Αντετοκούνμπο-Τζόρνταν: «The block», όπως «The shot»

Το κόψιμο του Έλληνα σταρ στον Έιτον για τον τέταρτο τελικό Μπακς-Σανς, ήταν εφάμιλλο σε σημαντικότητα με το buzzer beater του Μάικλ Τζόρνταν στο μακρινό 1989.

Πατώντας το «rewind» στο βίντεο από το τέλος προς την έναρξη τέταρτου τελικού Μιλγουόκι Μπάκς- Φοίνιξ Σανς, δεν θα χρειαστεί περισσότερο από ένα λεπτό και 15 δευτερόλεπτα για να γίνει ένα «stop frame». Να «παγώσει», δηλαδή, την εικόνα για να παρατηρήσει τα ακροδάχτυλα του Γιάννη Αντετοκούνμπο να διώχνουν την μπάλα που είχε πιάσει και με τα δυο χέρια του ο…άτυχος Ντεάντρε Έιτον και ετοιμαζόταν στο…επόμενο δευτερόλεπτο να «καρφώσει» στο καλάθι των «ελαφιών».

Υπολόγιζε, όμως, ο σέντερ των «Ήλιων» να σημείωνε το 103-99, χωρίς τον… «ξενοδόχο» Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Όποιος χαρακτηρισμός κι αν δοθεί στην συγκεκριμένη, high light φάση του 4ου τελικού, θα δικαιώσει απόλυτα, την υπερπροσπάθεια του Έλληνα σταρ που φώναξε «όχι» στην διαγραφόμενη τρίτη νίκη των Σανς και ταυτόχρονα να ακουστεί το «ναι» του στην ισοφάριση σε 2-2 νίκες και την συνέχιση διεκδίκησης του τίτλου από το Μιλγουόκι, ύστερα από 50 χρόνια. Τρείς γενιές των φιλάθλων του Μιλγουόκι, έχουν περάσει στον χρόνο, περιμένοντας τον δεύτερο τίτλο των Μπακς από το ένα και μοναδικό «δαχτυλίδι» του Καριμ Αμπντουλ Τζαμπάρ.

Και ο Greek Freak με αυτό το μεγαλοπρεπές «κόψιμο», την απίστευτη «εκτόξευση» άλματος του, την …υπερέκταση δεξιού χεριού και δαχτύλων του για να σταματούσε τον Έιτον, δικαίωσε αυτή την προσδοκία των εκστασιασμένων φίλων του Μιλγουόκι που έμεινε «ζωντανό» στην διεκδίκηση του τίτλου. Γιατί, το stop του Giannis είναι η… αξονική τομογραφία του πάθους που έχουν άπαντες στο Μιλγουόκι για τον τίτλο. Για να μην έφευγαν νικητές οι Σάνς και έχοντας τον πέμπτο τελικό στο Φοίνιξ, τα ξημερώματα της Κυριακής (18/7), να πετύχαιναν την τέταρτη νίκη και να στεφόντουσαν πρωταθλητές στο ΝΒΑ.

Η σκιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο, εκτός του Έιτον, «σκέπασε» τους «Ήλιους» του Φοίνιξ.  Συνήθως, ιστορία γράφουν τo τελευταίο καλάθι. Το νικητήριο στα τελευταία, μονοψήφια δευτερόλεπτα. Ή ακόμα και στο τελευταίο δευτερόλεπτο, στην λεπτή γραμμή του εμπρόθεσμου από το εκπρόθεσμο.

Και όμως αυτό που έκανε ο Giannis, στα 75 δευτερόλεπτα πριν την λήξη του 4ου τελικού, έγραψε ιστορία, ανεξαρτήτως αν οι Μπακς κατακτήσουν ή όχι τον δεύτερο τίτλο της ιστορίας του. Γιατί είναι μια φάση νίκης, εφάμιλλη με το buzzer beater.  

Θα μπορούσε κάλλιστα να μείνει διαχρονικά ως «The block». «Το κόψιμο». Και να δημιουργήσει την δική του κατηγορία νικητήριων φάσεων από εύστοχα σουτ δυο και τριών πόντων, όπως ιστορικά είναι η φάση του Μάϊκλ Τζόρνταν στους αγώνες των play offs, Σικάγο Μπούλς-Κλιβελαντ Καβαλίερς στο μακρινό 1989. «The shot» του Μάϊκλ. «Τhe block» του Γιάννη. Καμία διάθεση σύγκρισης, φυσικά, πέραν της σημαντικότητας της επιθετικής και της αμυντικής φάσης.

Και στην πλευρά των «θυμάτων»; Ο  Έιτον δεν υπολόγισε καλά την απόσταση από το καλάθι των Μπακς. Παρά την δύναμη που έκανε άλμα και ήταν έτοιμος να «καρφώσει» και με τα δυο χέρια, ο Αντετοκούνμπο τον πρόλαβε (είχε παίξει άμυνα στον Κρις Πολ), διάβασε άριστα την φάση από την πάσα-ραβέρσα του Μπούκερ και ο Greek Freak κάνοντας «recover», κάλυψε απόσταση δυο μέτρων. Χωρίς να κάνει φάουλ, σημάδεψε μόνο την μπάλα και «κατέβασε τον διακόπτη».

Ο Γκρέκ Ίλο, ήταν ένα βήμα πίσω από τον Τζόρνταν, τον «κυνήγησε» για να του δυσκόλευε το σουτ και την οπτική ορατότητα προς το καλάθι του Κλίβελαντ, αλλά δεν μπορούσε να υπολογίσει και ίσως να…φανταστεί ότι ο «Αir» που «περπατούσε» στον…αέρα, θα έμενε μετέωρος για δυο δευτερόλεπτα, σταθεροποιώντας τα χέρια του και σουτάροντας ουσιαστικά χωρίς μαρκάρισμα…

Στην συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας σταρ ανέλυσε καρέ-καρέ την φάση και εξήγησε την γρήγορη σκέψη του, τα αντανακλαστικά του και την εμπιστοσύνη στο ένστικτο

«Πίστεψα ότι θα με καρφώσει! Ήταν ένα hustle play, έπρεπε να κάνω τα πάντα για να κερδίσουμε. Είδα την φάση, είδα τον Κρις Πολ, πήδηξα κάθετα ελπίζοντας να βρεθώ εκεί τη σωστή στιγμή. Είχα ένα καλό μπλοκ, ένα εξαιρετικό hustle play. Όταν είδα το ένα χέρι του Έιτον, ήξερα ότι ήταν μακριά για λέι-απ. Το ένιωσα να έρχεται, ήξερα ότι έπρεπε να πηδήξω στη στεφάνη και να καλύψω τη γωνία του. Πήγα αργά. Αν ήμουν στην αντίθετη πλευρά, θα ήταν κάρφωμα. Θα μπορούσε να σπρώξει τη μπάλα και να χρεωθώ με αντικανονική παρέμβαση».

Ο Gianniς δεν πανηγύρισε αυτό το κόψιμο, όπως ο Τζόρνταν εκείνο το νικητήριο καλάθι. Γιατί ξέρει ότι έπρεπε «πρώτα να έσωνε την παρτίδα και μετά να την κερδίσει» όπως έλεγε και ο αείμνηστος Μάκης Δενδρινός. Οι Μπάκς και οι Σάνς είναι στο 2-2.

Είναι βέβαιο ότι θα πανηγυρίσει ακόμα πιο έξαλλα, όταν ο ίδιος και οι πολύτιμοι συμπαίκτες του, φτάσουν στο 4-2 ή και στο 4-3. Στην κορυφή του ΝΒΑ, πενήντα χρόνια μετά με έναν Έλληνα ηγέτη.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.