«Ο Jabbar στην κορυφή»

Πέρασαν κιόλας 28 χρόνια από τότε που ο Kareem Abdul Jabbar γινόταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του NBA με 31,421 πόντους, καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ του Wilt Chamberlain (31.419).

Πέρασαν κιόλας 28 χρόνια από τότε που ο Kareem Abdul Jabbar γινόταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του NBA με 31,421 πόντους, καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ του Wilt Chamberlain (31.419). Ακούγεται σαν ψέμα, ωστόσο όσοι βρέθηκαν στις 5 Απριλίου του 1984 στο Las Vegas είχαν την ευκαιρία να δουν τον Αμερικανό σούπερ σταρ των Λέικερς να γράφει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην κορυφή των πρώτων σκόρερ του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο.
 
Οι Lakers θα αντιμετώπιζαν τους Utah Jazz, οι οποίοι είχαν το Las Vegas ως δεύτερη έδρα. Ο Jabbar απείχε 21 πόντους από το να καταρρίψει το ιστορικό ρεκόρ του  Wilt Chamberlain, ο οποίος είχε 31,419 και κανένας από τους περίπου 19.000 θεατές δεν πίστευε πως θα τα καταφέρει. Ωστόσο ο ίδιος είχε άλλη άποψη.
 
Ο Αμερικανός σέντερ των «Λιμνανθρώπων» ξεκίνησε τον αγώνα με 4/4 σουτ και τελείωσε την πρώτη περίοδο έχοντας 12 πόντους. Κάθε φορά που επιτιθόταν το κοινό τον παρότρυνε να σκοράρει, όμως ο ίδιος συνέχισε να παίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο 37χρονος σούπερ σταρ πήγε στα αποδυτήρια με 16 πόντους, έχοντας βάλει ουσιαστικά τις βάσεις για την κατάρριψη  ενός ιστορικού ρεκόρ.
 
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Jabbar χρειάστηκε περίπου πέντε λεπτά για να σκοράρει ξανά. Ο Αμερικανός έχοντας φτάσει τους 18 πόντους απείχε μόλις τέσσερις για να βρεθεί στην κορυφή των πρώτων σκόρερ του NBA. Η διαφορά των Lakers με τους Utah Jazz είχε εκτοξευτεί σε υψηλά επίπεδα και έτσι ο Pat Riley αποφάσισε να αποσύρει τον Jabbar προκειμένου να σπάσει το ρεκόρ στο επόμενο παιχνίδι μπροστά στους φιλάθλους της ομάδας. Τότε χωρίς κανείς να το περιμένει ο Jabbar αρνήθηκε να κάτσει στον πάγκο και του είπε: «Ας τελειώνουμε με αυτό το θέμα».
 
Και αυτό έκανε.. Στην πρώτη επίθεση ο James Worthy βρήκε ελεύθερο διάδρομο προς το καλάθι, όμως αντί να σκοράρει πάσαρε στον Jabbar, ο οποίος με κάρφωμα ισοφάρισε το ρεκόρ του Wilt Chamberlain (31.419). Με μόλις δέκα λεπτά να απομένουν για το τέλος του αγώνα, ο Αμερικανός επιχείρησε την αγαπημένη του κίνηση (sky hook), όμως η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι. Στην αμέσως επόμενη επίθεση των Lakers o Magic Johnson του έδωσε τη μπάλα στο low post όπου προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν ο Mark Eaton και ο Rickey Green των Jazz. Αυτή τη φορά όμως ο Jabbar δεν έκανε λάθος. Προσποιήθηκε ότι θα πασάρει και με ένα sky hook έστειλε τη μπάλα πάνω από τα τεντωμένα χέρια του πανύψηλου Eaton και έκανε το κοινό να παραληρεί.
 
Το παιχνίδι διακόπτεται και ο Αμερικανός σούπερ σταρ των Lakers «πνίγεται» στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Είναι γεγονός, ο Kareem Abdul Jabbar είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του NBA με 31.421 πόντους. Το ιστορικό ρεκόρ του Αμερικανού ανακοινώνεται από τα μεγάφωνα του γηπέδου και ο Jabbar στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρει: «είναι δύσκολο να πω οτιδήποτε μετά από ότι έχει γίνει εδώ σήμερα», ευχαριστώντας παράλληλα τους φιλάθλους για τη στήριξη τους.
 
Οι Lakers επικρατούν τελικά με 129-115 των Utah Jazz με τον Jabbar να έχει 22 πόντους (10/14 2π, 2/2 1π). «Δεν ήταν κάτι εντυπωσιακό. Προσποιήθηκα ότι θα πασάρω και απλά σούταρα», ήταν τα λόγια του σχετικά με το καλάθι που του χάρισαν την πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο.
 
Η υπέρλαμπρη καριέρα του!
 
Με την ομάδα του γυμνασίου ο Kareem Abdul Jabbar κέρδισε 3 πρωταθλήματα ,έκανε 71 συνεχόμενες νίκες , και συνολικά σε 81 παιχνίδια, ενώ ηττήθηκε μόλις 2 φορές.
Στην κολεγιακή του καριέρα με το UCLA κατέκτησε 3 πρωταθλήματα , 2 φορές ψηφίστηκε παίκτης της χρονιάς και βγήκε και τις 3 φορές MVP του final four.
Στην πρώτη του χρονιά στο NBA με τη φανέλα των Milwaukee Bucks βγήκε Rookie της χρονιάς , δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος (28.8 π.) και τρίτος ριμπάουντερ (14.5 ρ.)
Το 1970-71 με τον Oscar Robertson κατέκτησαν το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ και παράλληλα αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης.
Το 1975 αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Milwaukee Bucks για λογαριασμό των Los Angeles Lakers.
Στα 15 χρόνια που αγωνίστηκε με τα χρώματα των Lakers κατέκτησε 5 δαχτυλίδια πρωταθλητή και αναδείχθηκε 3 φορές MVP.
Ο Αμερικανός σούπερ σταρ αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του έχοντας κοσμήσει τα παρκέ για περίπου 20 χρόνια.
 
Οι σημαντικότερες διακρίσεις

 
Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 38,387 πόντους
6 πρωταθλήματα ΝΒΑ
2 φόρες MVP τελικών
6 φορές πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος
15 συμμετοχές σε πρώτη και δεύτερη All NBA Team
19 συμμετοχές σε All Star Games

 
* Να σημειωθεί πως το sky hook (η αλλιώς ραβέρσα) είναι δικής του επινόησης.


 




Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.