Ο Πάου Γκασόλ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και το παγκόσμιο μπάσκετ χάνει λίγη από την αίγλη του. Το Novasports.gr ανατρέχει στα 5+1 παιχνίδια του Ισπανού γίγαντα κόντρα στην Εθνική Ελλάδας, και συνειδητοποιεί ότι δεν έχουμε καταφέρει να τον... κερδίσουμε ποτέ.

Ο Πάου Γκασόλ ήταν ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς της πορτοκαλί «θεάς». Είναι σημαδιακό ότι το φετινό καλοκαίρι «κρέμασαν» τα μπασκετικά παπούτσια τους μαζί Γκασόλ και Σκόλα.

Ο Ισπανός γίγαντας πέτυχε σπουδαία πράγματα τόσο σε συλλογικό (2 δαχτυλίδια NBA) όσο και σε Εθνικό (12 μετάλλια με την Εθνική) επίπεδο.

Εμείς οι Έλληνες θα τον θυμόμαστε πάντα ως τον άνθρωπο που δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε με τίποτα. Γενικώς η παράδοση της Εθνικής μας κόντρα στην Ισπανία την τελευταία 20ετία είναι δυσμενής, όμως αν χωρίς τον Πάου Γκασόλ είχαμε μία ελπίδα να κερδίσουμε τους «Ρόχας», με εκείνον δεν είχαμε καμία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ρεκόρ των δύο ομάδων είναι 7-1, με τη μοναδική νίκη της ελληνικής ομάδας να έρχεται στο Eurobasket του 2013, όπου ο Πάου δεν κατέβηκε. Ο άλλοτε άσος των Λέικερς έχει αγωνιστεί σε 5+1 παιχνίδια κόντρα στην Ελλάδα και μετρά ισάριθμες νίκες.

Ισπανία-Ελλάδα 70-47 (3 Σεπτεμβρίου του 2006, Σαϊτάμα)

Ο μεγάλος τελικός του Mundobasket 2006. Στα «χαρτιά» ντέρμπι αφού η Εθνική μας δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να ακολουθήσει τον ρυθμό της Ισπανίας. «Άδειασε» η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη τόσο ψυχικά όσο και σωματικά μετά την υπερπροσπάθεια του ημιτελικού, κόντρα στις ΗΠΑ και δεν μπόρεσε να χτυπήσει τον τελικό. Ο Πάου Γκασόλ δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό σε εκείνο το παιχνίδι, λόγω τραυματισμού που αποκόμισε στον ημιτελικό με την Αργεντινή, αλλά αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης.

Ισπανία-Ελλάδα 76-58 (7 Σεπτεμβρίου 2007, Μαδρίτη)

Το πρώτο από τα δύο παιχνίδια εκείνου του Eurobasket που η Ισπανία μας κέρδισε. Οι «Ρόχας» καθάρισαν το ματς από το πρώτο ημίχρονο με την διαφορά να φτάνει τους 21 πόντους και στη συνέχεια διαχειρίστηκαν το υπέρ τους προβάδισμα. Ο Πάου είχε σε 30 λεπτά συμμετοχής, 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, όντας ο δεύτερος σκόρερ των Ισπανών (20 πόντους ο Ρούντι Φερνάντεθ).

Ισπανία-Ελλάδα 82-77 (15 Σεπτεμβρίου 2007, Μαδρίτη)

Οκτώ ημέρες αργότερα ο ημιτελικός του Eurobasket με την Εθνική μας να είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παιχνίδι των Ομίλων. Έπαιξε στα ίσια την Ισπανία αλλά δεν κατόρθωσε να την αποκλείσει καθώς Ναβάρο και Γκασόλ είχαν από 23 πόντους. Ο Πάου κατέβασε και 6 ριμπάουντ, ενώ είχε και πολύ καλά ποσοστά (7/10 δίποντα). Η Ισπανία στον τελικό πάντως ηττήθηκε από την Ρωσία (69-70) όπως και η Εθνική μας στο μικρό τελικό από την Λιθουανία (69-78).

Ισπανία-Ελλάδα 81-66 (10 Αυγούστου 2008, Πεκίνο)

Παιχνίδι για την Φάση των Ομίλων του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο. Η Εθνική μας δεν φάνηκε αντάξια των προσδοκιών και ηττήθηκε για μία ακόμη φορά από τους «Ρόχας». Πρώτος σκόρερ ο Ρούντι Φερνάντεζ με 16 πόντους, πρώτος ριμπάουντερ ο Πάου Γκασόλ με 7, ενώ για την ομάδα μας, ο Σπανούλης είχε 15 πόντους αλλά δεν… έφτασαν.

Ισπανία-Ελλάδα 82-64 (19 Σεπτεμβρίου 2009, Κατοβίτσε)

Ακόμα ένας χαμένος ημιτελικός Eurobasket για την Εθνική μας κόντρα στην Ισπανία. Αυτή την φορά στο Eurobasket του 2009, που διεξήχθη στα γήπεδα της Πολωνίας. Κυριαρχικός για ακόμα μία φορά ο Γκασόλ με 18 πόντους και 6 ριμπάουντ, με την Ελλάδα να μην μπορεί να μπει στο παιχνίδι σε κανένα σημείο του. Πάντως, εν τέλει καταφέραμε να κατακτήσουμε το χάλκινο μετάλλιο στο μικρό τελικό με την Σλοβενία, ενώ η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό.

Ισπανία-Ελλάδα 73-71 (15 Σεπτεμβρίου 2015, Λιλ)

Νοκ-άουτ προημιτελικός του Eurobasket της Γαλλίας (2015) και ο Πάου Γκασόλ μετά από έξι χρόνια αντιμετωπίζει την Εθνική μας. Στο μεσοδιάστημα οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί δύο φορές και έχουν μοιραστεί τις νίκες (η Ισπανία κέρδισε το 2010 στο Παγκόσμιο, η Ελλάδα το 2013 στο Eurobasket). Ο Πάου κάνει ότι θέλει την ελληνική φροντλάιν (27 πόντους, 9 ριμπάουντ) και αποκλείει για μία τελευταία φορά την ανανεωμένη Εθνική μας ομάδα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για πρώτη φορά στο ρόστερ της.