Ο «χάρτης» της ανταγωνιστικότητας στην επόμενη διοργάνωση, αναμένεται να αλλάξει άρδην και να αναδιαμορφωθεί.  

Το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι στην Euroleague, είναι το πιο «καυτό» της τελευταίας-τουλάχιστον-πενταετίας και ο ρυθμός των μετακινήσεων και των νέων μεταγραφών, έχει δημιουργήσει αμείωτο «ντόμινο» αγωνιστικών αλλαγών.

Με την μεταγραφή του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό να είναι η πιο ηχηρή μετακίνηση. Με την «προσγείωση» του Κέμπα Ουόκερ από το ΝΒΑ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στην Μονακό να είναι η κορυφαία μεταγραφή, μέχρι τώρα. Με την επιστροφή του Γουίλι Ερναγκόμεθ από το ΝΒΑ στην Μπαρτσελόνα και τον Νίκολα Μίροτιτς να είναι αναποφάσιστος και ακόμα ελεύθερος στην αγορά, μπορεί ακόμα να έχουμε δει, μόλις, τα…μισά από όσα θα συμβούν στην τελική ευθεία της μεταγραφικής περιόδου, τον επόμενο μήνα.  

Ειδικά, η μεταγραφή του Ουόκερ θυμίζει εποχές… Ουίλκινς στον Παναθηναϊκό, Μακ Άντου στην Ολίμπια, Αϊβερσον στην Μπεσίκτας, Τσέιμπερς στην Μακάμπι, με τον ΝΒΑer να μην πηγαίνει στο Πριγκηπάτο για τα τελευταία…ένσημα.

Ο «μαγνήτης» του ΝΒΑ, προσέλκυσε τον MVP της περσινής Εuroleague, Σάσα Βεζένκοφ (Σακραμέντο Κίνγκς) και τον Γάλλο, Βίκτορ Ουεμπανιάμα που θα μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα της διοργάνωσης.

Η Euroleague, παρά την απουσία των αποκλεισμένων ρωσικών ομάδων και ιδιαίτερα της πλούσιας ΤΣΣΚΑ, παρουσίασε στην περσινή περίοδο, το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Μπορεί και στην φετινή μεταγραφική περίοδο, να γίνεται ανακύκλωση παικτών από μια ομάδα σε άλλη, λόγω της γνώσης για την αγωνιστική αξία των συγκεκριμένων επιλογών, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν. Και όταν οι αλλαγές είναι μαζικές, ο «χάρτης» της ανταγωνιστικότητας στην επόμενη διοργάνωση, αναμένεται να αλλάξει άρδην και να αναδιαμορφωθεί.  

Το γεγονός και μόνο, ότι οι δυο “αιώνιοι” του ελληνικού μπάσκετ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρίσκονται σε αναζήτηση παικτών για δυο ακόμα μεταγραφές, αμφότεροι, προδιαγράφει και άλλες ηχηρές κινήσεις ουσίας που θα προσδώσουν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον στις ανακατατάξεις δυναμικότητας της Euroleague 2023-24.

Οι εννέα μεταγραφές που έχει ολοκληρώσει ο Παναθηναϊκός, του δίνουν την πρωτοκαθεδρία στο φετινό μεταγραφικό “παζάρι”, ενώ στην “σταχυολόγηση” συμφωνιών που έχουν γίνει, ξεχωρίζουν η επιστροφή του Νίκολα Μιλουντίνοφ στον Ολυμπιακό, η μετακίνηση του Ντάριους Τόμπσον από την Μπασκόνια στην Εφές, η απόκτηση του Μπράντι Μάνεκ στην Ζαλγκίρις και η μεταγραφή του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ στην Μπασκόνια.

Τριάντα τρείς μεταγραφές «ανακύκλωσης» και αλλαγής φανέλας!

Η κατηγορία της «ανακύκλωσης» ξένων παικτών (Αμερικάνων στην συντριπτική πλειοψηφία) που άλλαξαν φανέλα, είχε κατακόρυφη αύξηση…συμμετοχών. Τριάντα τρείς μεταγραφές έχουν καταγραφτεί και ενώ η ολοκλήρωση των περισσοτέρων σχεδιασμών είναι βρίσκονται προς τον τερματισμό τους, αναμένονται και άλλες κινήσεις, από τις ομάδες που θέλουν να “σπάσουν” συμβόλαια της επόμενης σεζόν (Φενέρ-Καλάθης, Μπούκερ).

Ο φετινός “τζίρος” των μεταγραφών έχει ξεπεράσει τα 50 εκ. ευρώ.

Παναθηναϊκός: Βιλντόσα (Ερυθρός Αστέρας), Σλούκας (Ολυμπιακός), Λεσόρ (Παρτίζαν), Κ. Αντετοκούνμπο (Φενέρ)

Φενέρμπαχτσε: Παπαγιάννης (Παναθηναϊκός), Μάνταρ (Παρτίζαν), Σανλί (Μπαρτσελόνα),

Παρτίζαν: Γιάραμαζ (Μπάγερν), Πονίτκα (Παναθηναϊκός).

Ρεάλ: Καμπάσο (Ερυθρός Αστέρας)

Βιλερμπάν: Λι (Παναθηναϊκός), Ενταγιέ (Ρεάλ)

Αρμάνι: Λό (Άλμπα),

Βίρτους: Σμίθ (Άλμπα), Πολονάρα (Μπασκόνια), Ντόμπριτς(Ερυθρός Αστέρας), Οτζελέγε (Βίρτους)

Ολυμπιακός: Σίκμα (Άλμπα), Ουίλιαμς-Γκος (Ρεάλ),

Ερυθρός Αστέρας: Τεοντόσιτς (Βίρτους), Μπολομπόι (Ολυμπιακός), Χάνγκα (Ρεάλ), Τόμπι (Μπαρτσελόνα), Γκεντράιτις (Μπασκόνια), Νέιπερ (Αρμάνι)

Ζαλγκίρις: Ναζ Μήτρου-Λόνγκ (Αρμάνι)

Μακάμπι: Μπλατ (Άλμπα), Γουέμπ (Βαλένθια)

Μονακό: Κορνελί (Ρεάλ), Τζαϊτέ (Βίρτους),

Μπάγερν: Έντουαρντς (Φενέρμπαχτσε)

Μπασκόνια: Μάνιον (Βίρτους), Μονέκε (Μονακό)

Δέκα παίκτες-μέχρι τώρα- συμπεριλαμβάνονται στην καταμέτρηση των πρωτοεμφανιζόμενων στην επόμενη σεζόν, με τριπλή ελληνική παρουσία: Ρογκαβόπουλος, Τανούλης, Μωραϊτης, Γκάι, Μακ Ιντάιρ, Φρανσίσκο, Πάρα, Μπριθουέλα, Τάρπεϊ και Ντιόπ.

Στους πάγκους αναμενόταν «καραμπόλα» αλλαγών και μετακινήσεων. Έγιναν, μόλις, μια ηχηρή αλλαγή (Αταμάν από Εφές σε Παναθηναϊκό), μια καθ’ όλα ενδιαφέρουσα επιστροφή (Λάσο στην Μπάγερν) και δυο νέες «εισαγωγές» (Γκριμάου αντί Γιακισεβίτσιους και Τζαν αντί Αταμάν).  Ίδιοι τεχνικοί σε 14 από τις 18 ομάδες.