Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς οδήγησε την Ούλκερ/Φενέρμπαχτσε στο πρώτο Final 4 της ιστορίας της, εκπληρώνοντας όνειρο εκατό ετών για τον τούρκικο σύλλογο.
Ο «γάμος» της Φενέρ και του Σέρβου πολυνίκη προπονητή έγινε για συγκεκριμένους λόγους: Για να πιάσουν τόπο τα, μέχρι προ δύο ετών, χαμένα εκατομμύρια ευρώ της διοίκησης Γιλντιρίμ και για να ξεμπλοκάρει το κλαμπ της Κωνσταντινούπολης από τη μετριότητα και την ηττοπάθεια, διεκδικώντας ευθέως από τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης όχι μόνο τη συμμετοχή σ΄ ένα Final 4, αλλά το ίδιο το τρόπαιο. Μετά την πρώτη, προπαρασκευαστική, σεζόν 2013/2014 που συνοδεύτηκε από το πρωτάθλημα στην τούρκικη Basket League και μία καταστροφική – για τα δεδομένα Ομπράντοβιτς περισσότερο – ευρωπαϊκή παρουσία, ο χρόνος φάνηκε εξ αρχής να λειτουργεί υπέρ του 55χρονου Σέρβου.
Η Φενέρ δεν διαθέτει τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Μακάμπι Τελ Αβίβ, της Ρεάλ Μαδρίτης, του Παναθηναϊκού, αλλά είχε και τα χρήματα για να προοδεύσει και τον καταλληλότερο άνθρωπο στον πάγκο της. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς διαθέτει στο ενεργητικό του οκτώ Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα – με Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Παναθηναϊκό – και σκοπεύει στο ένατο, που θα είναι και το πρώτο για την Ούλκερ/Φενέρ! Στο δρόμο για τη Μαδρίτη ο Ομπράντοβιτς χρειάστηκε, εκ πρώτης, ν΄ αλλάξει την τακτική του σε σχέση με πέρυσι. Άφησε στην άκρη την… εκπαίδευση των ελπιδοφόρων Τούρκων Σιπάχι και Μαχμούτογλου, μετατόπισε το κέντρο βάρους στη λειτουργία της ομάδας από τον Πρέλτζιτς – όταν πήγε ο «Ζοτς» στη Φενέρ έμοιαζε να είναι ο νέος Διαμαντίδης του! – κι έδωσε αρμοδιότητες στους σούπερ εξελίξιμους με τη σωστή καθοδήγηση Μπογκντάνοβιτς, Μπιέλιτσα και Βέσελι.
Η «καλαθομηχανή» που ακούει στο όνομα Άντριου Γκάουντλοκ έμαθε να προσφέρει, στο μέτρο του δυνατού, και στην άμυνα (τουλάχιστον περισσότερο απ΄ ό,τι ο ΜακΚάλεμπ την περυσινή σεζόν), η προσθήκη μέσα στην αγωνιστική περίοδο του Νίκου Ζήση έδωσε ποιότητα και ψυχραιμία σε μία ομάδα ενστίκτου τις δύσκολες ώρες που το ματς στραβώνει, με αποτέλεσμα αν σώνει και καλά πρέπει να εντοπιστεί ένα χάντικαπ στο ρόστερ, την τακτική και την εν γένει λειτουργία των «καναρινιών» αυτό να εντοπίζεται στους ψηλούς. Ερντέν, Ζόριτς και Σαβάς έχουν το κορμί, όχι, όμως, και την απαραίτητη γνώση του μπάσκετ, για να κάνουν τη διαφορά.
Ο δρόμος για τη Μαδρίτη
Στην πρώτη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκας η Φενέρμπαχτσε τερμάτισε στη δεύτερη θέση του τρίτου ομίλου, με απολογισμό 8-2, πίσω από την Μπαρτσελόνα. Συνολικά δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα. Πλήρωσε με την απώλεια της πρώτης θέσης, στα τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη, όπου γνώρισε τις δύο μαζεμένες ήττες από Παναθηναϊκό στο «ΟΑΚΑ» (91-73) και Μπαρτσελόνα στην Κωνσταντινούπολη (78-80). Ειδικά το παιχνίδι με τους «πράσινους» στην Αθήνα αποτέλεσε το χειρότερο φετινό της στη διοργάνωση και το τελικό -18 αποτελεί τιμητική διαφορά!
Στο Top 16 η Ούλκερ/Φενέρμπαχτσε αρκέστηκε ξανά στη δεύτερη θέση, με απολογισμό 11-3, πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Προτίμησε ο Ομπράντοβιτς την Πρωταθλήτρια Μακάμπι Τελ Αβίβ από το να μπλέξει σε μία σειρά στα προημιτελικά ειδικών συνθηκών με τον Παναθηναϊκό; Άγνωστο… Τροφή για συζήτηση έδωσε η ήττα στη χώρα των Βάσκων, από τη Λαμποράλ για την προτελευταία αγωνιστική, με 93-76. Σε μία στιγμή που η τούρκικη ομάδα πέρασε από το «ΣΕΦ» σαν άνεμος, απέναντι στον Ολυμπιακό, με 73-64, έχοντας κερδίσει νωρίτερα και την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη στη Μόσχα με 81-75!
Η προημιτελική σειρά με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν ήταν τόσο εύκολη όσο δείχνει το τελικό 3-0 και το sweep. Στο 80-72 του πρώτου αγώνα οι τελικοί θριαμβευτές έφθασαν να κυνηγούν στο σκορ τους Ισραηλινούς, κινδυνεύοντας με break, στο 82-67 του 2-0 εξαργύρωσαν την ανωτερότητά τους στο ακέραιο, στο εκτός έδρας τρίτο ματς όμως χρειάστηκαν παράταση (κανονική διάρκεια 65-65) για να πάρουν το εισιτήριο για την πρωτεύουσα της Ισπανίας με το τελικό 74-75. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η Φενέρμπαχτσε ήδη έχουν γράψει ιστορία: Προκρίθηκαν στο πρώτο Final 4 Ευρωλίγκας, στην ιστορία του συλλόγου, με απολογισμό διοργάνωσης 22-5. Αν το κεφάλαιο αυτό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, θα φανεί στον ημιτελικό με τη γηπεδούχο – και «πρώην» του «Ζοτς» – Ρεάλ κι από εκεί και πέρα βλέπουμε…