Η «χρυσόσκονη» του ΝΒΑ στις Εθνικές ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Η προσαρμογή όλων των NBAερς στο στυλ παιχνιδιού του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ειδικά σε αγώνες των Εθνικών ομάδων, υπάγεται στον νόμο της σχετικότητας, για το αν θα είναι πετυχημένη ή όχι.

Το γεγονός ότι και τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια πρόκρισης και συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνςς του Τόκιο (25/7-4/8), κατέληξαν σε…χέρια Εθνικών ομάδων από την ευρωπαϊκή ήπειρο, δείχνει πολλά. Ακόμα περισσότερα συμπεράσματα φανερώνει το γεγονός ότι Εθνικές ομάδες που διέθεταν στα ρόστερ τους, διεθνείς παίκτες που κάνουν καριέρα στο ΝΒΑ, αλλά τελικά θα είναι θεατές του Ολυμπιακού τουρνουά στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Η προσαρμογή όλων των NBAερς στο στυλ παιχνιδιού του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ειδικά σε αγώνες των Εθνικών ομάδων, υπάγεται στον νόμο της σχετικότητας, για το αν θα είναι πετυχημένη ή όχι. Η Ελλάδα το διαπίστωσε με τον δις MVP του ΝΒΑ, Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Παγκόσμιο του 2019, στη Κίνα και την αντιμετώπιση του από τις αντίπαλες άμυνες.

Σαφώς υπάρχει και ο αντίλογος που γράφτηκε από τον άσο των Ντάλας Μαβέρικς, Λούκα Ντόντσιτς που οδήγησε, σχεδόν, μόνος του, την Σλοβενία στην πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία της και στα 30 χρόνια από την ανεξαρτοποίηση της χώρας.

Τα πρώτα «εξαδέλφια» των πατέρων του μπάσκετ, Αμερικάνων, οι Καναδοί δεν έφτασαν ούτε μέχρι τον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά της Βικτώρια και ενώ είχαν πληρώσει αδρά, όπως και οι άλλες διοργανώτριες χώρες για να αναλάβουν την φιλοξενία των 11 αγώνων.

Οι Καναδοί θα αποτελούσαν το μεγαλύτερο «κάζο» αποτυχίας με τον αποκλεισμό τους στον ημιτελικό, από την Τσεχία, αν δεν υπήρχαν οι Σέρβοι των δυο MVP της Euroleague (Βασίλιε Μίτσιτς) και του ΕuroCup (Μίλος Τεόντοστιτς) και ενώ είχαν και τον MVP του ΝΒΑ (Νίκολας Γιόκιτς) που αρνήθηκε, όμως να παίξει στην Εθνική ομάδα και έκανε διακοπές στο Βελιγράδι…

Βέβαια, το θέμα της εθνικής σερβικής ομοψυχίας στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των βορείων γειτόνων μας και της κριτικής που υπήρχε στην περιέουσα ατμόσφαιρα για τον προπονητή, Ίγκορ Κοκόσκοφ, είναι δυο κυρίαρχα στοιχεία που πρέπει να προσμετρηθούν στην αποτυχία των «πλάβι», γιατί η «μουρμούρα» είναι χαρακτηριστικό των λαών της Βαλκανικής…

Υπάρχει και η αποτυχία-μια ακόμη- των Κροατών που αποκλείστηκαν από την Βραζιλία του πρώην προπονητή της Κροατίας και συμπατριώτη τους, Αλεξάντερ Πέτροβιτς στον ημιτελικό του προολυμπιακού τουρνουά στο Σπλίτ.

Ιστορική αποτυχία είναι και ο αποκλεισμός των Λιθουανών που διέθεταν, επίσης δυο παίκτες (Βαλατσιούνας, Σαμπόνις) με θητεία στο ΝΒΑ, αλλά ύστερα από 24 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας σε 7 Ολυμπιακούς Αγώνες (πρώτη συμμετοχή ως Εθνική νεοσύστατης χώρας στην Βαρκελώνη, το ’92) και την κατάκτηση τριών χάλκινων μεταλλίων (1992. 1996, 2000), οι διάδοχοι του Άρβιντας Σαμπόνις, αποκλείστηκαν στο Κάουνας. Στην πρωτεύουσα της χώρας που το μπάσκετ λατρεύεται, ως δεύτερη θρησκεία»…

Την μεγαλύτερη επιτυχία στις προκρίσεις πέτυχε η Γερμανία που βρήκε το ιδανικό «μονοπάτι» και νικώντας Mεξικάνους, Ρώσους, Κροάτες και Βραζιλιάνους, «απογειώθηκε» αήττητη από το Σπλίτ για το Τόκιο. Τα «πάντσερ ήταν το μεγαλύτερο αουτσάϊντερ στο συγκεκριμένο προολυμπιακό τουρνουά και όμως θα ξαναπαίξουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή τους στο Πεκίνο.

«Καλώς τους κι ας άργησαν»…17 χρόνια, είναι η περίπτωση της Ιταλίας που είχε κερδίσει στους Ο.Α. της Αθήνας, το ασημένιο μετάλλιο και αποτελεί σημείο επανεκίνησης του ιταλικού μπάσκετ, η πρόκριση στο Τόκιο. Το 2016, με καλύτερο ρόστερ, τον Έτορε Μεσίνα στον πάγκο και την διοργάνωση του προολυμπιακού στο Τορίνο, η σκουάντρα ατζούρα, είχε αποκλειστεί από την Κροατία στον τελικό…

Έκπληξη ήταν και η πρόκριση των Τσέχων που ηττήθηκαν από την Τουρκία στον πρώτο αγώνα του ομίλου, αλλά προκρίθηκαν δικαιότατα στο Τόκιο και για πρώτη φορά θα παρελάσουν στην εναρκτήρια τελετή, με το όνομα της χώρας τους και όχι ως Τσεχοσλοβακία, ύστερα από 25 χρόνια.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.