Δυο στιγμές με έντονο κοντράστ. Με συναισθηματική αντίθεση. Και στο φόντο τους, η Εθνική ομάδα μπάσκετ. Τα ξημερώματα της 5ης Ιουλίου, η Εθνική ηττόταν από την Τσεχία στον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά της Βικτόρια. Είχε φτάσει στην «πηγή», χρειαζόταν το τελευταίο βήμα για να προκριθεί στο Ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Μια ακόμα ευκαιρία που έμεινε ανολοκλήρωτη για τον στόχο της επιστροφής της στην κορυφαία γιορτή του παγκοσμίου αθλητισμού, τον Ολυμπισμό. Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο και η «επίσημη αγαπημένη» μετρά, πλέον, απουσία σε 3 Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα ξημερώματα της 22ης Ιουλίου, οι Μιλγουόκι Μπάκς, με πρωταγωνιστή τον Έλληνα Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Greek Freak, τον Giannis, τον Μister 34, κατέκτησαν την κορυφή του ΝΒΑ, ύστερα από μισό αιώνα.
Το ελληνικό μπάσκετ καμαρώνει για τα επιτεύγματα, τα κατορθώματα, τις μεγάλες διακρίσεις, τα βραβεία του MVP στο ΝΒΑ, του παιδιού από τα Σεπόλια. Του παίκτη που απέκτησαν ως «ακατέργαστο διαμάντι», οι Μπακς, τον εμπιστεύτηκαν, δούλεψαν καθημερινά στα προτερήματα του, μείωσαν τα ελαττώματα του και ο Γιάννης απέδειξε ότι διέθετε τον χαρακτήρα για να γίνει ο ηγέτης τους. Και έγινε.
Κακά τα ψέματα. Οι αλήθειες μιλάνε πάντα πολύ δυνατά. Μιλάνε…αληθινά. «Τhe truth true» είναι
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμαθε τα άκρως βασικά, τεχνικά στοιχεία του μπάσκετ, όταν ήταν στην Ελλάδα. Είναι γέννημα του ελληνικού μπάσκετ για τα 3-4 χρόνια που έπαιζε σε ανοιχτά γήπεδα και κυρίως στον Φιλαθλητικό και επειδή γεννήθηκε στην χώρα που «γέννησε» τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν είναι θρέμμα της παραγωγής του ελληνικού μπάσκετ. Κανείς από τους «μεγάλους» του αθλήματος ή ακόμα και τους μεγαλομεσαίους και τους μικρομεσαίους, δεν τον ανακάλυψε. Δεν ασχολήθηκε μαζί του. Δεν τον ενέταξε στην ακαδημία του. Δεν φρόντισε για την σίτιση του. Δεν τον «ανακάλυψε». Δεν εκτίμησε τα σωματικά προσόντα του.
Μεταφερόμαστε στο Τόκιο. Στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας που θα φιλοξενήσει από σήμερα (24/7) και μέχρι τις 8 Αυγούστου τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ αρχίζει χωρίς το ελληνικό μπάσκετ. Χωρίς την Εθνική ομάδα. Χωρίς τους δυο φετινούς και άκρως «καυτούς» πρωταθλητές ΝΒΑ. Τον Γιάννη και τον Θανάση. Ίσως και τον περσινό πρωταθλητή του ΝΒΑ, με τους Λέικερς, τον τρίτο αδελφό των Αntetokounbros, τον Κώστα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο σκληρή και δύσκολη κι αν είναι. Μπορεί να ήταν αυτονόητα ανέφικτο να ενίσχυαν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο την Εθνική ομάδα στην διεκδίκηση της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ, έδωσε αναμφισβήτητη χαρά στους Έλληνες φιλάθλους και ειδικότερα στους φίλους του ελληνικού μπάσκετ.
Στο Τόκιο, θα παίξουν 48 παίκτες διαφόρων εθνικοτήτων που αγωνίζονται στις ομάδες του ΝΒΑ. Δυο είναι πρωταθλητές του ΝΒΑ. Ο Κρίς Μίντλεντον και ο Τζρού Χολιντέι.
Και στους δυο Έλληνες πρωταθλητές του ΝΒΑ, τους αδελφούς Αντετοκούνμπο, θα λείψει η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού θέλουν διακαώς να ζήσουν την τιμή και την εμπειρία.
«Έτσι όπως κατακτήσαμε τώρα το πρωτάθλημα, έπρεπε να πηγαίναμε απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Εκεί να δεις με τι ψυχολογία θα μπαίναμε μέσα…» είπε στο Ιnstagram live, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πριν από την παρέλαση των Μπακς στους δρόμους του Μιλγουόκι.
«Θέλω να κατακτήσω ένα μετάλλιο με την Εθνική Ελλάδας. Mπορεί να είναι και ασημένιο και όχι χρυσό, αλλά θέλω να κάνω» είπε ο Γιάννης, όχι από υποχρέωση και επειδή κατέχει, απλά, την ελληνική υπηκοότητα. Νιώθει Έλληνας, ζει ως Έλληνας και στο Μιλγουόκι, έχει βιώσει τις συνήθειες-καλές και…κακές- της ελληνικής κοινωνίας, έχει «αθόρυβη» προσφορά στην ελληνική κοινωνία, είναι ο καλύτερος «πρέσβης» του ελληνικού αθλητισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η FIBA, με αφορμή την εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και την είσοδο της ελληνικής αποστολής με σημαιοφόρους τους χρυσούς Ολυμπιονίκες, Λευτέρη Πετρούνια και Άννα Κορακάκη, έκανε tweet παρότρυνσης να είναι Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο επόμενος σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά δεν έκανε κανένα…σοφότερο στο ελληνικό μπάσκετ. Σαν «παρηγοριά» αναμονής, ήταν αυτή η επικοινωνιακή κίνηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας και του Έλληνα γενικού γραμματέα της, Ανδρέα Ζαγκλή. Λες και η Εθνική δεν είναι «πληγωμένη» από τις τρείς τελευταίες απουσίες της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Λες και ο Γιάννης δεν θέλει να παίξει σε Ολυμπιακό τουρνουά και να ανέβει ακόμα και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Να νικήσει τους Αμερικάνους NBAers, όπως έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2006, στην Σαϊτάμα.
Εθνική και Αντετοκούνμπο είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τρία ακόμα χρόνια. Για να αποδειχτεί προφητική η προοτροπή της FIBA, θα πρέπει η Εθνική ομάδα να προκριθεί στο Παρίσι.
Το απωθημένο κατάκτησης του τίτλου στο ΝΒΑ από τους Μιλγουόκι Μπακς, εξαλείφθηκε φέτος. Μέχρι το 2024, μακάρι ο Γιάννης να φορέσει και άλλα δαχτυλίδια πρωταθλητή με τα «ελάφια».
Η Εθνική με τον καλύτερο παίκτη του παγκοσμίου μπάσκετ, όπως τον εκτίμησε ο Νίκος Γκάλης, μπορεί να περιμένει και άλλο για να παρελάσει ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες;