Ελλάδα-Βέλγιο 85-68: Υγιεινός γαλανόλευκος «περίπατος», τώρα πάμε… Ευρωμπάσκετ (hls)

Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ η Εθνική επικράτησε με 85-68 του Βελγίου και γέμισε άπαντες χαμόγελα ενόψει του Ευρωμπάσκετ (01-18/09). Σημαντική νίκη και βαθμολογικά όσον αφορά την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023.

Η Εθνική έκανε το καθήκον της στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, κερδίζοντας με 85-68 το Βέλγιο. Το παιχνίδι ουσιαστικά κρίθηκε από την αρχή με τους φιλοξενούμενους να μην μπορούν ουδέποτε να ρίξουν την διαφορά σε μονοψήφια τιμή μετά το 30-15 του πρώτου δεκαλέπτου.

Πρώτος σκόρερ για την «Επίσημη Αγαπημένη», ο συνήθης ύποπτος, Γιάννης Αντετοκούνμπο με 26 πόντους (11/17 εντός πεδίας) και 7 ριμπάουντ. Από κοντά, ο εξαιρετικός Τάιλερ Ντόρσεϊ με 22 πόντους (3/6 τρίποντα) αλλά και ο Νικ Καλάθης με 12 πόντους και 5 ασίστ.

Αυτή ήταν η 4η νίκη της Ελλάδας στον όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023 και πλέον είναι μόνη της 2η πίσω από την Λετονία. Αντίθετο το ρεκόρ του Βελγίου (2-4).

1η περίοδος: Ενέργεια, διάθεση και… τρίποντο

Η Εθνική μπήκε ορεξάτη στο παρκέ και με την συνεισφορά του 6ου παίκτη της, του κόσμου, έφτασε σχετικά γρήγορα σε διψήφια διαφορά. Το ματς άρχισε με τον καλύτερο τρόπο, coast to coast κάρφωμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και συνεχίστηκε με μεγάλα τρίποντα των Ντόρσεϊ (δύο), Θανάση Αντετοκούνμπο και Παπανικολάου. Πολύ γρήγορα ο κόουτς Τζέρτζια κάλεσε εσπευσμένα τάιμ-άουτ, βλέποντας τον Παπανικολάου να γράφει με τρίποντο το 22-8. Η διαφορά έφτασε στους 18 πόντους (30-12) όμως ο Λιμπέρτ βρήκε ένα μεγάλο τρίποντο στην λήξη του πρώτου δεκαλέπτου για να διαμορφώσει το 30-15. Η Εθνική ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο με 4/4 τρίποντα, απίστευτα ποσοστά ευστοχίας και αρκετούς πρωταγωνιστές στην επίθεση. Ο Παπανικολάου είχε 7, ο Γιάννης 6, άλλους τόσους οι Καλάθης-Ντόρσεϊ και ο Θανάσης 5.

ΠΗΓΗ: FIBA

2η περίοδος: Λίγο… φρένο και μετά «Greek Freak» και Νικ «ο μάγος»

Το πόδι βγήκε λίγο από το… γκάζι στην δεύτερη περίοδο, με τα νέα πρόσωπα στην πεντάδα της Εθνικής να χαλούν και λίγο τον ρυθμό που είχε χτίσει η «γαλανόλευκη». Αυτό πάντως σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε την τιμή της διαφοράς, που συνέχισε να έχει ανοδική τάση. Οι Βέλγοι δεν μπορούσαν με τίποτα να σταματήσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που σε αρκετές φάσεις ήταν σαν να περνούσε ανάμεσα από… κώνους, τελειώνοντας με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο τις φάσεις. Η διαφορά έφτασε στους 21 πόντους (40-19) στα μισά του δεκαλέπτου με τον Γιάννη να φτάνει στους 12 πόντους με συνοπτικές διαδικασίες. Σε εκείνο το σημείο το Βέλγιο μάζεψε κάπως την κατάσταση και με ένα επιμέρους σκορ 2-10, μείωσε στους 13 (42-29) με κύριο εκφραστή επιθετικά τον Μπάκο. Κάπου εκεί όμως πέρασε ξανά στο παρκέ ο Νικ Καλάθης και συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στην πρώτη περίοδο, φέρνοντας την διαφορά στους 20 ξανά (49-29). Οι φιλοξενούμενοι έκαναν ένα 4-0 στο φινάλε του ημιχρόνου για να πάνε στα αποδυτήρια στο -16 (49-33), χάρη σε καλάθι του Ζιλέ στην εκπνοή.

3η περίοδος: Διατήρηση διαφοράς και εξοικονόμηση δυνάμεων

Στην τρίτη περίοδο οι Βέλγοι ξεκίνησαν καλύτερα και έφεραν την διαφορά στους 13 πόντους (53-40) με καλάθι και φάουλ του Ομπασόχαν, αλλά ούτε εκεί μπόρεσαν να πλησιάσουν περεταίρω. Γιάννης Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου και Καλάθης με ένα γρήγορο 6-0 επανάφεραν την διαφορά στους 19 (59-40). Ο ρυθμός έπεσε και οι ομάδες ήταν εκνευριστικά άστοχες, μέχρι που ο Γιάννης αποφάσισε ότι ως εδώ. Με προσωπικό 5-0 στο τελευταίο λεπτό του δεκαλέπτου, στρογγυλοποίησε την διαφορά στους 20 πόντους (64-44), σε μία τρίτη περίοδο που δεν διεκδικεί δάφνες… ποιότητας.

4η περίοδος: Δεκάλεπτο συμπερασμάτων

Διαδικαστικού χαρακτήρα το τελευταίο δεκάλεπτο με την Εθνική να παίζει ως επί το πλείστον με πειραματικά σχήματα και τον Δημήτρη Ιτούδη να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει Eurobasket. Πάντως η ένταση δεν έλειψε. Χαρακτηριστική μία από τις πρώτες φάσεις της περιόδου όταν ο Αγραβάνης έκλεψε από τον Τούμπα και ο Βέλγος τον έσπρωξε αντιαθλητικά όσο ο πρώην παίκτης του Προμηθέα έκανε λέι-απ. Οι διαιτητές τιμώρησαν τον Βέλγο με ντισκαλιφιέ αλλά δεν έσβησε εκεί η ένταση, με ουκ ολίγα σκληρά μαρκαρίσματα να γίνονται έως το τέλος του ματς. Όπως και να έχει στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ντόρσεϊ έβαλε το τρίτο του τρίποντο, ο Μποχωρίδης τον… αντέγραψε και η Ελλάδα έφτασε μέχρι το +26 (79-53). Εκεί όμως η Εθνική «έσβησε» και δέχθηκε 8-0 σερί από την ομάδα του Τζέρτζια για το 79-61. Το τελικό 85-68 ήρθε με το ΟΑΚΑ να έχει σηκωθεί στο πόδι για να χειροκροτήσει και να ξεπροβοδίσει την Εθνική μας, ενόψει Ευρωμπάσκετ.

Τα δεκάλεπτα: 30-15, 49-33, 64-44, 85-68

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.