Ο Βίνσεντ Λαμόντ Κάρτερ Τζούνιορ γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1977 στην Ντεϊτόνα Μπιτς της Φλόριντα. Ήταν ο πρώτος γιος από τους δύο που έκαναν η Μισέλ κι ο Βινς Κάρτερ Σίνιορ. Η μητέρα του Μισέλ ήταν δασκάλα όπως δάσκαλος ήταν κι ο πατριός του Χάρι Ρόμπινσον. Ο βιολογικός πατέρας του έφυγε όταν εκείνος ήταν δευτέρα γυμνασίου κι από τότε οι σχέσεις τους δεν ήταν και τόσο καλές. Όταν ο Βινς σκέφτεται τη λέξη “πατέρας” το μυαλό του πηγαίνει μόνος στον Χάρι.
Άρχισε να πιάνει μπάλα και να κάνει πως παίζει μπάσκετ από τότε που ήταν μόλις δύο ετών. Το είδωλό του ήταν ο Τζούλιους Έρβινγκ και φανταζόταν από πιτσιρίκι πως παίζει μαζί του. Τρελαινόταν να βλέπει τον “γιατρό” να πετάει και να αφήνει τη μπάλα στα καλάθια. Αντέγραψε τις κινήσεις του και τις έκανε προπόνηση στο ανοικτό δίπλα στο σπίτι του. Οι φίλοι του που τον έβλεπαν να κάνει από μικρός πτήσεις με την μπάλα του είχαν βγάλει το παρατσούκλι “UFO”.
Πάντοτε οι γονείς του τον παρότρυναν να έχει κι άλλα ενδιαφέροντα εκτός από το μπάσκετ. Ο Χάρι ήταν αρχηγός σε μια μπάντα και προσπαθούσε να μάθει στον Βινς σαξόφωνο, τρομπέτα και ντραμς. Το αγαπημένο όργανο ωστόσο του Βινς ήταν τα ντραμς κι αυτό γιατί απαιτούσαν πολύ ενέργεια που από μικρός έπρεπε κάπου να την διοχετεύει.
Οι ατέλειωτες ώρες που περνούσε σε γήπεδα μπάσκετ άρχισαν να φαίνονται στην ηλικία των 11 ετών. Ήταν η πρώτη φορά που κατάφερε με τις άκρεςτων δακτύλων του να αγγίξει τη στεφάνη. Ένα χρόνο αργότερα στα 12 του κατάφερε να καρφώσει για πρώτη φορά τη μπάλα σε καλάθι.
Στη Ντεϊτόνα από αμούστακο πιτσιρίκι είχε καταφέρει να χτίσει φήμη γύρω από το όνομα του στα ανοικτά γήπεδα που γίνονταν τουρνουά. Έμοιαζε μικρός και κάρφωνε σαν μεγάλος. Σε όλη του αυτή την διαδρομή τον βοήθησε κι ο θείος του Όλιβερ Λι που το 1981 έγινε ντραφτ από τους Σικάγο Μπουλς, αλλά ποτέ δεν κατάφερε τελικά να κάνει επαγγελματική καριέρα.
Σύμφωνα με τη μητέρα του ο θείος του ήταν το καλύτερο παράδειγμα για να καταλάβει πως το μπάσκετ δεν είναι τα πάντα. Είχε αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό και τελικά δεν έπαιξε ποτέ. Έτσι του έχτισε την πεποίθηση πως πρέπει να έχει ένα δίπλωμα από το κολέγιο αν τελικά κάτι δεν πάει καλά με το μπάσκετ.
Οι μεγάλες του στιγμές
* 1995 μπαίνει στην καλύτερη ομάδα της χώρας
* 1995 ανακηρύσσεται σε Florida Mr Basket
* 1997Μπαίνει στην τρίτη καλύτερη κολεγιακή πεντάδα της χώρας
*1998 Μπαίνει στην καλύτερη κολεγιακή πεντάδα της χώρας
* Το 1999 ανακηρύσσεται ρούκι της χρονιάς
* Το 2000 κερδίζει τον διαγωνισμό καρφωμάτων του ΝΒΑ
* 2016 Ανακηρύσσεται στο ΝΒΑ καλύτερος συμπαίκτης της χρονιάς.
* Από το 2000 ως το 2007 ήταν συνεχώς All Star παίκτης
Οι ομάδες του
Τορόντο Ράπτορς 1998-2004
Νιού Τζέρσι Νετς 2004-2009
Ορλάντο Μάτζικ 2009-2010
Φίνιξ Σανς 2010–2011
Ντάλας Μάβερικς 2011–2014
Μέμφις Γκρίζλις 2014–2017
Σακραμέντο Κινγκς 2017–2018
Άτλαντα Χοκς 2018–2020
11 πράγματα που δεν ξέρετε για τον Κάρτερ
1. Ο Βινς Κάρτερ όταν ήταν έφηβος, ήθελε να φοράει το νούμερο 23 όπως ο Μάικλ Τζόρνταν. Οι γονείς του, του είχαν συστήσει να διαλέξει ένα άλλο νούμερο που θα το έκανε εκείνος διάσημο. Έτσι ο Κάρτερ κατέληξε στο “15”.
2. Ο πρώτος “recruiter” που πλησίασε τον Βινς Κάρτερ ήταν ο Χανκ Ρέιμοντς, από το Μαρκέτ. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που είχε “στρατολογήσει” τον θείο του όταν εκείνος ήταν μόλις δύο ετών.
3. Πριν πάει κολέγιο ο Κάρτερ είχε δεχθεί 50 προτάσεις για υποτροφία. Ένα σχολείο μάλιστα το Μπέθιουν Κούκμαν του είχε προσφέρει μουσική υποτροφία.
4. Τον πρώτο του διαγωνισμό καρφωμάτων τον κέρδισε στο λύκειο με έξι φανταστικά καρφώματα. Το ένα από αυτά ήταν κάρφωμα 360 μοίρες με το οποίο κέρδισε τον τελικό. Στον τελικό αυτός που έχασε από τον Κάρτερ ήταν ο Κέβιν Γκαρνέτ.
5. Φεύγοντας για το κολέγιο ο Κάρτερ υπέγραψε μια γραπτή συμφωνία με τη μητέρα του. Ήταν καλοκαίρι του 1995. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο ο Βινς δεσμευόταν πως για να παίξει στο ΝΒΑ ή για να ακολουθήσει καριέρα επαγγελματία παίκτη έπρεπε πρώτα να πάρει το δίπλωμα σπουδών του από το UNC.
6. Μετά την πρώτη του χρονιά στο κολέγιο ο Κάρτερ συνάντησε τον Τζόρνταν, αφού επέλεξε να περάσει το καλοκαίρι του στο καλοκαιρινό καμπ του αέρινου.
7. Στο κολέγιο ο Κάρτερ κρατούσε γραπτό αρχείο με τα καρφώματα που έχει κάνει σε αγώνες.
8. Το 1998 μπήκε στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα όλης της Αμερικής.
9. Ο Σακίλ Ο’ Νιλ έχει δηλώσει πως είναι ένας από τους αγαπημένους του παίκτες. Τον έχει χαρακτηρίσει “Half man half amazing”.
10. Ο Κάρτερ ανήκει σε μια πολύ κλειστή κάστα μόλις δέκα παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ που έχουν μέσο όρο σε παιχνίδια πλέι οφ πάνω από 25 πόντους.
11. Το 2004 τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά για τον Κάρτερ. Ο τότε ατζέντης του Ουίλιαμ Τανκ Μπλακ καταδικάστηκε για καταχράσεις 4,7 εκ. δολαρίων. Ο Κάρτερ είχε μαζί του εταιρεία από το 2000 και αναγκάστηκε να πληρώσει μέρος από όσα του επιδικάστηκαν. Είχε πει ότι είδε την σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού κι ότι ήθελε όλο αυτό να το αφήσει πίσω του.
Τι έχουν πει γι΄ αυτόν
* “Έχει την ικανότητα να ποστάρει, έχει παιχνίδι από μέση απόσταση, μπορεί να φτάσει στη στεφάνη όποτε θέλει κι είναι καλός στις βολές. Με λίγα λόγια έχει το πακέτο”
Τζεφ Βαν Γκάντι
* “Ο Βινς Κάρτερ είναι από εκείνους τους τύπους που όλο το βράδυ μπορεί να σπάνε τα στεφάνια και στο τέλος να βάλει το πιο δύσκολο που υπάρχει και να κερδίσει”
Άλαν Άιβερσον
* “Δεν έχω δει κανέναν στο ΝΒΑ να πηδάει τόσο ψηλά όσο ο Βινς”
Βιν Μπέικερ
* “Δεν φοράει χρυσάφια, δεν είναι γεμάτος τατουάζ! Είναι ένας απλός τύπος που δουλεύει περισσότερο από όλους και κάθε βράδυ τους κάνει πλάκα”
Τιμ Χάρνταγουέι
* “Όπως κάθε μεγάλος παίκτης έτσι κι ο Κάρτερ στην τέταρτη περίοδο κάθε αγώνα είναι αυτός που θέλει τη μπάλα”.
Πολ Σάιλας
* “Το να παρακολουθείς τον Βινς Κάρτερ είναι σα να βλέπεις έργο στο σινεμά”
Τσαρλς Όκλεϊ
* “Αν συνεχίσει να δουλεύει τόσο πολύ το παιχνίδι του και δεν ικανοποιείται από τον εαυτό του, τότε το μόνο του όριο είναι ο ουρανός”
Νταν Μάερλι
Δείτε ξανά και ξανά το “dunk of death” που πέρασε πάνω από τον 2μ.18 Φρεντερίκ Βάις και θεωρείται ίσως το κορυφαίο κάρφωμα όλων των εποχών που έγινε σε εξέλιξη αγώνα:
Δείτε επίσης ένα βίντεο με τα καλύτερα από τα εκατοντάδες καρφώματα που έκανε στην καριέρα του στο ΝΒΑ: