Μέχρι τα 16 του έπαιζε ποδόσφαιρο, θέλοντας να μοιάσει στον Έιντουρ Γκούντγιονσεν, τώρα στα 25 του μοιράζει έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του στην Άλμπα Βερολίνου.

Έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αγωνιστική της Euroleague, ετοιμάζεσαι για την τρίτη, σκαλίζεις τον τομέα των στατιστικών για να δεις τον καλύτερο πασέρ. Ξέρεις τι θα συναντήσεις. Τους γνωστούς και μη εξαιρετέους: Καλάθη, Μίτσιτς, Καμπάσο, Σέρχι. Απλώς δεν ξέρεις την κατάταξη. Έλα που στην κορυφή βλέπεις έναν τύπο ονόματι Μάρτιν Χέρμανσον! «Τί έγινε ρε παιδιά;», όπως θα αναρωτιόταν κι ο Σπύρος Παπαδόπουλος στους «Απαράδεκτους». 

Δεν είναι ανέκδοτο. Ο Ισλανδός της Άλμπα Βερολίνου έχει μοιράσει 20 ασίστ στους δύο αγώνες με Ζενίτ κι Έφες. Μάλιστα στην Τουρκία, έφυγε από το παρκέ τραυματίας στο τρίτο δεκάλεπτο. Σε 20:40 είχε προλάβει να δώσει 11 ασίστ. Ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του γερμανικού συλλόγου. Τόσες είχε κι ο Ρέτζι Ρέντινγκ το Μάρτιο του ’15 σε αγώνα Top-16 με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα. Η ατυχία του στέρησε το ρεκόρ. Με αυτόν το ρυθμό, μάλλον δεν θα του ξεφύγει…

Mε τον Χέρμανσον στο παρκέ του «Σινάν Ερντέμ»,  η Άλμπα Βερολίνου ήταν στο +10. Στην πρεμιέρα κόντρα στη Ζενίτ ήταν στο +21. Είναι ο πιο επιδραστικός στην ομάδα του Άιτο Ρενέσες. Διόλου άσχημα για κάποιον που έπαιζε ποδόσφαιρο μέχρι τα 16 του. Είδωλό του, όπως και για όλη τη γενιά του, ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν. Στη νησιωτική χώρα της Βόρειας Ευρώπης που αριθμεί κάτι περισσότερο από 360.000 ψυχές, το ποδόσφαιρο κυριαρχεί. Το μπάσκετ μάχεται με το χάντμπολ για τη δεύτερη θέση. Οι διαδοχικές προκρίσεις σε Euro το ’15 –για πρώτη φορά στην ιστορία- και το ‘17 έφεραν το άθλημα στο προσκήνιο. 

«Βλέπαμε τον Γκούντγιονσεν να παίζει στις καλύτερες ομάδες του κόσμου κι όλοι τα παιδιά ελπίζαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Ήταν άδικο για τον Γιον Άρνορ Στέφανσον, που έκανε τα πάντα στο μπάσκετ και δεν είχε αντίστοιχη προβολή» δηλώνει ο άσος της Άλμπα στη Fiba. 

Τελικώς η κατάκτηση του πρωταθλήματος μπάσκετ κάτω των 16 έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του πορτοκαλί χρώματος κι ο Μάρτιν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του, Χέρμαν Χάουκσον, άλλοτε διεθνούς μπασκετμπολίστα. Πάντως δεν έβρισκε εύκολα μπασκέτα στο Ρέικιαβικ. Στο σχολείο του, η πρώτη τοποθετήθηκε όταν τελείωνε το γυμνάσιο. 

Αφού κατέκτησε πρωταθλήματα με την KR, άφησε την πρωτεύουσα της Ισλανδίας για την…πρωτεύουσα του κόσμου! Στη Νέα Υόρκη και το Μπρούκλιν βίωσε μια διετία στο πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ αγωνιζόμενος για τους «Μπλάκμπερντς».

Συμπαίκτης του ο συμπατριώτης του, Έλβαρ Φρίντρικσον. Γνωρίζονται από μωρά. Οι πατέρες τους συμπαίκτες στην εθνική Ισλανδίας. Οι δυο τους έγιναν θέμα στη «New York Post». Ο Χέρμανσον αφήνει το Λονγκ Άιλαντ ως μέλος της καλύτερης πεντάδας της περιφέρειάς του: 16, 2 πόντοι με 46% στα σουτ, 4,3 ριμπάουντ, 4,7 ασίστ. 

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, βρίσκει θέση στο ρόστερ της Σαρλβίλ-Μεζιέρ στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Αποχωρεί το καλοκαίρι του ’17 (μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος και δεύτερος στην ψηφοφορία του MVP) ακολουθώντας τον προπονητή του Φρεντερίκ Άιτς στην Σαλόν και την πρώτη κατηγορία. Εκεί τον είδε η Άλμπα Βερολίνου και τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2018. 

Mε τα «Άλμπατρος» βίωσε μια σεζόν με τρεις τελικούς, στο πρωτάθλημα, στο Κύπελλο και στο Eurocup. Χαμένοι όλοι, ωστόσο η πρόοδος ήταν σαφέστατη. Προσωπικό του highlight οι 17 διαδοχικοί πόντοι του στο τρίτο δεκάλεπτο, σε αγώνα του Τop-16 του Eurocup με τη Ρίτας Βίλνιους. Στην Ευρώπη είχε 12, 7 πόντους (51,3% δίποντο, 41,4% τρίποντο) 4,7 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη, 1,7 ριμπάουντ. Και τώρα η Euroleague. Στα χνάρια του Γιον Άρνορ Στέφανσον και του Τρίγκβι Χλίνασον, των δύο Ισλανδών που έχουν δώσει το «παρών» στην κορυφαία διοργάνωση. Κίνητρό του; Εδώ και 15 μήνες η κόρη του! Αυτή είναι η καλύτερη ασίστ της ζωής του…