Πόσοι από σας θυμάστε ή γνωρίζεται άραγε τον “Ολύμπιο” τον πελαργό; Ακόμα κι αυτός τον Ιούνιο του 1987 όταν ξεκινούσε το Ευρωμπάσκετ δεν πίστευε πως η Ελλάδα θα έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης. Και ποιας μπασκετικής Ευρώπης; Αυτής με την Σοβιετική Ένωση, την ενωμένη Γιουγκοσλαβία και μιας από τις καλύτερες Ιταλίες που εμφανίστηκαν ποτέ. Ας θυμηθούμε τι έγινε εκείνες τις… άγιες μέρες.
Στην διοργάνωση συνολικά μετείχαν 12 ομάδες οι: Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισραήλ και Ρουμανία.
Η διοργάνωση ξεκίνησε με δύο ομίλους των έξι ομάδων. Στον πρώτο όμιλο η Ελλάδα βρέθηκε απέναντι στην Σοβιετική Ένωση, την Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Ρουμανία. Πέρασε οριακά στην επόμενη φάση κατακτώντας την τέταρτη και τελευταία θέση που έδινε πρόκριση, πίσω από την Σοβιετική Ένωση, την Γιουγκοσλαβία και την Ισπανία.
Στο πρώτο ματς της διοργάνωσης η Ελλάδα νίκησε δια περιπάτου τους Ρουμάνους με 109-77. Τους πόντους για την ομάδα του Κώστα Πολίτη στην πρεμιέρα πέτυχαν οι: Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 6, Γκάλης 44, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης 8, Καμπούρης 6, Λινάρδος 4, Καρατζάς 2, Φιλίππου 12, Φασούλας 20.
Η δεύτερη αγωνιστική του ομίλου είχε ένα πολύ δυνατό κρας – τεστ με την Γιουγκοσλαβία, παρόντος του Ντράζεν Πέτροβιτς που εκείνη την εποχή ήταν ο Γκάλης με άλλο επίθετο. Σε αυτό το ματς δημιουργήθηκαν κι οι πρώτες σκέψεις που συνοδεύονταν από την φράση “Ρε λες…”; Νίκη με 84-78 με τον Νίκο Γκάλη να μαγεύει τα πλήθη και το κοντέρ του να γράφει 44 πόντους. Συνολικά τους πόντους της ελληνικής ομάδας κόντρα στους “Γιούγκους” πέτυχαν οι: Γκάλης 44, Σταυρόπουλος 1, Γιαννάκης 11, Καμπούρης 5, Ρωμανίδης 4, Φιλίππου, Ανδρίτσος 2, Φασούλας 8, Χριστοδούλου 9.
Κι εκεί που τίποτε – τίποτε δεν μας σταματά ήρθαν τρίτο παιχνίδι οι Ισπανοί να μας προσγειώσουν με μια πολύ ηχηρή και γεμάτη φάπα! Ήττα με 106-89. Ξυπνητήρι για τη συνέχεια, αλλά και τα μυαλά στο κεφάλι γιατί όντως, είχαμε πάρει πολύ αέρα. Τους πόντους μας πέτυχαν οι: Γκάλης 35, Γιαννάκης 17, Καμπούρης 1, Λινάρδος, Ρωμανίδης 8, Ανδρίτσος, Φασούλας 20, Χριστοδούλου 8, Σταυρόπουλος.
Παρά την ήττα από την πανίσχυρη Ρωσία την επόμενη αγωνιστική η Ελλάδα έπαιξε πολύ καλά κι από εκείνο το παιχνίδι δεν έμεινε τόσο στην ιστορία το 69-66 υπέρ των Ρώσων, αλλά τα όργια που είχε κάνει ο Κοτλέμπα για να κερδίσει η ομάδα του πανούργου (σ.σ. συγχωρεμένου) Γκομέλσκι. Ο Γκάλης σταθερός πέτυχε περίπου τους μισούς πόντους από όσους πέτυχε συνολικά η Εθνική μας: Γκάλης 31, Γιαννάκης 9, Καμπούρης 7, Ρωμανίδης, Ανδρίτσος, Φασούλας 13, Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 4, Σταυρόπουλος.
