Από Βαλένθια… Βαρκελώνη

Ο Ολυμπιακός πέτυχε σπουδαία νίκη στην έδρα της Βαλένθια (85-79) και εξασφάλισε την πρόκριση στους "8" της Ευρωλίγκα...

Μια πολύ σημαντική νίκη με την οποία «κλείδωσε» την πρόκριση του στην οκτάδα της Ευρωλίγκα πέτυχε ο Ολυμπιακός στη Βαλένθια επί της Πάουερ Ελέκτρικ με 79-85, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του «Top 16» της διοργάνωσης. Οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο δεν «κόλλησαν» στην Ισπανία, αλλά όντας σοβαροί, μετρημένοι και ελέγχοντας το ρυθμό της αναμέτρησης στο μεγαλύτερο μέρος της, κατάφεραν να φτάσουν στην 3η νίκη τους (δεύτερη επί της ομάδας του Σβέτισλαβ Πέσιτς, με την οποία έχουν πια το απόλυτο πλεονέκτημα) και να ισοφαρίσουν την πρώτη του ομίλου τους Φενέρμπαχτσε. Αν και μειονεκτούν των Τούρκων στην ισοβαθμία, λόγω της ήττας τους με 14 πόντους στο ΣΕΦ, την επόμενη εβδομάδα θα έχουν την ευκαιρία να «γυρίσουν» το παιχνίδι υπέρ τους αντιμετωπίζοντας τους στο «Σινάν Ερντέμ». Δύσκολο μεν να νικήσουν με 15+ πόντους, όχι ακατόρθωτο δε.

Πάντως, στη σημερινή αναμέτρηση έδειξαν ότι αν πάνε σε επιθέσεις πέντε εναντίον πέντε, έχουν τον έλεγχο των ριμπάουντ και δη των επιθετικών και λειτουργήσουν τα συστήματα με Σπανούλη-Νεστέροβιτς και τη βοήθεια του Τεόντοσιτς -ότι ακριβώς έκαναν απόψε δηλαδή- τότε μπορούν να τα καταφέρουν.   

Με Μπουρούση-Σπανούλη
Με τον Μπουρούση να έχει πάρει φόρα και να πετυχαίνει επτά γρήγορους πόντους (10-9), οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονταν στο κυνήγι της αντιπάλου τους. Ο Σαβάνοβιτς έβρισκε τρόπο να φτάνει στο καλάθι και να τους «πληγώνει», αλλά ο Σπανούλης δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και με προσωπικές ενέργειες μείωσε στον πόντο (14-13) και ο Μπουρούσης. ξαναχτύπησε και με καλάθι και φάουλ και έκανε το 14-16. έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του και οι συμπαίκτες του το εκμεταλλεύθηκαν.

Με αιφνιδιασμούς και την «παρέμβαση» του Νεστέροβιτς βρέθηκαν να προηγούνται στο τέλος του α΄ δεκαλέπτου (17-20). Αν και οι Πειραιώτες έπαιζαν καλή άμυνα και πήγαιναν σε σετ επιθέσεις που τους εξασφάλιζαν σίγουρους πόντους, δεν είχαν καταφέρει να ελέγξουν τον Λίστσουκ, ο οποίος τους δημιουργούσε προβλήματα. Με ένα μικρό σερί 6-0 κυρίως χάρη στον Έρτσεγκ έφτασαν στο +9 (17-26), ενώ οι Ισπανοί είχαν μείνει χωρίς πόντο για 3΄.30΄΄. Παρόλα αυτά επέστρεψαν (27-28), καθώς βρήκαν την ευκαιρία να τρέξουν, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι υπέπεσαν σε κάποια λάθη.

Οι αργές επιστροφές τους παράλληλα, εξανέμισαν τη διαφορά στο σκορ και ο Ίβκοβιτς προσπάθησε να τους συνεφέρει καλώντας τάιμ άουτ, καθώς είδε πως έδιναν την ευκαιρία στους αντιπάλους τους να πετυχαίνουν εύκολα καλάθια, ιδίως με τον Μαρτίνεθ και να πάρουν το προβάδισμα (37-34). Τα νεύρα έκαναν την εμφάνιση τους εκατέρωθεν και Σπανούλης και ΝτεΚολό χρεώθηκαν με τεχνική ποινή, αλλά ο πρώτος εξιλεώθηκε με ένα τρίποντο που ισοφάρισε το σκορ (37-37) και οι δύο ομάδες έφυγαν για τα αποδυτήρια.

