FIBA-Euroleague: Πότε θα κάνει…ξαστεριά;

Η κλήρωση της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου 2023 θα γίνει αύριο (31/8) για τις 32 Εθνικές ομάδες της ευρωπαϊκής ηπείρου από την οποία 12 θα παίξουν στην τελική φάση της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων. Aπό τα κανάλια Νοvasports θα δείτε την Εθνική Ανδρών και τα καθοριστικότερα από 80 προκριματικά παιχνίδια.

Καμία αλλαγή στην διαχρονική αντιπαράθεση τους, κανένα σημάδι αλλαγής για την απαραίτητη συνεργασία και συμπόρευση τους και μια ακόμα αγωνιστική περίοδος, θα αρχίσει με την χρονική ταύτιση των αγώνων της Εuroleague και των προκριματικών παιχνιδιών του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2023, με την διαδικασία των «παραθύρων». Αύριο (31/8) το μεσημέρι, στην μία, θα γίνει η κλήρωση των προκριματικών ομίλων του Μundobasket, στην Ελβετία και στην  έδρα της FIBA και στο «Patrick Baumann House of Basketball».

Είναι δεδομένο ότι τα έξι «παράθυρα» των προκριματικών αγώνων για τις 32 Εθνικές ομάδες της Γηραίας ηπείρου ΝΟVA έχει τα δικαιώματα μετάδοσης όλης τη προκριματικής φάσης και την επιλογή από 80 αναμετρήσεις των δυο γύρων και πρωτίστως των αγώνων της Εθνικής Ελλάδας) θα συμπέσουν χρονικά στο διάστημα Νοέμβριος 2021-Φεβρουάριος 2023, με τις αγωνιστικές της Euroleague (κάθε Πέμπτη και Παρασκευή) σε δυο χειμερινούς μήνες (Νοέμβριος και Φεβρουάριος) και κάθε «παράθυρο» θα διαρκέσει 9 ημέρες.

Στον πρώτο γύρο του προκριματικού συστήματος, οι 32 ομάδες θα κληρωθούν σε 8 ομίλους και οι 3 πρώτες θα συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο. Η ευρεία πρόκριση τριών ομάδων, δίνει εύκολες προδιαγραφές, αν και το πρώτο (20-30 Νοεμβρίου) και το δεύτερο «παράθυρο» (21/2-1/3/2022), θα συμπέσουν σε ημερομηνίες των αγωνιστικών της Εuroleague, ενώ στο τρίτο (27/6-5/7/2022), οι βασικοί παίκτες των Εθνικών ομάδων, θα πρέπει χωρίς…ανάσα-αν οι ομάδες των συλλόγων τους έχουν φτάσει σε τελικούς εγχώριων πρωταθλημάτων- να αλλάξουν φανέλα και να παίξουν άμεσα.

Ο δεύτερος γύρος (4 όμιλοι των 6 ομάδων, μεταφέρονται τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου) θα αρχίσει στις 22 Αυγούστου 2023 (το μοναδικό διάστημα που θα μπορούν οι διεθνείς παίκτες της Εuroleague να απουσιάσουν από την προετοιμασία των ομάδων τους για μια εβδομάδα), θα συνεχιστεί τον Νοέμβριο (7-15) και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023 (20-28), με την πρόκριση των 3 πρώτων ομάδων στους 4 ομίλων  και οι 12 Εθνικές ομάδες από την ευρωπαϊκή ήπειρο, θα ταξιδέψουν στην τελική φάση της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων.

Κακά τα ψέματα. Η προηγούμενη προκριματική διαδικασία για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2019, η φυσιογνωμία αρκετών Εθνικών ομάδων και δη παραδοσιακών δυνάμεων, όπως η Σερβία, ήταν… αλλοιωμένη, λόγω της απουσίας των παικτών-στελεχών τους και η πρόκριση τους πέρασε από «χίλια κύματα» και κρίθηκε στην προτελευταία ή και στην τελευταία αγωνιστική των «παραθύρων». Άλλες Εθνικές από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπως η πρωταθλήτρια του 2017, Σλοβενία που δεν είχε τον Λούκα Ντόνσιτς, καθώς έπαιζε στους Μάβερικς και αποκλείσθηκε. Στο πρόσφατο προολυμπιακό τουρνουά που οι Σλοβένοι έπαιξαν με τον ηγέτη τους, προκρίθηκαν πανηγυρικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τόσο απλές είναι οι διαφορές στην πληρότητα και την μη πληρότητα των Εθνικών ομάδων.

Η Ελλάδα κατάφερε να ανταποκριθεί, χωρίς τους πρωτοκλασάτους διεθνείς παίκτες, αλλά με τα παιδιά που έγραψαν ιστορία και εν συνεχεία παραχώρησαν τις θέσεις τους.

Η αυτουποβάθμιση του ευρωπαϊκού μπάσκετ από την αέναη διαμάχη Euroleague-FIBA, θα συνεχιστεί σε…εθιστικούς ρυθμούς, αφού τείνει-αν δεν έχει γίνει ήδη- συνήθεια να υποβαθμίζονται οι Εθνικές ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ και η προκριματική προσπάθεια τους σε Eurobasket και Mundobasket.

Πέραν γενικόλογων τοποθετήσεων για διάθεση συναίνεσης, ώστε να σταματήσει αυτός ο «αναγραμματισμός» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση, έστω και εν «κρυπτώ» και αθόρυβα για να καθίσουν οι δυο πλευρές στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν.

Να συναποφασίσουν για το καλεντάρι τους, ώστε οι διεθνείς παίκτες της Euroleague να μην είναι «αιχμάλωτοι», αλλά να παίζουν και να ενισχύουν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των πατρίδων τους και οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι να μην βρίσκονται σε δίλλημα για το ποιο παιχνίδι θα παρακολουθήσουν τηλεοπτικά και να βρίσκονται σε σύγχυση.

Τι έχει αλλάξει στην μέχρι τώρα διαμορφωθείσα κατάσταση για την προοπτική έναρξης συζητήσεων και πιθανής συμφωνίας της FIBA και της Εuroleague;

Ο Τζόρντι Μπερτομέου τελεί υπό την «κηδεμονία» των ομάδων. Δεν κινείται, πλέον, αυτοβούλως. Αν οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας και θέσουν άλλο συνομιλητή με τον Έλληνα γενικό γραμματέα της FIBA, Aνδρέα Ζαγκλή, οι προϋποθέσεις αλλάζουν. Εάν ενδιαφέρει τους συλλόγους, η πλήρης στελέχωση των Εθνικών ομάδων των χωρών τους που πάντα θα συγκινούν όλους τους φιλάθλους.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.