Ζενίτ-Χίμκι 83-88: Πήρε τον ρωσικό «εμφύλιο» η Χίμκι (HL)

Η Χίμκι «απέδρασε» από την Αγία Πετρούπολη με σπουδαίο «διπλό» στο πλαίσιο της ένατης αγωνιστικής της Euroleague, παρότι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα βρισκόταν πίσω στο σκορ.

Η Χίμκι μπορεί να είχε πανηγυρίσει μόλις μία φορά πριν από απόψε (1-6 ρεκόρ), σε αντίθεση με την σημερινή αντίπαλο της, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, που είχε ηττηθεί μόνο από τον Ολυμπιακό (3-1 ρεκόρ).

Το συγκρότημα του Ρίμας Κουρτινάιτις με μπροστάρηδες τους Αλεξέι Σβεντ (24 πόντους), Γκρεγκ Μονρό (11 πόντους, 9 ριμπάουντ) και Έρικ ΜακΚόλουμ (19 πόντους), παρότι βρισκόταν πίσω στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη στην Euroleague με εξαιρετικό τελευταίο δίλεπτο.

Για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δεν έφτανε η ηγετική εμφάνιση του Μπίλι Μπάρον στα πρώτα 37 λεπτά. Ο Αμερικανός σουτέρ ολκής σημείωσε 24 πόντους (6/10 τρίποντα) χαλώντας τα ποσοστά του στο τέλος όταν η μπάλα “έκαιγε”. Ο Αρτούρας Γκουντάιτις έφτασε κοντά στο double-double (10 πόντους, 9 ριμπάουντ) ενώ ο Όστιν Χόλινς (15 πόντους)  ξεκίνησε “καυτός” αλλά δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στο δεύτερο ημίχρονο.

Το ματς:

Το ξεκίνημα της αναμέτρησης άνηκε στην Ζενίτ. Οι γηπεδούχοι έδειξαν από τις πρώτες κιόλας φάσεις τις… διαθέσεις του και προηγήθηκαν 5-0 με καλάθι του Γκουντάιτις και γκολ-φάουλ του Πάνγκος. Ο Χόλινς άρχισε να σκοράρει με σουτ και η διαφορά έφτασε στους 8, 13-5, μόλις 3,5 λεπτά μετά το τζάμπολ του αγώνα. Η ομάδα του Ρίμας Κουρτινάιτις κράτησε επαφή στο σκορ χάρη σε κάποια μεγάλα ανέλπιστα καλάθια των Μόνια και Καράσεβ (20-17). Το τελευταίο δίλεπτο του πρώτου δεκαλέπτου άνηκε όμως στους γηπεδούχους και συγκεκριμένα στους Χόλινς και Ρίβερς, οι οποίοι επαναφέραν την διαφορά στους οκτώ πόντους, 27-19.

Ο Αλέξει Σβέντ φτάνοντας τους 12 πόντους έφερε τη Χίμκι σε απόσταση… αναπνοής (29-28) αλλά ο Μπίλι Μπάρον με τετράποντο (τρίποντο και φάουλ) έκανε το 33-28. Στο επόμενο τρίλεπτο το συγκρότημα του Τσάβι Πασκουάλ κυριάρχησε. Αιχμή του δόρατος στην επίθεση οι Γκουντάιτις, Ζούμπκοφ και Χόλινς. Μάλιστα με τρίποντο του τελευταίου 03:15 λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου μέρους η Ζενίτ ξέφυγε με διψήφια διαφορά (45-34) για πρώτη φορά στο ματς. Η απάντηση όμως των φιλοξενούμενων ήταν άμεση! Μίκι, Τίμα με τρίποντα και ΜακΚόλουμ με καλάθια “έτρεξαν” σερί 10-0 για να μειώσουν τη διαφορά στη μικρότερη της τιμή, 45-44. Ο Ματέους Πονίτκα διαμόρφωσε το σκορ πρώτου ημιχρόνου με καλάθι στο φινάλε (47-44).

Από τα αποδυτήρια της Sibur Arena οι φιλοξενούμενοι βγήκαν πιο αποφασισμένοι. Μάλιστα, 2.5 λεπτά μετά την έναρξη του β’ μέρους ο Τίμα με το δεύτερο του τρίποντο, έδωσε στη Χίμκι το πρώτο προβάδισμα του αγώνα (50-52). Καλάθι-καλάθι πήγε το ματς στο επόμενο πεντάλεπτο, προτού αναλάβει δράση ο Μπίλι Μπάρον, ο οποίος με τρία τρίποντα έδωσε αέρα οκτώ πόντων στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης (66-58). Και πάλι όμως το συγκρότημα του Κουρτινάιτις με πρωτεργάτες τους Μπερτάνς και Σβέντ κατάφερε να… μαζέψει την εις βάρος του κατάσταση για να κλείσει ην περίοδο μόλις στο -4, 67-63.

Όλα έδειχναν ότι το τελευταίο κομμάτι του αγώνα θα είχε μπόλικο σασπένς. Έτσι και έγινε με τον Μίλι Μπάρον πάντως να μην σταματιέται πίσω από τα 6,75 μ. Με νέο τρίποντο (5/6 σε εκείνο το σημείο) και φάουλ ανέβασε την διαφορά στους εφτά πόντους, 75-68, αλλά η Χίμκι ήταν πολύ σκληρή για να πεθάνει. Οι δύο γκάρντ της, Σβέντ και ΜακΚόλουμ πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και μείωσαν στους τρεις (75-72) έξι λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα. Ο Μπάρον συνέχισε το… βιολί του (6/8 τρίποντα) αλλά ο Μόνια με τον ίδιο τρόπο και ο Μονρό με καλάθι από κοντά μείωσαν και πάλι στον έναν (78-77). Ο Πόιθρες εκμεταλλεύτηκε τις 0/2 βολές του Μονρό για να δώσει προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην ομάδα του (81-77), όμως από εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι έπαθαν… τρικυμία. Ο Μονρό πήρε το… αίμα του πίσω και ο Αλεξέι Σβεντ έδειξε πόσο μεγάλος παίκτης είναι (81-82). Σα να μην έφτανε αυτό στα 32″ πριν από τη λήξη ο Μπίλι Μπάρον έκανε φάουλ πάνω στο τρίποντο του Έρικ ΜακΚόλουμ, με τον Αμερικανό να είναι ψύχραιμος από τη γραμμή της φιλανθρωπίας δίνοντας “μαξιλαράκι” τεσσάρων πόντων στη Χίμκι. Ο Πασκουάλ πήρε τάιμ-άουτ ο Μπάρον μείωσε με βολές στα 23 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε και το ματς οδηγήθηκε στην ρωσική ρουλέτα των ελευθέρων βολών. Εκεί ο ΜακΚόλουμ δεν λάθεψε, η Ζενίτ δεν βρήκε σκορ με τον Μπάρον να χαλάει τα ποσοστά του (6/10 τρίποντα) και το ματς τελείωσε (83-88).

Τα δεκάλεπτα: 27-19, 47-44, 67-63, 83-88

Δείτε τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.