Ο Παναθηναϊκός πέταξε στα... σκουπίδια (87-91) το πρώτο από τα τρία match-ball που είχε στη διάθεση του και πλέον έχει το «πρέπει» στους ώμους του την Παρασκευή στο Game 4 (08/05, 21:15, Novasports Prime).

Η Βαλένθια ήρθε στο «Telekom Center» με την πλάτη στο τοίχο, έχοντας χάσει δύο ματς στην έδρα της στο σουτ, όμως απόψε ήταν για τρία δεκάλεπτα κυριαρχική. Κατάφερε να παίξει το μπάσκετ της, επιβάλλοντας τον ρυθμό, να μην δώσει τίποτα εύκολο στον Παναθηναϊκό, όμως ακόμη και σε ένα τέτοιο ματς ο Παναθηναϊκός με το έναυσμα του Ρογκαβόπουλου κατάφερε να γυρίσει και να βρεθεί ένα σουτ μακριά από την παράταση.

Οι καλύτερες στιγμές της αναμέτρησης

Οι «πράσινοι» έχασαν την πρώτη ευκαιρία να τελειώσουν την σειρά αλλά έχουν άλλη μία το βράδυ της Παρασκευής (08/05, 21:15, Novasports Prime), κρατώντας από σήμερα μόνο την αντίδραση στο τελευταίο πεντάλεπτο.

Για την Βαλένθια, η οποία είχε οκτώ παραπάνω ριμπάουντ από τον Παναθηναϊκό (33 VS 41), ο Ζαν Μοντέρο είχε 16 πόντους και 9 ασίστ, ενώ ακολούθησαν οι Μπράνκου Μπάντιο (16 πόντους), Κάμερον Τέιλορ (14 πόντους) και Ντάριους Τόμπσον (12 πόντους).

Ο Παναθηναϊκός στο βράδυ που επέτρεψε 27 πόντους στον αιφνιδιασμό, είχε τον Νίκο Ρογκαβόπουλο με 16 πόντους (5/7 δίποντα, 2/7 τρίποντα), τον Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις με 15 και τον Κέντρικ Ναν με 13 πόντους αλλά φορτωμένο από νωρίς με φάουλ.

Μουδιασμένο πράσινο ξεκίνημα, «ζεστός» Τέιλορ και επιβολή ρυθμού

Πολύ κακό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στα πρώτα 3 λεπτά. Η Βαλένθια το εκμεταλλεύτηκε και βρήκε ένα +6 (3-9), χάρη στην άμυνα της και τους 6 πόντους του Κάμερον Τέιλορ. Μόνο με 3 βολές του Όσμαν σκόραρε σε αυτό το διάστημα η ομάδα του Αταμάν, με τον Κέντρικ Ναν όμως να παίρνει στη συνέχεια το «όπλο» του για να μειώσει στο πόντο (8-9). Αυτό δεν κράτησε όμως για πολύ, τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο και έτσι η Βαλένθια με τον Κάμερον Τέιλορ να βάζει κι άλλο τρίποντο σε τρανζίσιον τέμπο, έφυγε πάλι με +6 (8-14).

Κένεθ Φαρίντ, Τι Τζέι Σορτς και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης πέρασαν στο παρκέ και ο Παναθηναϊκός έβγαλε ενέργεια. Μείωσε σε 16-18 ο Ναν από κοντά, προτού όμως «χτυπήσουν» οι «πορτοκαλί» και πάλι στο ανοικτό γήπεδο για να προηγηθούν στη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου με 18-24. Το 2-13 στους πόντους που ήρθαν από αιφνιδιασμό ήταν φυσικά αυτό που οι «πράσινοι» έπρεπε να αλλάξουν.

Αφελής Παναθηναϊκός, έτρεχε με… 50+ στο ημίχρονο η βαλένθια

Στα 07:17 πριν το τέλος του ημίχρονου, η Βαλένθια προηγήθηκε με 25-33 αλλά ο Τέιλορ «αχρηστεύτηκε» για το πρώτο μέρος! Τρίτο φάουλ για τον πρώτο σκόρερ της Βαλένθια σε εκείνο το σημείο, ο οποίος έκατσε στο πάγκο με 12 πόντους! Ο Αταμάν όμως έβλεπε την ομάδα του να συνεχίζει να πουλάει τη μπάλα! Οι «ποροτκαλί» τιμώρησαν όλα τα λάθη και προηγήθηκαν αρχικά με +10 (25-35) με κάρφωμα του Ντάριους Τόμπσον και στη συνέχεια με +11 χάρη σε τρίποντο του Τζόσεπ Πουέρτο (27-38).

