Η μεγάλη απόφαση του Ουσμάν Γκαρούμπα: ΝΒΑ ή Ρεάλ Μαδρίτης;

Το πρώτο βήμα για το μεγάλο όνειρο του Ουσμάν Γκαρούμπα έγινε, όμως ο δρόμος προς την απέναντι όχθη του Ατλαντικού θέλει... οικονομικές θυσίες.

Το 75ο ντραφτ του ΝΒΑ ολοκληρώθηκε με τον Ουσμάν Γκαρούμπα, μεταξύ άλλων, να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να ολοκληρώσει το μεγάλο του όνειρο, να αγωνιστεί δηλαδή στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο διεθνής Ισπανός σέντερ επιλέχθηκε στο No.23 του ντραφτ από τους Χιούστον Ρόκετς και πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα κάνει το άλμα από την επόμενη σεζόν, πληρώνοντας το NBA out, ή θα περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο του με τη Ρεάλ Μαδρίτης (έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2025).

Αναμφίβολα το ΝΒΑ αποτελεί όνειρο για κάθε παίκτη της ηλικίας του Γκαρούμπα, πόσω μάλλον για τον ίδιο, που διαθέτει το ταλέντο για να αγωνιστεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Το όνομα του μπήκε στα… ραντάρ του ΝΒΑ πριν από τρεις σεζόν, την εποχή δηλαδή που ο 19χρονος σήμερα Γκαρούμπα ξεκίνησε να συστήνεται στο ευρωπαϊκό κοινό. Από την πρώτη στιγμή ο Μαδριλένος θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα prospect του παγκόσμιου μπάσκετ και η δικαίωση δεν άργησε να έρθει.

Τρεις σεζόν αργότερα οι άνθρωποι που πίστεψαν στο ταλέντο του Γκαρούμπα και επένδυσαν στην εξέλιξη του, τον είδαν να επιλέγεται στο No.23 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Χιούστον Ρόκετς. Μία θέση ιδιαίτερα τιμητική τόσο για τον ίδιο, όσο και για το ισπανικό μπάσκετ που σχεδόν κάθε χρόνο, πλέον, έχει τουλάχιστον έναν ή και περισσότερους εκπροσώπους στο ντραφτ. Τα περιθώρια εξέλιξης του Γκαρούμπα είναι τεράστια και πλέον είναι στο χέρι του να επιλέξει αν θα τα εξελίξει στη Μαδρίτη μαζί με τον Πάμπλο Λάσο, τον άνθρωπο που τον εμπιστεύτηκε και τον έχει καθιερώσει στο ρόστερ της Ρεάλ ή στο Χιούστον.

Ο δρόμος για το ΝΒΑ και η ρήτρα

Από τη στιγμή που ο Γκαρούμπα επιλέχθηκε στο ντραφτ από τους Χιούστον Ρόκετς, θα πρέπει να μπει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης, σε περίπτωση που επιλέξει να μετακομίσει στο ΝΒΑ από την ερχόμενη σεζόν. Και αυτό διότι στο συμβόλαιο του με τη “βασίλισσα” υπάρχει ρήτρα που αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που αποτελεί ρεκόρ για παίκτη του ντραφτ, καθώς ξεπερνά ακόμη και εκείνο που είχε ζητήσει η Ρεάλ για τον Λούκα Ντόντσιτς (2 εκατ. ευρώ). Σε ορισένους πάντως μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη, καθώς οι Μαδριλένοι στην περίπτωση του Φακούντο Καμπάτσο είχαν απαιτήσει 6 εκατομμύρα ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο, με τον Αργεντινό να μετακομίζει εν τέλει στο Ντένβερ και τους Νάγκετς.

Όπως και να ‘χει οι ομάδες του ΝΒΑ δεν δίνουν πάνω από 750.000 δολάρια, ειδικά για παίκτη του ντραφτ, οπότε αυτομάτως η μετακίνηση του Γκαρούμπα στο Χιούστον δυσκολεύει. Σε περίπτωση τώρα που ο Ισπανός επιλέξει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα θα πρέπει να καλύψει εξ’ όλοκλήρου το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ ή το μεγαλύτερο μέρος αυτού, αν και εφόσον οι Ρόκετς αποφασίσουν να δώσουν κάποια χρήματα.

Η συνήθης πρακτική οδηγεί σε συμφωνία των παικτών με τους συλλόγους– τη Ρεάλ εν προκειμένω – και αποπληρώνουν τη ρήτρα σε δόσεις, έτσι ώστε να μπορούν να φύγουν και να αγωνιστούν άμεσα στο ΝΒΑ. Στην περίπτωση του Γκαρούμπα, εφόσον δεν μετακομίσει από την επόμενη σεζόν στο Χιούστον, για κάθε χρόνο που θα περνά το NBA out θα αυξάνεται κατά 1 εκατομμύριο ευρώ. Με λίγα λόγια μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά το συμβόλαιο που προβλέπετε να υπογράψει, αν και εφόσον επιμείνει στην επιθυμία να μετακινηθεί στο ΝΒΑ, είναι για δύο χρόνια συνολικών απολαβών 4 εκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο θα υπάρχει οψιόν επέκτασης (η ομάδα αποφασίζει) για ακόμη δύο σεζόν, με το ποσό να εκτοξεύεται σε συνολικά 11.8 εκατομμύρια δολάρια για την τετραετία.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.