Μπακς: Στο «κυνήγι» του repeat!

Τα Ελάφια του Γιάννη Αντετοκούνμπο μπαίνουν στη σεζόν (τους) που αρχίζει τα ξημερώματα της Τετάρτης (20/10, 02:30 κόντρα στους Νετς) με στόχο τη διατήρηση των σκήπτρων!

Ήταν ξημερώματα 21ης Ιουλίου όταν οι Μιλγουόκι Μπακς νικούσαν με 105-98 τους Φοίνιξ Σανς και έπαιρναν το πρώτο τους πρωτάθλημα ύστερα από 50 χρόνια. Πρωταγωνιστής φυσικά ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος «έκλεισε» τη σειρά με την 50αρα του, παίρνοντας παράλληλα και το βραβείο του MVP των τελικών.

Όμως η εικόνα που έχει μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη όλων ήρθε την στιγμή που ο Greek Freak αγκάλιαζε τον προπονητή του, Μάικ Μπούντενχολζερ.

«Θα το κάνουμε ξανά. Ας το κάνουμε ξανά», έλεγαν ο ένας στον άλλον, με τον Έλληνα αστέρα να δηλώνει εκ των υστέρων σε συνεντεύξεις του πως αυτός είναι ο στόχος. Η επιστροφή στην κορυφή, ακόμη κι αν χρειαστεί χρόνος να πραγματοποιηθεί εκ νέου…

Προηγείται όμως η προσπάθεια διατήρησης των κεκτημένων, που κατακτήθηκαν με πολύ κόπο πέρυσι και φέτος αυτός ο δρόμος μοιάζει ακόμη πιο δύσβατος…

Νετς και Λέικερς τα μεγαλύτερα εμπόδια

Αν και έχουν τα δικά τους προβλήματα με τον Κάιρι Ίρβινγκ, που αρνείται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, οι Μπρούκλιν Νετς μοιάζουν να είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των Μπακς στην Ανατολή.

Ο για πολλούς κορυφαίος στον κόσμο Κέβιν Ντουράντ και ο Τζέιμς Χάρντεν αποτελούν από μόνοι τους ένα εξαιρετικό δίδυμο που μπορεί να στερήσει από τα Ελάφια την επιστροφή στην κορυφή. Άλλωστε ήταν εκείνοι που έφτασαν πιο κοντά στο να στερήσουν από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την παρέα του το πρωτάθλημα στο περσινό 7ο ματς των ημιτελικών της περιφέρειας.

Ο «KD» πατούσε ελάχιστα την γραμμή στο τελευταίο σουτ της κανονικής διάρκειας και αντί να δώσει τη νίκη και την πρόκριση στους Νετς, οδήγησε απλά το ματς στην παράταση. Εκεί οι Μπακς ήταν πιο ψύχραιμοι και ξεπέρασαν το δυσκολότερο εμπόδιο στην πορεία τους προς τον τίτλο.

Φέτος με τον «Μούσια» υγιή, τον «Slim Reaper» και ένα ρόστερ γεμάτο ταλέντο απομένει να φανεί αν θα καταφέρουν να μείνουν υγιείς και να φορμαριστούν τη σωστή στιγμή, για να πάρουν τα σκήπτρα. Ερωτηματικό φυσικά αποτελεί ο Ίρβινγκ και το που θα καταλήξει η εν λόγω απόφασή του για το εμβόλιο…

Στην απέναντι πλευρά, τη Δύση, οι Λέικερς μοιάζουν να είναι το φαβορί για την παρουσία τους στους τελικούς, έχοντας όμως να «απαντήσουν» στο κατά πόσο ταιριάζει μια ομάδα με τους Γουέστμπρουκ-ΛεΜπρον-Ντέιβις.

Οι δύο πρώτοι «κουτουλάνε» μπασκετικά μεταξύ τους και η συνύπαρξή τους έχει φέρει τους αναλυτές στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού το κατά πόσο μπορούν να αποδώσουν μαζί.