Ο Κέντρικ Ναν «ξύπνησε», ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις έβαλε ένα δύσκολο fade away στη λήξη του χρόνου, αλλά η Βαλένθια ήταν ανθεκτική και διατηρήθηκε μπροστά παρά το πολύ δύσκολο καλάθι και φάουλ του Τι Τζέι Σορτς (39-46). Μάλιστα, ξεπερνώντας τον τραυματισμό του Πουέρτο (διάστρεμμα), οι Ισπανοί έκλεισαν το ημίχρονο ιδανικά με δύο καλάθια του Ζαν Μοντέρο και δύο βολές του Ντάριους Τόμπσον (39-52). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Κέντρικ Ναν χρεώθηκε και με το τρίτο του φάουλ πριν την ανάπαυλα.

Το ένστικτο της επιβίωσης της Βαλένθια

Η διακοπή του ημιχρόνου δεν σταμάτησε τον ρυθμό της Βαλένθια, η οποία με τρίποντα των Ντάριους Τόμπσον – Ματ Κοστέλο και λέι-άπ του Ζαν Μοντέρο στον αιφνιδιασμό έφτασε στο +19 (43-62). Ο Εργκίν Αταμάν ήταν έξαλλος και κάλεσε τάιμ-άουτ χωρίς όμως να μπορέσει ουσιαστικά να αλλάξει τον ρυθμό. Το τέταρτο φάουλ του Κέντρικ Ναν στο πεντάλεπτο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου και στα «καπάκια» το τρίποντο του Μπράνκου Μπάντιο, αναχαίτησαν την «πράσινη» αντεπίθεση (50-67).

Όμως, οι «πράσινοι» χωρίς τον ηγέτη τους, βρήκαν έξι σερί πόντους! Ό Τζέντι Όσμαν σκόραρε για τρεις, έβγαλε αμυνάρα με τάπα στην άλλη πλευρά και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος απάντησε στο… κάλεσμα του Τούρκου για να μειώσει στους 11 πόντους (56-67).

Το θερμό επεισόδιο Αταμάν – Μαρτίνεθ

Κάπου εκεί ήρθε ένα αμφιλεγόμενο σφύριγμα για φάουλ του Ρογκαβόπουλου στον Μπάντιο (ανάποδο), με τον Αταμάν να γίνεται έξαλλος, τον Μαρτίνεθ να πηγαίνει να ζητήσει τα… ρέστα από τον Γιαβόρ για την επιείκια του στις διαμαρτυρίες του Αταμάν και τελικά φτάσαμε στο σημείο της αποβολής και των δύο προπονητών με το επεισόδιο να μένει (ευτυχώς) σε φραστικό επίπεδο.

Η ανατροπή έμεινε στη μέση

Με τους βοηθούς να αναλαμβάνουν τα ηνία, οι δύο ομάδες αντάλλαξαν καλάθια μέχρι το φινάλε της τρίτης περιόδου, με την Βαλένθια να το κλείνει προηγούμενη στο σκορ με 66-75, χάρη σε ένα μεγάλο τρίποντο του Νίκου Ρογκαβόπουλου.

Όμως, το ξεκίνημα στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν και πάλι εφιαλτικό. Ο Μπάντιο με δύο καλάθια, ο Κοστέλο με τρίποντο και ο Μοντέρο με εύκολο τελείωμα, έφεραν τους «πορτοκαλί» και πάλι στο +16 (68-84). Η ανατροπή του Παναθηναϊκού ξεκίνησε από την τεράστια προσπάθεια του Ρογκαβόπουλου, με τους «πράσινους» να καταφέρνουν να μειώσουν στους πέντε πόντους (85-90) στα 2.5 λεπτά πριν το τέλος.

Όμως, οι δύο ομάδες στο επόμενο δίλεπτο δεν σκόραραν με πολύ κακές και άστοχες επιλογές, οι οποίες όμως ευνόησαν την προπορευόμενη Βαλένθια. Στα 19.7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις κέρδισε φάουλ για τρεις βολές, έβαλε τις δύο (87-90), αλλά η Βαλένθια συνέχισε να αποδεικνύει πόσο άπειρη είναι σε τέτοιες καταστάσεις! Ο Μοντέρο έκανε λάθος, πέταξε την μπάλα εκτός ορίων και έδωσε στα 17 δευτερόλεπτα την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό. Ο Ρογκαβόπουλος αστόχησε δύο φορές σε τρίποντο ισοφάρισης και ο Μπράνκου Μπάντιο έβαλε τη μία βολή που ήθελε η Βαλένθια για να παρατείνει τη σειρά (87-91).

Τα δεκάλεπτα: 18-24, 39-52, 66-75, 87-91

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης