Δύο αγωνιστικές αποτελούν ήδη παρελθόν. Όμως, συμπεράσματα για τις ομάδες δεν μπορούν να βγουν λόγω της πανδημίας του Covid-19. Ήδη έχουμε δει πολλές εκπλήξεις, παιχνίδι Euroleague να διεξάγεται Σάββατο και τα προαναφερθέντα είναι μόνο η αρχή μιας «περίεργης» σεζόν.

Στο Eurocup έχουμε ήδη δει μηδενισμό ομάδας (Τσεντεβίτα), η οποία είχε κρούσμα Covid-19, και το υγειονομικό πρωτόκολλο της χώρας της (Σλοβενίας) επέβαλλε σε όλα τα μέλη της απομόνωση μέχρι νεοτέρας. Στην Euroleague δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο, όμως είναι πολύ πιθανό να γίνουμε θεατές σε πολύ χειρότερα σενάρια τους επόμενους μήνες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού ο περιβόητος ιός κάνει «θραύση» ήδη σε διάφορες ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το πρώτο τζάμπολ της τρίτης αγωνιστικής κοντεύει (13/10, 20:00) και τα παιχνίδια των Χίμκι (5 παίκτες θετικοί) και Βιλερμπάν (3 παίκτες και ο προπονητής θετικοί στον ιό) βρίσκονται στον «αέρα» ενώ τα ματς της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (8 παίκτες και ο Τσάβι Πασκουάλ θετικοί στον ιό) για την «διαβολοεβδομάδα» αναβλήθηκαν. Εν αναμονή λοιπόν των αποφάσεων της Διοργανώτριας Αρχής και του Αθλητικού Δικαστή για τη… μοίρα των εν λόγω παιχνιδιών, πάμε να αναλύσουμε τις κυριότερες εκπλήξεις που παρακολουθήσαμε στα πρώτα 18 ματς της σεζόν. Άλλες είναι μεγαλύτερες, άλλες μικρότερες, άλλες έγιναν μόνο λόγω του Covid-19 και άλλες έγιναν γιατί ομάδες φαβορί δεν έχουν προσαρμοστεί στη πρωτόγνωρη κατάσταση. Όπως και να έχει μιλάμε για αποτελέσματα που δεν περίμενε η πλειοψηφία των φιλάθλων, δημοσιογράφων, αναλυτών.

Εφές-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 69-73

Το πρώτο χρονικά παιχνίδι της φετινής Euroleague ήταν ανάμεσα στη καλύτερη ομάδα της περσινής σεζόν και την χειρότερη της περσινής σεζόν. Και μάλιστα στην έδρα της Εφές, η οποία φάνταζε το μεγάλο φαβορί του αγώνα παρά την σημαντική απουσία του ηγέτη της, Σέιν Λάρκιν (τραυματίας). Οι Ρώσοι ενισχύθηκαν το καλοκαίρι, όμως όχι τόσο για να λογίζεται ως φυσιολογικό να κερδίσουν εκτός έδρας την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, που κράτησε τον βασικό κορμό της περσινής επιτυχίας. Αυτό συνέβη πάντως, με το συγκρότημα του Τσάβι Πασκουάλ να πυροδοτεί την πρώτη «βόμβα» της νέα αγωνιστικής περιόδου, προϊδεάζοντας μας για το τι θα ακολουθήσει.

Χίμκι-Παναθηναϊκός 76-78

Έστω και χωρίς τους Σβεντ και Μονρό (τραυματίες), η Χίμκι του τεράστιου μπάτζετ φάνταζε το μεγάλο φαβορί της εντός έδρας αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό. Οι ανανεωμένοι «πράσινοι» πήγαν στη Μόσχα χωρίς τους Πιερ Τζάκσον, Άαρον Ουάιτ και Χάουαρντ Σαντ-Ρος, έχοντας ως μοναδικές λύσεις για τη θέση του «1» τους Μποχωρίδη-Καλαϊτζάκη. Παρόλα αυτά η ομάδα του Γιώργου Βόβορα, μετά την αποτυχία του Ελληνικού Σούπερ-Καπ, έκανε το μίνι «θαύμα» της νικώντας με 2 πόντους σε ένα παιχνίδι που το ήλεγχε στη μεγαλύτερη διάρκεια του.

