Νόβακ: «Δεν υπάρχουν παιχνίδια χωρίς διαιτητικά λάθη, προφανώς και θέλουμε να τα μειώσουμε»

Ο εκτελεστικός διευθυντής της FIBA υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες των Εθνικών ομάδων στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2022 δεν ήταν περισσότερες από εκείνες στην προηγούμενη διοργάνωση του 2017.

Το επίπεδο της διαιτησίας στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2022, σημαδεύτηκε από αρκετά λάθη που ήταν εξόφθαλμα σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και στην εφαρμογή των κανονισμών, όπως συνέβη στο παιχνίδι Λιθουανίας-Γερμανίας στον όμιλο της Κολωνίας, αλλά ο  executive Director της FIBA, Καμίλ Νόβακ, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε (μαζί με τον πρόεδρο της FIBA Europe. Τουργκάι Ντεμιρέλ), παραδέχτηκε ότι οι ρέφερι κάνουν λάθη, όπως οι παίκτες και οι προπονητές.

Οι δηλώσεις του Νόβακ:

«Υπάρχουν δύο πτυχές. Οι διαιτητές εξετάζονται πριν και κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Υπάρχουν λάθη προφανώς και αυτό που έγινε στο ματς Λιθουανία-Γερμανία ήταν άδικο ναι και δεν θα έπρεπε να είχε γίνει. Ήταν αρνητικό αλλά αυτό θεωρώ πως έκανε πιο γρήγορη τη συζήτηση περί αυτού.

Και το 2015 υπήρχαν διαμαρτυρίες για την διαιτησία και σας διαβεβαιώνω πως φέτος δεν είναι περισσότερες. Είναι μέρους του τουρνουά και αυτό. Εδώ στην τελική φάση δεν είχαμε τόσο μεγάλες διαμαρτυρίες. Είχαμε δύο μεγάλες κακές στιγμές στο τουρνουά. Επιπλέον αυτό που έγινε στο ματς Γεωργία – Τουρκία είναι κάτι κακό και κάτι το οποί συζητήθηκε. Βέβαια έχω να πω πως σε αυτό έχουν παίξει ρόλο και τα social media τα οποία παίζουν μεγάλο ρόλο. Λάβαμε τα μέτρα μας, κάναμε συζητήσεις. Έγιναν αλλαγές και στην τελική φάση τα πράγματα έγιναν πιο σκληρά γι αυτό το λόγο”.

Ο αποκλεισμός των διατητών που συνεργάζονται με την Ευρωλίγκα από τις διοργανώσεις της FIBA, μειώνει τις επιλογές έμπειρων ρέφερι και ο Νόβακ παραδέχτηκε ότι είχε το προαίσθημα αυτής της έλλειψης, πριν από το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ.

«Θέλουμε να έχουμε τους κορυφαίους, είναι γεγονός. Είχα ένα προαίσθημα πως οι διαιτητές δεν είχαν μεγάλες εμπειρίες αλλά διεύθυναν μεγάλα ματς σε άλλες διοργανώσεις πλην της Ευρωλίγκας και άλλα μεγάλα πρωταθλήματα. Δεν γίνεται να έχουμε ματς χωρίς διαιτητικά λάθη όπως δεν γίνεται να έχουμε ματς χωρίς λάθη προπονητών και παικτών. Προφανώς θέλουμε να τα μειώσουμε”.

Δεν έχουμε κάποια εξέταση των διαιτητών στα παράθυρα. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πίσω από αυτό, σημαίνει πως ο καθένας θα είχε 50 σελίδες από κάθε ματς. Φυσικά γνωρίζουμε τους διαιτητές αλλά θα πρέπει για παράδειγμα να γίνει αξιολόγηση και κατά τη διάρκεια της σεζόν τους. Υπάρχουν κριτήρια και αν δεν έχουμε πληροφορίες πως θα μπορέσουμε να το κάνουμε;».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.