Λειτούργησαν Ράσο, Τεόντοσιτς και ριμπάουντ
Αν και ο έλεγχος του ρυθμού δεν είχε χαθεί για τον Ολυμπιακό, οι παίκτες του Πέσιτς συνέχισαν να προκαλούν προβλήματα, αλλά ο Παπαλουκάς είτε σκοράροντας ο ίδιος, είτε με ασίστ, έδινε λύσεις (43-42). Ο Κλαβέρ όμως, μπορούσε και «τρύπωνε» στη ρακέτα του και έφτασε σύντομα τους 8 πόντους (48-46), ενώ και ο Μαρτίνεθ έδειχνε να δυσκολεύει τον Τεόντοσιτς, ο οποίος είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του (50-46). Με τον 23χρονο Κλαβέρ να εξακολουθεί να. προελαύνει, οι Ισπανοί ξέφυγαν με έξι πόντους (54-48), αλλά Μπουρούσης και Έρτσεγκ «απάντησαν» με ένα σερί 5-0 (54-53), ενώ η ομάδα τους είχε αποκτήσει καλύτερη αμυντική λειτουργία με την παρουσία των Γκόρντον-Πελεκάνου στο παρκέ.

Μπορεί ο ρυθμός του ματς να παρέμενε αργός, αλλά κάποιες βιαστικές κινήσεις των παικτών του «Ντούντα» σε συνδυασμό με δύο άστοχα τρίποντα τους τούς άφησαν να υπολείπονται με δύο πόντους στη λήξη της γ΄ περιόδου (55-53). Παράλληλα, το γεγονός ότι ο Τεόντοσιτς κινούνταν στη μετριότητα -ιδίως επιθετικά- δεν τους βοηθούσε καθόλου να βρουν λύσεις από την περιφέρεια και δη από τα 6.75. Εκεί που ο Λιστσουκ είχα ξαναπάρει φόρα (59-53), ο Σέρβος γκαρντ «ξύπνησε» τελικά και έδωσε μια ανάσα στην ομάδα του αρχικά με τρίποντο (59-56, 32΄) και στη συνέχεια με ασίστ στον Νεστέροβιτς, όπου μείωσε στο -1 (59-58). Από εκεί και πέρα αν και ο Πιετρούς σκόραρε για τη Βαλένθια (6-58, 63-60), ο Τεόντοσιτς ήταν εκείνος που «απαντούσε» (61-60, 65-62, 35΄.30΄΄), καθώς οι συμπαίκτες του τού έδιναν τη δυνατότητα μαζεύοντας επιθετικά ριμπάουντ.

Ο «σοφός» χαμήλωσε κι άλλο το σχήμα της ομάδας του για να την κάνει πιο γρήγορη στις επιστροφές της κυρίως και έπαιζε με τέσσερις κοντούς (Γκόρντον αντί Νίλσεν και Παπαλουκά στο «4»). Ο «Kill Bill» λοιπόν, βρήκε την ευκαιρία και μείωσε (69-67), αλλά το γεγονός ότι ο Νεστέροβιτς είχε μείνει μόνος του στο «5» και παράλληλα έβγαινε για βοήθειες, έδινε την ευκαιρία σε Γιαβτόκας (71-67) και Σαβάνοβιτς να πλησιάζουν το καλάθι του Ολυμπιακού.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τον πρώτο (σ.σ. Γιαβτόκας), ο Γκόρντον χρεώθηκε με το 5ο φάουλ του (!) και έτσι το σχήμα. ψήλωσε πάλι με τον Έρτσεγκ να επιστρέφει και τον Ράσο να «απελευθερώνεται», να μαζεύει δύο πολύτιμα επιθετικά ριμπάουντ, να ισοφαρίζει και να δίνει και το προβάδισμα στην ομάδα του (71-73, 37΄.16΄΄) και με το παραπάνω (73-77). Ο Κουκ με ένα τρίποντο μείωσε στον 1 πόντο (76-77), αλλά ο Σπανούλης δεν άργησε καθόλου να του κόψει τη φόρα (76-80, 50΄΄ πριν τη λήξη). Δύο βολές του Έρτσεγκ και ένα καλάθι του Μαρτίνεθ έκαναν το 79-82, ο Τεόντοσιτς από τη γραμμή των βολών διεύρυνε ξανά το προβάδισμα (79-84, 23΄΄ πριν τη λήξη), ενώ ο Σπανούλης με 1/2 έγραψε του τελικό 79-85.   

Δεκάλεπτα: 17-20,37-37, 55-53, 79-85

Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Γιαβόρ (Κροατία).

Βαλένθια (Πέσιτς): Κουκ 11(3), Ογκουστίν 3, Κλαβέρ 16, Λίστσουκ 9, Ναβάρο, Μαρτίνεθ 12(2), Πιετρούς 2, Σαβάνοβιτς 16(2), ΝτεΚολό 2, Γιαβτόκας 8.
 
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 4, Νεστέροβιτς 16, Σπανούλης 18(3), Μπουρούσης 12(1), Πελεκάνος 4, Μαυροκεφαλίδης 6, Νίλσεν, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 12(1), Τεόντοσιτς 11(1), Γκόρντον 2. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.