«Πράσινος» οδοστρωτήρας πάτησε την Αρμάνι

Μετά από... διαστημική εμφάνιση ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο Top-16 με θρίαμβο στο Μιλάνο, επικρατώντας της Αρμάνι με 78-57.

Ο Παναθηναϊκός όχι απλώς πέρασε νικηφόρα από το Μιλάνο, αλλά… ισοπέδωσε την Αρμάνι. Επικράτησε με 78-57 της ομάδας των (πρώην «πράσινων» και -ουσιαστικά- άφαντων απόψε) Φώτση και Νίκολας, αλλά και του Μπουρούση, και ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο στο «ΤΟΡ 16» της Ευρωλίγκα.

Με οδηγούς τους Μπατίστ, Σάτο και Λόγκαν, την πιεστική άμυνα τους που ανάγκασε τους Ιταλούς να κάνουν 24 λάθη, αλλά και την εξαιρετική αντιμετώπιση του Ομπράντοβιτς στην άμυνα ζώνης του Σκαριόλο, δεν άφησε την αντίπαλο του να πάρει ανάσα από το ξεκίνημα της αναμέτρησης έως και το τέλος.

Την ώρα που οι παίκτες του «τριφυλλιού» εισέπρατταν χειροκροτήματα από τους περίπου 300 φιλάθλους τους που βρέθηκαν στο «Μεντιολάνουμ», οι αντίπαλοι τους αποδοκιμάζονταν από τον κόσμο τους για την ήττα τους, με μοναδική εξαίρεση τον «Μπάτμαν», ο οποίος… φάνηκε μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν όλα είχαν κριθεί πάντως.
 
Φουριόζος και… πιεστικός
Τους Διαμαντίδη, Σάτο, Σμιθ, Περπέρογλου και Μπατίστ παρέταξε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ενώ ο Σέρτζιο Σκαριόλο ξεκίνησε με τους Τζεντίλε, Κουκ, Φώτση, Μαντσινέλι και Μπουρούση. Οι «πράσινοι» μπήκαν με φουλ ρυθμό στο ματς και γρήγορα προηγήθηκαν με 3-10 (3΄). Ο Μπατίστ έκανε πολύ καλό παιχνίδι απέναντι στον Μπουρούση (6-14, 6΄) και σύντομα πήρε βοήθειες και από τον Τσαρτσαρή που πέρασε στο παρκέ.

Ο έλεγχος του ρυθμού ήταν στα χέρια των παικτών του «Ζοτς», με τον Διαμαντίδη να παίζει καλή άμυνα και πάνω στον Νίκολας -από τη στιγμή που ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού ρίχτηκε στη «μάχη»- αλλά και να βρίσκει στόχο στην επίθεση (8-18). Ο Σέρβος κόουτς απέσυρε τον Μπατίστ για να ξεκουραστεί και τη θέση του πήρε ο Καϊμακόγλου, έχοντας στο πλάι του τον Βουγιούκα (8-22, 9΄), ο οποίος έκανε και το 10-24 του πρώτου δεκαλέπτου. Ο Ομπράντοβιτς μόνο ευχαριστημένος μπορούσε να είναι, βλέποντας τους παίκτες του να πιέζουν πολύ τους αντιπάλους τους στην περιφέρεια και να βάζουν φρένο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού τους.

Με Καλάθη και Γιασικεβίτσιους στο παρκέ -και τον Διαμαντίδη να παίρνει ανάσες στον πάγκο- το «τριφύλλι» αντιμετώπισε κάποια προβλήματα ανάπτυξης απέναντι στη ζώνη (2-3) της ομάδας του Σκαριόλο -σ. ο οποίος φώναζε για τα 9 λάθη των παικτών του (σ.σ. η Αρμάνι κάνει περί τα 10 λάθη ανά παιχνίδι!). Δέχθηκε ένα 4-0 (14-24) και πέρασαν σχεδόν 4 αγωνιστικά λεπτά για να πετύχει πόντο. Πρώτα όμως, επέστρεψε στην πεντάδα του ο αρχηγός του και η ελληνική ομάδα «απάντησε» με 0-4 πηγαίνοντας σε double score (14-28, 14΄:20΄΄). Τζεντίλε και Ρόκα είχαν δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα της, την ώρα που ο Ομπράντοβιτς είχε παράπονα και από την αντίδραση της επίθεσης της απέναντι στην ζώνη των Ιταλών.

Οι τελευταίοι μείωσαν σε 18-28, αλλά οι Σάτο, Γιασικεβίτσιους και Καϊμακόγλου αύξησαν ξανά τη διαφορά (18-37, 17΄) με 0-9 σερί. Αν και ο Μπουρούσης επέστρεψε για να βρεθεί απέναντι στον Μπατίστ, εκείνος που «ξέφυγε» και άρχισε να κάνει ζημιά ήταν ο Νίκολας (23-39, 18΄). Οι «πράσινοι» όμως διατηρούσαν τα ηνία, δεν έδειχναν διατεθειμένοι να τα αφήσουν από τα χέρια τους και πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 23-43 (!).  
 
Την… αποτελείωσε
Με την ίδια συνταγή θέλησε να επιστρέψει και στην τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός. Οι δύο άμυνες είχαν «σφίξει» περισσότερο πάντως και οι ομάδες σκόραραν με μεγαλύτερη δυσκολία (24-45, 23΄:30΄΄). Το κακό για τους Πρωταθλητές Ευρώπης ήταν το τρίτο φάουλ του Μπατίστ, αλλά το καλό ότι άνοιξαν ξανά την ψαλίδα (24-48, 24΄), όπως και το γεγονός ότι αποσύρθηκε στον πάγκο ο Μαντσινέλι (σ.σ. γύρισε το πόδι του στο 25΄). Βλέποντας όμως τους αντιπάλους τους να μην παίζουν καλό μπάσκετ, φάνηκαν να παρασύρονται. Είχαν σταματήσει να παίζουν την πιεστική άμυνα του -εκπληκτικού γι’ αυτούς- πρώτου ημιχρόνου (28-50, 27΄).

Η μπάλα πήγε ξανά μέσα στη ρακέτα, οι παίκτες του Σκαριόλο πιέστηκαν από την «πράσινη» άμυνα και έκαναν λάθη, πράγμα που οδήγησε σε νέο 0-4 σερί (30-54, 28΄:40΄΄) με Βουγιούκα και Λόγκαν. Με τους αντιπάλους τους να τα έχουν χαμένα πια και να μη βρλισκουν τον τρόπο να σταματήσουν τον Παναθηναϊκό, το σερί έγινε 0-8 και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με 33-58. Λίγο πριν ο Νίκολας πήγαινε στον πάγκο και αποδοκιμάστηκε για δεύτερη φορά απόψε από τον κόσμο.

Τα πράγματα ήταν πια πολύ απλά για τους Πρωταθλητές Ευρώπης.  Έκαναν ό,τι ήθελαν πια στο παρκέ (33-62, 32΄), έδιναν το δικό τους σόου και οι φαν της ομάδας του Μιλάνο αποδοκίμαζαν κάθε παίκτη του Σκαριόλο. Ο κόσμος είχε αρχίσει να εγκαταλείπει το «Μεντιολάνουμ» και ο Ομπράντοβιτς, ήσυχος και ήρεμος, είχε καθίσει στον πάγκο, πράγμα σπάνιο για τον πολυνίκη κόουτς. Με τον Ρόκα οι Ιταλοί πέτυχαν το πρώτο τους καλάθι στην τέταρτη περίοδο (35-62, 33΄:30΄΄) και ακολούθησε ένα 6-0 από τους Φώτση και Μπουρούση (41-64, 34΄:20΄΄), με τον «Ζοτς» όχι μόνο να… πετάγεται από τον πάγκο, αλλά να ξαναρίχνει στο παρκέ τον αρχηγό Διαμαντίδη.

Την «απάντηση» στους παίκτες του Σκαριόλο ανέλαβαν κυρίως οι Βουγιούκας και Τσαρτσαρής (45-71 με 0-7, 36΄), με τον Λόγκαν να συνεχίζει (48-73, 38΄) και να φτάνει γρήγορα τους 12 πόντους. Θέλοντας να δείξουν ότι «υπάρχουν» στο παρκέ, οι γηπεδούχοι έκαναν ένα επιμέρους σκορ 9-2 (57-76), για να έρθει ο Καλάθης να γράψει το τελικό 57-78 και να τελειώσει το μαρτύριο τους.
 
 
Τα δεκάλεπτα: 10-24, 23-43, 33-58, 57-78
 
Αρμάνι Μιλάνο (Σκαριόλο): Τζακέτι 4, Μαντσινέλι 3, Φώτσης 10, Κουκ 6(1), Νίκολας 5(1), Ρόκα 8, Φιλόϊ 6(2), Μπουρούσης 6, Μέλι 2, Τζεντίλε 7(1), Ραντόσεβιτς.
 
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 4, Περπέρογλου 6(2), Μπατίστ 10, Λόγκαν 12, Σάτο 11(1), Τσαρτσαρής 3(1), Διαμαντίδης 5(1), Βουγιούκας 8, Καλάθης 5, Σμιθ 4, Καϊμακόγλου 4, Γιασικεβίτσιους 6.




Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.