοώντας ότι τον περιμένει καταναγκαστική εργασία).

Φυσικά, ο Τζέιμς, περιμένει να ελευθερωθεί, σπάζοντας το συμβόλαιο του, με αντίτιμο για την ΤΣΣΚΑ από άλλη ενδιαφερόμενη ομάδα.

Ο Τζέιμς θα βρει άλλη ομάδα να συνεχίσει την καριέρα του. Στην Εuroleague, τα ρόστερ των 18 ομάδων είναι διαμορφωμένα. Θέση μπορεί να προκύψει, αλλά το κριτήριο συνεργασίας μαζί του, δεν είναι μόνο αγωνιστικό, εάν και εφόσον η επόμενη ομάδα του, βάλει στην «εξίσωση» της επιλογής της και τον πρότερο βίο του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.