Από το Καζάν πάει… Πόλη!

Ο Παναθηναϊκός διόρθωσε το... λάθος του πρώτου γύρου, νίκησε την Ούνιξ στο Καζάν (68-63), κατέκτησε πανηγυρικά την πρώτη θέση του ομίλου του και βάζει πλώρη για Κωνσταντινούπολη! Η Μακάμπι των Σχορτιανίτη, Παπαλουκά αντίπαλος στα προημιτελικά, με τους «πράσινους» να έχουν το πλεονέκτημα έδρας!

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο Καζάν, έκανε το καθήκον του επικρατώντας της Ούνιξ με 68-63, τερμάτισε πρώτος στον όμιλο του και τώρα περιμένει τη Μακάμπι στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκα διαθέτοντας και το πλεονέκτημα της έδρας. Οι Ρώσοι, προκρίθηκαν πάντως, λόγω της ήττας της Φενέρμπαχτσέ στο Μιλάνο και θα αντιμετωπίσουν τη Μπαρτσελόνα, με μειονέκτημα.

Οι «πράσινοι» στηρίθηκαν στην άμυνα τους, η οποία εξουδετέρωσε τον ΜακΚάρτι στο δεύτερο ημίχρονο και διατήρησε τη διαφορά που είχε καταφέρει να αποκτήσει με τους Μπατίστ και Διαμαντίδη. Μπορεί να τους «απέιλησε» ο Ντόμερκαντ, ο οποίος έφτασε τους 19 πόντους, στην ουσία σε 20΄, αλλά ο Καϊμακόγλου δήλωσε κι αυτός «παρών» όταν χρειάστηκε (61-66, 1΄:13΄΄) και με ένα τρίποντο και ένα ριμπάουντ κράτησε την ψυχολογία της ομάδας του σε υψηλά επίπεδα και παράλληλα και την απαιτούμενη διαφορά στο σκορ. Τα πόδια των Ρώσων είχαν… κοπεί και η ήττα ήρθε φυιολογικά.
 
Μπήκε με… διαφορά
Με Καλάθη, Λόγκαν, Περπέρογλου, Σμιθ και Μάριτς άρχισε το ματς το «τριφύλλι», ενώ η αντίπαλος του με Σαμοϊλένκο, ΜακΚάρτι, Ντόμερκαντ, Ουίλκινσον και Τζαουάϊ. Έκαστες οι δύο ομάδες μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι (5-6, 3΄) και με τους Λόγκαν και ΜακΚάρτι να συνεχίζουν να «μονομαχούν» στο σκοράρισμα επήλθε η ισοπαλία (8-8), αλλά με τους Ουίλκινσον και Τζάγουάϊ να κερδίζουν τις μάχες με τον Μάριτς, οι Ρώσοι πήραν προβάδισμα (12-10, 5΄) και ο Ομπράντοβιτς αντικατέστησε τον ψηλό του με τον Μάικ Μπατίστ.

Το καλό για τους «πράσινους» ήταν ότι ο Τζαουάϊ έφτασε τα 3 φάουλ, το κακό ότι είχαν δεχθεί ήδη τρία κοψίματα. Ο Περπέρογλου έδωσε κάποιες λύσεις (12-13, 7΄) μεν, δεν τα πήγαινε καθόλου καλά στο μαρκάρισμα του ΜακΚάρτι όμως. Ο Διαμαντίδης, που αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα στη φτέρνα, μπήκεγια πρώτη φορά στο παρκέ αντί του Λόγκαν και ο Τσαρτσαρής αντικατέστησε τον Σμιθ.

