Η 30χρονη φόργουορντ του Βελγίου είναι 50% κωφή εκ γενετής και μέχρι πρότινος κανείς δε γνώριζε ότι αγωνίζεται σχεδόν από πάντα φορώντας ακουστικά βαρηκοΐας.
Οι διακρίσεις της για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε πολλές, πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη Φενέρμπαχτσε, MVP της Euroleague γυναικών, Χρυσό στο Ευρωμπάσκετ με το Βέλγιο, μέλος της καλύτερης πεντάδας και φυσικά πολυτιμότερη παίκτρια της διοργάνωσης.
Να προσθέσουμε στη μεγάλη και φανταχτερή αυτή λίστα και μια «πρωτιά» ορόσημο για το γυναικείο μπάσκετ που θα συνοδεύεται πάντα με το όνομα της Βελγίδας σταρ, αυτό της παίκτριας που σημείωσε το πρώτο triple- double στην ιστορία του θεσμού, απέναντι στη Σερβία με 15πόντους, 13 ριμπάουντ και 10 ασίστ.
Με μια μεγάλη καριέρα στο WNBA με την ομάδα των Washington Mystics και των Chicago Sky, έχει πανηγυρίσει πρωτάθλημα, τον τίτλο της MVP στους τελικούς του 2019 και έχει επιλεχθεί 2 φορές σε All-Star Game.
Όλα τα προαναφερθέντα είναι από μόνα τους πολύ σημαντικά, η καριέρα της Μίσερμαν όμως αποκτά άλλο νόημα όταν αναλογιστούμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο που στην αρχή ούτε καν τον καταλάβαινε.
Στην ηλικία των 5 ετών οι γονείς της Έμα αντιλήφθηκαν ότι η κόρη τους δε μιλούσε όπως τα άλλα παιδιά και εξέφραζε αυτά που ήθελε να πει με έναν διαφορετικό τρόπο, αυτό τους οδήγησε στο να ζητήσουν βοήθεια από έναν γιατρό που διαπίστωσε ότι η Έμα είχε γεννηθεί 50% κωφή.
Το WNBA και η συνάντηση με την Κάτσινς
Το 2013 επιλέχθηκε στα Draft του WNBA από τις Mystics, εκείνη τη χρονιά στη λίγκα υπήρχε ακόμα μια παίκτρια που τότε αγωνιζόταν φορώντας ακουστικά έχοντας μάλιστα μεγαλύτερο ποσοστό βαρηκοΐας (80%) από τη Μίσερμαν, η γνωστή σε όλους μας Hall of Famer Ταμίκα Κάτσινς που αποτέλεσε κίνητρο για την Έμα. Μαζί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ιστορίες τους για να δώσουν κίνητρο και ελπίδα σε όλα τα νέα κορίτσια που είχαν προβλήματα ακοής και αναζητούν έμπνευση ώστε να «τολμήσουν» να ονειρευτούν μια καριέρα στο WNBA.
Η ιστορία της Μίσερμαν αποτελεί παράδειγμα για κάθε νέο αθλητή/αθλήτρια στο κυνήγι του ονείρου μιας καριέρας στον επαγγελματικό αθλητισμό, υπενθυμίζοντας μας το πιο σημαντικό, το ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο ανεξάρτητα από το που ξεκινάμε ή τι αντιμετωπίζουμε αρκεί να το πιστέψουμε!
Όπως και η ίδια δήλωσε λίγα λεπτά μετά την κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου σε Ευρωμπάσκετ για τη χώρα της, δεν μπορούσε καν να τολμήσει να ονειρευτεί ότι το «μικρό» Βέλγιο θα έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης και ότι η ίδια θα ήταν αυτή που θα έκανε το όνειρο μιας ολόκληρης χώρας πραγματικότητα. Κλείνοντας πρόσθεσε «Να πιστεύετε! Να πιστεύετε ότι μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα και θα τα καταφέρετε!»