Μετά από δύο σερί ήττες τα πράγματα είχαν ζορίσει λίγο για τον αείμνηστο Κώστα Πολίτη και τους παίκτες του. Κόντρα στην Γαλλία η Ελλάδα έπαιζε την ύπαρξη της και τη συνέχειά της στην διοργάνωση. Την Κυριακή στις 07/06/1987 η Ελλάδα νίκησε τους “τρικολόρ” με 82-69, φυσικά ο Γκάλης την έβαζε μέχρι και με το… κεφάλι και κάπως έτσι ήρθε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Γκάλης 34, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 7, Ανδρίτσος 4, Φασούλας 5, Ιωάννου, Χριστοδούλου 12.
Η Ιταλία τότε είχε μερικούς από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Πραγματικά πολύ καλή ομάδα και με εξαιρετικές επιδόσεις στον όμιλο της. Εμείς ως τέταρτοι πέσαμε πάνω της για το πρώτο νοκ – άουτ. Ο Γκάλης σε αυτό το παιχνίδι μόνος του μπορεί και να μην έφτανε, είχε μαζί του όμως πλέον και τον Γιαννάκη που βοήθησε πολύ στην επίθεση κι έτσι ήρθε η νίκη με 90-78. Σκόραραν μόνο έξι παίκτες για την ελληνική ομάδα οι: Γκάλης 38, Γιαννάκης 22, Καμπούρης 14, Φασούλας 9, Ιωάννου 4, Χριστοδούλου 3.
Εντάξει τους Γιουγκοσλάβους τους κερδίσαμε τη δεύτερη αγωνιστική στον όμιλο, μπορεί να τους πιάσαμε και λίγο στον ύπνο, έπαθαν ίσως και λίγο βέρτιγκο με τον κόσμο στο ΣΕΦ, αλλά ο ημιτελικός είναι άλλη… φάση! Θα μπορούσαμε ξανά; Για δεύτερη φορά απέναντι σε αυτή την υπερδύναμη; Κι εκεί που περνούσαν όλες αυτές οι σκέψεις από το μυαλό του Πολίτη στο πολυβολείο της Εθνικής μετά τον Γκάλη και τον Γιαννάκη του προηγούμενου ματς μπήκε κι ο Φάνης. Ξύπνησε ο “μπέμπης” και μαζί του οι εφιάλτες των “Πλάβι”. Νίκη με 81-77. Γκάλης 30, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης 14, Καμπούρης, Φιλίππου, Ανδρίτσος 8, Φασούλας 11, Ιωάννου, Χριστοδούλου 18.…
Σαν σήμερα 33 χρόνια πίσω ετών 10 η αφεντιά μου και στα αυτιά μου ο τεράστιος Φίλιππος Συρίγος ουρλιάζει ακόμα! “Τίποτα – τίποτα δεν μας σταματά”. Οι δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου στέλνουν τον τελικό με τους Ρώσους στην παράταση κι εκεί ο “τίμιος γίγαντας” Αργύρης Καμπούρης με άλλες δύο δικές του κάνει το σκορ 103-101 υπέρ μας. Οι Ρώσοι είχαν τέσσερα δεύτερα αλλά ήπιαν θάλασσα από δίπλα από το Μικρολίμανο κι ο Γιοβάισα βρήκε… δοκάρι στο μπάσκετ. Η Ελλάδα μπήκε στο μπασκετικό χάρτη, οι δρόμοι πλημμύρισαν με συλλεκτικά (τώρα) αμάξια των 80’s και τα… κλαξον πήραν φωτιά! Στον τελικό σκόραραν οι: Γκάλης 40, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10, Φιλίππου, Ανδρίτσος.