Κάποιοι βιάστηκαν να «ξεγράψουν» τους Μιλγουόκι Μπακς και τα «ελάφια» με μπροστάρη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο έκλεισαν στόματα για το 2-1 στην σειρά των τελικών με τους Φοίνιξ Σανς. Ο Θάνος Σολούκος αναλύει.

Μίλησαν για «σκούπες», για loser Γιάννη στα πλέι-οφ, για άνετο δαχτυλίδι. Όλα αυτά πριν από το Gaμε 3 των τελικών του NBA την Δευτέρα τα ξημερώματα (12/07). Ο απόηχος του τρίτου τελικού έδειξε ότι όλα αυτά ήταν αερολογίες. Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε το μέλλον για να ξέρουμε εάν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα κατακτήσει τον πρώτο τίτλο NBA της καριέρας του αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα «ελάφια» του δεν θα παραδοθούν αμαχητί και θα το κάνουν πολύ δύσκολο στους Σανς.

Οι «Ήλιοι» μπορεί στα χαρτιά να διαθέτουν πληρέστερη ομάδα, με παίκτες που συνθέτουν κράμα νιάτων και εμπειρίας αλλά «Greek Freak» δεν έχουν. Καμία ομάδα, για να είμαστε ακριβείς, δεν έχει Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ της, πλην των Μπακς. Έχει ακούσει πολλά και δικαίως πολλά εξ’ αυτών αλλά είναι μοναδικός. «Special», όπως είπε ο ίδιος για τον συμπαίκτη του Κρις Μίντελτον μετά το τέλος της τρίτης αναμέτρησης των τελικών.

Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι ο κύριος Μίντλετον. Στο δεύτερο παιχνίδι ήταν άφαντος (11 μόλις πόντους), παίζοντας μεγάλο ρόλο στην τελική νίκη των Σανς. Όμως, στο Μιλγουόκι, το οποίο είχε να δει παιχνίδι τελικών από το 1974 και την ήττα στο Game 7 από τους Μπόστον Σέλτικς, ήταν άλλος παίκτης. Δεν είναι σε καμία περίπτωση οι 18 πόντοι η διαφορά (μόλις επτά παραπάνω από ότι στο δεύτερο παιχνίδι), είναι όλα τα υπόλοιπα. Η ενέργεια, το μάτι που «γυάλιζε», η απερίγραπτη επιθυμία για τη νίκη, που καθιστούν την εμφάνιση του νούμερου 2 των Μπακς, εξαιρετική.

Και φυσικά επιστρέφοντας στον Γιάννη, όταν έχεις το νούμερο 1 σου να βάζει 41 πόντους, δεν σε νοιάζει και πάρα πολύ αν ο δεύτερος σκόρερ σου μείνει στους 18. Και αν έχεις και ακόμα έναν σκόρερ με πάνω από 20 δεν σε νοιάζει καθόλου. Ο λόγος για τον Τζρου Χόλιντει (21 πόντους, 9 ασίστ), ο οποίος ήταν εξολοθρευτής πίσω από τα 6,75 μ., διαβάζοντας παράλληλα ιδανικά το παιχνίδι. Όταν οι Σανς επέστρεψαν από το -15 του ημιχρόνου (60-45) και μείωσαν στο σουτ, αυτός δήλωσε παρών και επανάφερε με τεράστια σουτ την διαφορά σε διψήφια επίπεδα, προσδίδοντας ηρεμία στο παιχνίδι της ομάδας του Μπούντενχολζερ.

Και αυτός ο άμοιρος ο προπονητής έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη νίκη. Έχει ακούσει τα εξ’ αμάξης τόσα χρόνια, για την διαχείριση του ρόστερ, την στελέχωση του Γιάννη, και τα λοιπά και τα λοιπά αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει ψηφιστεί καλύτερος προπονητής της χρονιάς δύο φορές με δύο διαφορετικές ομάδες (Χοκς και Μπακς). Δεν μπορεί να είναι κακός προπονητής, όπως υποστηρίζουμε εδώ στην Ελλάδα. Τρομερό κοουτσάρισμα στον τρίτο τελικό, έβγαλε «λαγούς» από το καπέλο του, με τρανό παράδειγμα τον Μπόμπι Πόρτις.

Ο άλλοτε παίκτης των Μπουλς, έπαιζε 9 λεπτά κατά μέσο όρο στους δύο πρώτους τελικούς και είχε 3.3 πόντους. Στον τρίτο τελικό έπαιξε τα διπλά λεπτά (18) και σκόραρε 11 πόντους μαζεύοντας 8 ριμπάουντ. Όμως πέρα από την σημαντικότατη άνοδο στα νούμερα, αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν ότι άναψε την… σπίθα για τους γηπεδούχους και έβαλε στην εξίσωση του ματς τους φιλάθλους των Μπακς.

Με λίγα λόγια, όσοι μπήκαν στο παρκέ πρόσφεραν για τους Μπακς, είτε έπαιξαν 2 είτε 45 λεπτά. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξέρει ότι το σημαντικότερο παιχνίδι της μέχρι τώρα καριέρας του είναι μπροστά (15/07, 04:00) μέχρι το επόμενο.

Πιο έτοιμος και ώριμος δεν θα μπορούσε να δείχνει. Τόσο πολύ που ακόμα και το μελανό σημείο του, το έκανε… προτέρημα στον τρίτο τελικό (13/17 βολές).