Μπασκόνια-Ρεάλ Μαδρίτης 76-63

Αποτελεί σίγουρα μικρότερη «έκπληξη» από τις δύο προηγούμενες, όμως δεν παύει να είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα πιο πολύ για το τρόπο που ήρθε. Δηλαδή ναι οι πρωταθλητές Ισπανίας κέρδισαν την Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κρατήσει όλη την περσινή ομάδα (και τον Φακούντο Καμπάτσο), αλλά το έκαναν και εύκολα χωρίς να «ματώσουν». Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχοντας την ταμπέλα του αουτσάιντερ δεν άφησε περιθώρια στη «Βασίλισσα» που φαίνεται εντελώς έξω από τα… νερά της στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια 77-93                                                                                                                                 

Μετά την Μπασκόνια η ομάδα του Πάμπλο Λάσο έχασε και δεύτερο Ισπανικό «εμφύλιο» ανησυχώντας ακόμα περισσότερο τους οπαδούς της που δεν πιστεύουν στα… μάτια τους. Πως γίνεται μία ομάδα που έπαιζε εξαιρετικό μπάσκετ την προηγούμενη χρονιά, με το ίδιο ρόστερ, να παίζει σαν να είναι άλλη ομάδα; Φυσικά η απάντηση είναι απλή και εμπεριέχει δύο αλληλένδετα σκέλη: Covid-19 και ξεκίνημα της σεζόν. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία έχει αποδιοργανώσει άπαντες στο στρατόπεδο της Ρεάλ και οι παίκτες της δεν έχουν βρει ακόμα την φόρμα της περσινής αγωνιστικής περιόδου.

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Μπαρτσελόνα 74-70

Η Ζενίτ πρωταγωνίστησε στη μεγαλύτερη έκπληξη της πρώτης αγωνιστικής (βλέπε πάνω) και στη μεγαλύτερη έκπληξη της δεύτερης αγωνιστικής. Οι Ρώσοι μετά την Εφές υπέταξαν και την Μπαρτσελόνα, παίζοντας με επτά παίκτες! Χωρίς τους θετικούς στον Covid-19, Πουσκόφ, Χόλινς, Γκουντάϊτις και Τρούσκιν, η αρμάδα του Τσάβι Πασκουάλ και του βιονικού Κέβιν Πάνγκος κέρδισε την Μπαρτσελόνα που δεν είχε καμία απουσία εκτός από αυτή του… Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (θετικός στον ιό έμεινε στην Βαρκελώνη και έχει αναρρώσει πλέον). Ένα πάρα πολύ περίεργο αποτέλεσμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο θα είχε λήξει το παιχνίδι εφόσον η Ζενίτ είχε όλους τους παίκτες στη διάθεση της και δεν αναγκαζόταν να αγωνιστεί με επτά. Αξίζει να σημειωθεί πως η διεξαγωγή του εν λόγω παιχνιδιού πέρασε από σαράντα… κύματα καθώς ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη (08/10) και διεξήχθη τελικά την Παρασκευή (09/10) για να προλάβουν να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ που υποβλήθηκαν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα.

Χίμκι-Ζαλγκίρις Κάουνας 70-84

Έκπληξη δεν αποτελεί τηρουμένων των αναλογιών, όμως αυτές οι αναλογίες είναι που υπέστησαν σοβαρές… μετατροπές λόγω της πανδημίας. Το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο αρχικά να γίνει τη Παρασκευή (09/10) όμως αντ’ αυτού διεξήχθη το Σάββατο (10/10) για να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ που υποβλήθηκαν άπαντες στο στρατόπεδο των γηπεδούχων. Η Χίμκι έπαιξε χωρίς τους θετικούς στον Covid-19, Τίμα, Μίκι, Βορόνοβ, Μονρό και Μπαράσκοφ ενώ για τους Λιθουανούς δεν ταξίδεψε στη Μόσχα ο Τζόφρι Λοβέρν. Ο σέντερ της Ζαλγκίρις διαγνώστηκε θετικός στον ιό την Τετάρτη (7/10) αλλά τα δύο νέα τεστ που υποβλήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο (9-10/10) βγήκαν αρνητικά! Συνεπώς ο κακός χαμός, με τη ομάδα του Κάουνας να καταφεύγει στις υγειονομικές Αρχές έτσι ώστε να αναγνωριστεί ως λάθος το πρώτο τεστ του Γάλλου, για να μπορέσει να δώσει το παρών στην «διαβολοεβδομάδα» της Euroleague. Η νίκη των φιλοξενούμενων με 14 πόντους δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η ομάδα του Κουρτινάιτις έπαιξε με 7 παίκτες, «κερδίζοντας» πάντως τον Οντινόκοβ, που στο ντεμπούτο του στην Euroleague σημείωσε 11 πόντους!

Τα έξι παραπάνω παιχνίδια είναι ενδεικτικά του πόσο αμφίρροπη είναι η Euroleague φέτος. Τα φαβορί πάνε περίπατο και τα αουτσάιντερ μόνο ως τέτοια δεν θα έπρεπε να αναφέρονται. Τα παιχνίδια ξεκινούν από την ισοπαλία και παίζονται 50-50 για τη νίκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παίζονται επί ίσοις όροις καθώς ο κορωνοϊός δεν επιτρέπει πολλές φορές κάτι τέτοιο.
Μία σεζόν που δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες ξεκίνησε με την ελπίδα το μπάσκετ και η αγωνιστική δράση να «κερδίσουν» τον Covid-19.