Ο αρχηγός με πέντε προσωπικούς πόντους του έκανε το 14-17 (8΄), με τον Καλάθη να εξακολουθεί να παίζει καλή άμυνα πάνω στον Ντόμερκαντ, ενώ οι ψηλοί χρέωσαν με 2ο φάουλ τον Βερεμένκο. Αντιθέτως, ο «Πέρπε» πήρε το δρόμο για τον πάγκο και επέστρεψε ο Λόγκαν για να αντιμετωπίσει τον «δαιμόνιο» ΜακΚάρτι, που είχε σημειώσει ήδη 9 πόντους. Με Μπατίστ και «Σάρας» ο Παναθηναϊκός έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενος με 21-22.

Επί 2΄:30΄΄ οι δύο αντίπαλοι είχαν «κολλήσει» επιθετικά και ο Γιασικεβίτσιους ήταν εκείνος που πήρε… μπροστά και έκανε το 21-24, με τον Διαμαντίδη να… επαυξάνει (21-27, 13΄). Η άμυνα των Πρωταθλητών Ευρώπης είχε βελτιωθεί αισθητά και με τους ψηλούς του να παίρνουν πια αρκετές προσπάθειες στην επίθεση, οι Βουγιούκας και Μπατίστ αύξησαν τη διαφορά (21-30, 15΄). Παρά το γεγονός ότι σε δύο φάσεις η άμυνα έδωσε ευκαιρίες, τις οποίες εκμεταλλεύθηκαν οι Ουίλκινσον και Τζαουάϊ (25-30), ο έλεγχος του ρυθμού παρέμενε στα χέρια του.

Γι’ αυτό και τα «όπλα» της Ούνιξ είχαν μείνει στο… μηδέν. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Ντόμερκαντ, αλλά όχι ο ΜακΚάρτι, ο οποίος όμως συνέχιζε να μοιράζει… μπλοκ. Ο Καϊμακόγλου μπήκε αντί του Βουγιούκα, μετά από ένα στραβοπάτημα του τελευταίου και αφότου οι «πράσινοι» με επιμέρους σκορ 4-10 πήγαν στο 29-40 (18΄:30΄΄) στη συνέχεια πήγε στον πάγκο και ο Μπατίστ που έδειξε να αντιμετωπίζει ένα -μικρό- πρόβλημα στο πόδι.

Μέσα σε 38΄΄ ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 6 πόντους (35-40 30΄΄, από Ντόμερκαντ, Ουίλκινσον), δείχνοντας να έχει αποδιοργανωθεί με τις αλλαγές. Στην τελευταία επίθεση της γηπεδούχου, ο Τσαρτσαρής χρεώθηκε με φάουλ πάνω στον Ντόμερκαντ και μάλιστα στην προσπάθεια του τελευταίου για τρίποντο και με τη διαφορά να μειώνεται στους 2 πόντους, 38-40, έληξε το ημίχρονο. 
 
Το κράτησε και με την άμυνα
Στην επανάληψη, έπρεπε να περάσουν 3΄ για να σημειωθεί καλάθι (38-42, 23΄), κάτι που έκανε ο Λ¨ογκαν και ο Σ’άτο κάρφωσε για το 38-44. Την ίδια ώρα, τα καλά νέα έρχονταν για τους Βουγιούκα και Μπατίστ, με την κατάσταση τους να εκτιμάται και από το ιατρικό τιμ και όλα να είναι εντάξει. Οι «πράσινοι» βρήλαν ρυθμό στο παιχνίδι τους ξανά, είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας και κατάφερναν να διατηρούν μια διαφορά στο σκορ (42-48, 26΄). Παράλληλα, ο ΜακΚάρτι έκανε το 3ο φάουλ του και ο Βερεμένκο το 4ο και λίγο αργότερα και το 5ο.

Ο Διαμαντίδης με βολές πήγε ξανά την ομάδα του στο +6 (46-52),με τον Ντόμερκαντ να έχει μείνει στο μηδέν και τον Γκριρ να μειώνει σε 48-52 με τη λήξη του δεκαλέπτου.  Παρόλα αυτά, οι «πράσινοι» δεν είχαν καταφέρει να εκμεταλλευθούν όπως θα έπρεπε τις δέκα επιπλέον επιθέσεις που είχαν κάνει, προϊόν και των επιθετικών ριμπάουντ τους.

Ο Ντόμερκαντ… ξαναχτύπησε στιςς αρχές της τελευταίας περιόδου και με προσωπικούς πόντους του μείωσε σε 53-55 (31΄:30΄΄), αλλά του «απάντησε» αμέσως ο Μάριτς (53-59). Ο Γιασικεβίτσιους μοίραζε ασίστ στον σέντερ τουθ Παναθηναϊκού, αλλά ζήτησε αλλαγή και ο «Ζοτς» σήκωσε τον Λόγκαν. Παράλληλα, μετά από καλή συνεργασία των Ντόμερκαντ – Τζαουάϊ, η Ούνιξ συνέχισε να απειλεί (55-61, 34΄), με τους «πράσινους» να ακούνε τον προπονητή τους να φωνάζει να μην αφήνουν από τα μάτια τους τον πρώτο (σ.σ. Ντόμερκαντ).

Εκείνοι το έκαναν, και δη ο Διαμαντίδης, αλλά ο Αμερικανός έβρισκε τρόπους να ξεφεύγει από την -προσαρμοσμένη πάνω του- άμυνα και να «βομβαρδίζει» το «τριφύλλι» (58-63, 36΄). Ο Καλάθης, όντας ξεκούραστος, μπήκε για να αναλάβει το μαρκάρισμα του και ο Γιασικεβίτσιους ξαναμπήκε για να αντικαταστήσει τον Λόγκαν, πάνω στον Γκριρ. Ο τελευταίος δεν ήταν… επικίνδυνος μέχρι εκείνη τη στιγμή, έγινε όμως και ο αρχηγός ξαναπέρασε στο παρκέ αντί του Καλάθη, με τη διαφορά να έχει «πέσει» στο -2 (61-63, 37΄). Το ματς είχε γίνει θρίλερ και με τους Μπατίστ και Διαμαντίδη να αστοχούν, η κατάσταση παρέμεινε ως έχει, αλλά και ο Ντόμερκαντ δεν τα πήγε… καλύτερα και το σκορ παρέμενε στο 61-63 (1΄:31΄΄).

Ο Καϊμακόγλου ήταν εκείνος που πήρε την κρίσιμη προσπάθεια και με το δεύτερο αποψινό τρίποντο του έκανε το 61-66 (1΄:13΄΄). Ο Ντόμερκαντ θέλησε να απαντήσει, αλλά δεν τα κατάφερε και ο Καϊμακόγλου πήρε και το ριμπάουντ και πήρε και το φάουλ του Ντόμερκαντ, με τον διεθνή φόργουορντ να αστοχεί σε νέο τρίποντο. Ο Ουίλκινσον αστόχησε κι αυτός, οι Ρώσοι αποφάσισαν να κάνουν φάουλ και ο «Σάρας» από τη γραμμή έκανε το 61-68 (21΄΄). Ο Τζαουάϊ έκανε το 63-68 (15΄΄) και αυτό έμελλε να είναι και το τελικό σκορ, με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει στην πρώτη θέση του ομίλου του.   
 
Τα δεκάλεπτα: 21-22, 38-40, 48-52, 63-68

Ούνιξ Καζάν (Πασούτιν): Σαμοϊλένκο, Νάχμπαρ, Πασούτιν, Βερεμένκο 6, Γκριρ 7, Ζεβροσένκο, ΜακΚάρτι 11(1), Τζαουάϊ 10, Ντόμερκαντ 19(4), Ουίλκινσον 10(2).
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 8, Περπέρογλου 3, Μπατίστ 12, Λόγκαν 7(1), Σάτο 4, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 9(2), Βουγιούκας 2, Καλάθης, Σμιθ 3(1), Καϊμακόγλου 8(2), Γιασικεβίτσιους 10(2).
   





 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.