Σαν μονάδες το ρόστερ τους μοιάζει υπερπλήρες (Καρμέλο Άντονι και Ντουάιτ Χάουαρντ θα έρχονται από τον πάγκο!), με το μακρινό σουτ να είναι το σημείο που κοιτάζουν όλοι και που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους στην περίπτωση που δεν πετύχουν τον στόχο τους. Ο οποίος δεν είναι άλλος από το πρωτάθλημα του ΝΒΑ!

Τα «νέα» Ελάφια

Οι Μπακς, έχοντας και τους περιορισμούς από το Salary Cap το οποίο έχουν υπερβεί, προχώρησαν σε στοχευμένες κινήσεις ώστε να πλαισιώσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους άλλους δύο σταρ της ομάδας, Κρις Μίντλεντον και Τζρου Χόλιντεϊ.

Μπορεί ο Πι Τζέι Τάκερ να «θυσιάστηκε» γι αυτόν τον λόγο, όμως ο… καλτ ήρωας των τελικών, Μπόμπι Πόρτις παρέμεινε στην ομάδα. Η προσφορά του ήταν καθοριστική και είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει και να… ξυπνήσει τους συμπαίκτες του και το κοινό με την ενέργειά του και το πείσμα του στις δύο πλευρές του παρκέ.

Παράλληλα αποκτήθηκε ο Γκρέισον Άλεν με ανταλλαγή και θα καλύψει το κενό του ΝτιΒιντσέντζο στην αρχή της σεζόν, ο έμπειρος Ρόντνεϊ Χουντ και ο Ογιελέγε, που ουσιαστικά προορίζεται για εκ των αντικαταστατών του Τάκερ.

Σημαντική για τον οργανισμό του Γουισκόνσιν ήταν και η ανανέωση του Θανάση Αντετοκούνμπο, ο έτερος… αντί-Τάκερ. Μια επέκταση που δεν είναι καθόλου παράξενη και δείχνει το πόσο σημαντική ήταν και είναι η ύπαρξή του στα αποδυτήρια και έρχεται με σκοπό να διεκδικήσει (με την επιμονή του) χρόνο στο ροτέισον του Μπούντενχολζερ.

Κι αν δεν πιστεύετε εμάς, ορίστε τα λόγια του General Manager του συλλόγου, Τζον Χορστ όταν επεκτάθηκε το συμβόλαιο του Έλληνα φόργουορντ.

«Ο Θανάσης φέρνει ενέργεια, προσπάθεια και επιμονή σε κάθε λεπτό κάθε παιχνιδιού. Είναι ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας μας και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τον έχουμε στο Μιλγουόκι και τη νέα χρονιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης συνεχίζει να βελτιώνεται (στο σουτ) και είναι… τρομακτικό!

Πριν την εκκίνηση της περασμένης αγωνιστικής περιόδου το μόνιμο σχόλιο ήταν πως οι Μπακς δεν πρόκειται να κερδίσουν το πρωτάθλημα, αν ο Greek Freak δεν βελτιώσει το σουτ του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδωσε «απαντήσεις» σε αυτό, κερδίζοντάς το με τον ίδιο απλά να κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του παρκέ και δη μέσα στη ρακέτα.

Συγκεκριμένα στα Playoffs σούταρε με 42% από μέση απόσταση και με 20% από το τρίποντο. Κι όμως προς τέρψιν πολλών αυτά τα ποσοστά ήταν αρκετά για να οδηγήσει την ομάδα του στη… γη της Επαγγελίας.

Πλέον όμως άπαντες αναρωτούνται τι θα συμβεί αν όντως ο 26χρονος άσος βελτιωθεί και σε αυτό το κομμάτι. Ένα μικρό δείγμα αυτής της απάντησης δόθηκε στο φιλικό προετοιμασίας με τους Τζαζ.

Εκεί είχε 21 πόντους, με τους 12 εξ αυτών να έρχονται με σουτ, καθώς μέτρησε 2/3 τρίποντα και 3/5 σουτ μέσης απόστασης.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως βγάζει αυτοπεποίθηση και δείχνει να έχει βελτιωθεί σε αυτό, όπως επισημαίνει και ο Κρις Μίντλεντον.

«Νομίζω ότι το σουτ του γίνεται καλύτερο κάθε χρόνο και η αυτοπεποίθησή του αυξάνεται. Ξέρω ότι πέρασε πολλές ώρες αυτό το καλοκαίρι δουλεύοντας σε αυτήν την πτυχή του παιχνιδιού του όπως κάθε χρόνο. Θα είναι σημαντικό να έχει “ποικιλία¨ στο παιχνίδι του. Δε θα βάζει πάντα το κεφάλι του κάτω και θα πιέζει να πάει στη ρακέτα, αλλά το να τους κάνει να σκέφτονται ότι “αν μου δώσετε χώρο, θα σας κάνω να… πληρώσετε με το σουτ μου” θα μετρήσει σε βάθος χρόνου. Μπορώ να μιλήσω για όλους μας όταν λέω ότι όλοι θέλουμε να έχει αυτή την αυτοπεποίθηση για να προχωρήσει και να κάνει το σουτ, ειδικά αν πρόκειται να είναι “απελπιστικά” ελεύθερος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Έλληνας σταρ αναφέρθηκε στο σουτ του σημειώνοντας πως:

«Πρέπει να τα παίρνω. Αυτό είναι το επόμενο βήμα για εμένα. Απλά να σουτάρω έχοντας αυτή την άνεση. Στο τέλος της ημέρας, έχω δουλέψει πολύ σκληρά και απλώς θα πάω εκεί έξω και θα πάρω την καλύτερη δυνατή απόφαση. Μερικές φορές θα είναι επάνω μου και θα τους οδηγήσω στη ρακέτα, θα πάω μέχρι μέσα και είτε θα τελειώσω μόνος τη φάση, είτε θα βρω τους συμπαίκτες μου. Μερικές φορές, θα είναι πολύ πίσω και θα πρέπει να σουτάρω την μπάλα. Απλώς θα πρέπει να πάρω τη σωστή απόφαση μπροστά μου και με αυτή θα πρέπει να συνεχίσω».

Φυσικά ένα ή και δύο φιλικά δεν λένε κάτι, αλλά και μόνο το ότι ερχόμενος από χρονιά πρωταθλήματος και το γεγονός πως το μοναδικό του «ψεγάδι» στο παιχνίδι του μοιάζει να έχει βελτιωθεί, μοιάζει… τρομακτικό για όλη τη Λίγκα.

Μπορούν το repeat;

Όπως και την περσινή σεζόν κι ενώ έρχονται από την κατάκτηση του πρωταθλήματος οι Μπακς δεν αποτελούν το φαβορί για να βρεθούν και πάλι στην κορυφή. Αυτό που θα μετρήσει και θα παίξει μεγάλο ρόλο είναι η ανταπόκριση στις κρίσιμες στιγμές, η βελτίωσή τους και οι δύο παράγοντες που παίζουν ρόλο στα πάντα και παντού. Η υγεία και η τύχη.

Τα συγκεκριμένα θα μπορούσαν να τους στερήσουν τον τίτλο ακόμη και πέρυσι αν ο Γιάννης δεν ήταν ο… Γιάννης, που γύρισε σε χρόνο ρεκόρ από τον τραυματισμό του στον τρίτο τελικό της ανατολικής περιφέρειας με τους Χοκς.

Εξίσου σημαντικό είναι και το πως θα εμφανιστούν οι ανταγωνιστές τους, αν και αποδεδειγμένα πλέον δεν φοβούνται κανέναν, ενώ έχουν επίγνωση και ότι ως πρωταθλητές, άπαντες θα θέλουν να τους κερδίσουν κάθε βράδυ.

Όμως η προσπάθεια του να παραμείνεις στην κορυφή είναι πολύ πιο δύσκολη από το να βρεθείς σε αυτή και οι Μπακς του Greek Freak μοιάζουν έτοιμοι να το επιχειρήσουν. Το αν μπορούν, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Το αν θα το καταφέρουν; Ίδωμεν…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.