Ουέρτας: “Πρέπει να νικήσουμε τον Παναθηναϊκό”

Στη 2η σεζόν του στην Κάχα Λαμποράλ, ο Ουέρτας εξελίσσεται σε πρώτο σκόρερ της ομάδας της Βιτόρια...

Στη δεύτερη σεζόν του στην Κάχα Λαμποράλ, ο Μαρσελίνιο Ουέρτας εξελίσσεται σε πρώτο σκόρερ της ομάδας της Βιτόρια στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα. Με 19 δικούς του πόντους στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου, το σύνολο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς πέρασε νικηφόρα από τη Μάλαγα. Στην δεύτερη αγωνιστική, οι 17 πόντοι του δεν αποδείχτηκαν αρκετοί, αφού η Κάχα ηττήθηκε με διαφορά τριών πόντων στην «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» από την Λιέτουβος Ρίτας. Αύριο, οι Βάσκοι έχουν την ευκαιρία να «πιάσουν» τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία και στην πρώτη θέση του ομίλου. Ο Βραζιλιάνος διεθνής γκαρντ μίλησε στο ΑΠΕ για τον αυριανό αγώνα και την προσωπική «μονομαχία» του με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τον οποίο γνωρίζει από τις αναμετρήσεις Ελλάδας-Βραζιλίας.

«Γνωρίζω καλά τον Διαμαντίδη, πράγματι. Πρόκειται για έναν σκληρό πόιντ γκαρντ. Έναν από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Είναι ψηλός, έχει αναδειχτεί για πέντε διαδοχικές σεζόν κορυφαίος αμυντικός της Ευρωλίγκα, οδηγεί εκπληκτικά την ομάδα του στο παρκέ και παράλληλα σκοράρει. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες σαν τον Διαμαντίδη και η παρουσία του και μόνο αποτελεί υψηλό κίνητρο για να πουλήσει εισιτήρια η ομάδα μου αύριο στον αγώνα μας με τον Παναθηναϊκό» παραδέχτηκε ο Ουέρτας για τον αυριανό προσωπικό αντίπαλό του.

Τί σκοπεύει, λοιπόν, να κάνει ο Μαρσελίνιο Ουέρτας στην επίθεση για να «δραπετεύει» από την ασφυκτική άμυνα του Έλληνα διεθνή γκαρντ; «Το παιχνίδι μας δεν βασίζεται αποκλειστικά στο ένας εναντίον ενός. Δεν ανησυχούμε για έναν συγκεκριμένο παίκτη του αντιπάλου. Εγώ θα παίξω το δικό μου παιχνίδι. Είναι δεδομένο πως ο Διαμαντίδης είναι μεγάλος αμυντικός, αλλά το θέμα είναι πως θ’ αντιδράσει συνολικά η ομάδα απέναντι στον Παναθηναϊκό. Στόχος μας θα είναι να “διαβάσουμε” την ομαδική άμυνα του αντιπάλου και τι ευκαιρίες μας προσφέρει στον αγώνα».

Ενημερωμένος για τη μεταγραφή «βόμβα» του Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, αλλά και την απουσία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους από το ρόστερ του «τριφυλλιού», ο Μαρσελίνιο Ουέρτας συμφωνεί με όσους ισχυρίζονται πως οι «πράσινοι» παρουσιάζονται αποδυναμωμένοι φέτος στην περιφέρεια. «Συγκρίνοντας με τις προηγούμενες σεζόν, ναι, ο Παναθηναϊκός είναι αποδυναμωμένος στην περιφέρεια. Η περιφέρεια του Παναθηναϊκού είχε σημαντικότερο ρόλο πριν, ως προς το αγωνιστικό όφελος για την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός έχει βέβαια τον Τέπιτς, αλλά δεν παίρνει τον χρόνο που θα περίμενε κανείς. Δεν ξέρω γιατί δεν παίζει ο Τέπιτς. Γι’ αυτό, λοιπόν, φέτος ο Διαμαντίδης είναι αυτός που πρέπει να κάνει τη δουλειά. Υποχρεώνεται να κάνει πάρα πολλά πράγματα στο παρκέ και τα καταφέρνει μέχρι στιγμής. Τα πάει περίφημα ο Διαμαντίδης, έστω και χωρίς σημαντική βοήθεια.»

Στην κανονική διάρκεια, ο Βραζιλιάνος με ιταλικό διαβατήριο γκαρντ είχε στον αγώνα με τη Ζαλγκίρις τη μεγαλύτερη προσωπική συγκομιδή σε πόντους, δηλαδή 14. Στη φάση των «16», όμως, φαίνεται πως ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς του έχει αναθέσει σημαντικότερο ρόλο στο σκοράρισμα, όπως αποδεικνύουν οι 19 και 17 πόντοι που πέτυχε στους πρώτους δύο αγώνες. Ισχύει αυτό και άραγε θα είναι και αύριο ο πρώτος σκόρερ της Κάχα Λαμποράλ; «Η μεγαλύτερη παραγωγικότητά μου στο σκοράρισμα είναι απόρροια των συνθηκών που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων με τη Μάλαγα και τη Λιέτουβος Ρίτας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να σκοράρω σ’ αυτά τα δύο παιχνίδια και την εκμεταλλεύτηκα. Προσπάθησα να βοηθήσω την ομάδα μου να φτάσει στη νίκη. Δυστυχώς, όμως, δεν τα καταφέραμε στη 2η αγωνιστική απέναντι στη Λιέτουβος. Το πιο σημαντικό είναι να παίζω καλά για την ομάδα και να βοηθάω τους συμπαίκτες μου. Μία ημέρα θα σκοράρεις περισσότερους πόντους, μία μέρα λιγότερους».

Για τους τομείς-«κλειδιά», αυτούς που θα κρίνουν τον νικητή αύριο, ο Ουέρτας δήλωσε: «Θα έλεγα πως κλειδί είναι η άμυνα. Να σταματήσουμε βασικούς επιθετικούς παίκτες του Παναθηναϊκού. Στην επίθεση, το δικό μας όπλο είναι τα τρίποντα. Όμως, κάποτε μπαίνουν και κάποτε όμως όχι».

Στην κανονική περίοδο, η Κάχα Λαμποράλ τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της με 5 νίκες-5 ήττες, πίσω από την Μακάμπι Τελ Αβίβ που είχε ρεκόρ 9-1. Ο Ουέρτας θυμήθηκε: «Στον πρώτο γύρο γνωρίσαμε πολλές ήττες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως δεν παίζαμε καλά. Ήταν ήττες με μικρή διαφορά, αγώνες που κρίθηκαν στο τελευταίο λεπτό, δυστυχώς εις βάρος μας. Σ’ αυτό το γύρο πάλι ηττηθήκαμε από τη Λιέτουβος Ρίτας με 3 πόντους και μάλιστα στην έδρα μας. Πρέπει να φανούμε πιο ισχυροί και σταθεροί στους εντός έδρας αγώνες. Αρχής γενομένης αύριο απέναντι στον Παναθηναϊκό. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να είναι το φαβορί, αλλά εμείς πρέπει να νικήσουμε».

Στο τέλος, ζητήσαμε από τον Μαρσελίνιο Ουέρτας τα συμπεράσματά του από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς σε αυτές τις δύο σεζόν που τον ζει καθημερινά. Ο Ουέρτας επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του πιο αυστηρού και εργασιομανή τεχνικού, ο οποίος συνοδεύει τον Μαυροβούνιο προπονητή. «Είναι πειθαρχημένος ο ίδιος και απαιτεί να είναι πειθαρχημένοι και οι παίκτες του. Νομίζω πως στην Κάχα οι παίκτες δουλεύουμε πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ευρώπη. Αυτό ίσως είναι και το μυστικό της επιτυχίας μας. Σκοπός του είναι να βγάλει το καλύτερο από κάθε παίκτη και δεν θα σταματήσει να σε πιέζει μέχρι να τα καταφέρει.»

Απούσα από το περυσινό φάιναλ φορ στο Παρίσι, αλλά και από το Βερολίνο έναν χρόνο πριν, η Κάχα Λαμποράλ έχει βασικό στόχο την επιστροφή στην τετράδα. Πόσο μάλλον όταν είχαν προηγηθεί τέσσερις διαδοχικές παρουσίες των Βάσκων στην τελική φάση, από το 2005 στη Μόσχα μέχρι και το 2008 στη Μαδρίτη. «Φυσικά και αυτός είναι ο βασικός στόχος μας, να είμαστε παρόντες στη Βαρκελώνη. Όμως η ομάδα έχασε βασικές μονάδες της το περασμένο καλοκαίρι και υπήρξαν αλλαγές στο ρόστερ. Όλα θα κριθούν από εδώ και πέρα. Για μας, όμως, στόχος είναι πρώτα να νικήσουμε αύριο τον Παναθηναϊκό. Βήμα βήμα. Αν τελικά προκριθούμε στα προημιτελικά, τότε θα τα ξαναπούμε» κατέληξε ο Μαρσελίνιο Ουέρτας.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.