Ολυμπιακός: Η στοχευμένη ενίσχυση ποιότητας με την «πυξίδα» στο F4 του 2023

Σύμφωνα με τα ισχύοντα συμβόλαια και μετά τους τελικούς των ελληνικών πλει οφ, πέντε παίκτες θα είναι ελεύθεροι. Πρίντεζης, Ντόρσεϊ, Μάρτιν, Λιβιό Ζαν Σαρλ και Έισι.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ με την συμμετοχή του στο πρόσφατο F4 της Euroleague, στο Βελιγράδι, βρέθηκε σε απόσταση δυο νικών από την κορυφή και δημιούργησε προσδοκίες, αλλά και δεσμεύσεις ενίσχυσης του για να φτάσει ξανά κοντά στην κορυφή, αλλά και να την κατακτήσει.

Όπως και ο προπονητής που αναγέννησε την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, Γιάννης Ιωαννίδης  που πήγε με τρείς διαφορετικές ομάδες (Άρης, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) σε έξι φάιναλ φορ και δεν κατέκτησε ποτέ τον τίτλο, «σημασία έχει να είσαι εκεί, όσες περισσότερες χρονιές το καταφέρνεις».

Οι δυο-τρείς στοχευμένες μεταγραφές που θα κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» για να χαράξουν την νέα πορεία τους προς το F4 της επόμενης διοργάνωσης, θα έχουν στόχο την αύξηση ποιότητας σε συγκεκριμένες θέσεις της πεντάδας που φάνηκε ότι υστέρησαν. Όπως συνέβη και στην τρέχουσα περίοδο, ο γνώμονας και τα κριτήρια των επιλογών δεν αλλάζουν. Σημασία έχει η «χημεία», η ομοιογένεια και η απόδοση του συνόλου. Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται τον σούπερ σταρ, τύπου Βασίλιε Μίτσιτς. Αφενός γιατί δεν πρόκειται να μπει στην διαδικασία κατακόρυφης αύξησης κόστους της επόμενης ομάδας και αφετέρου γιατί σταρ της ομάδας είναι η ίδια η…ομάδα. Τι και αν έχασε την πρόκριση στον τελικό από έναν σούπερ παίκτη που έχει κασέ 3,5 εκ. ευρώ;

Εξάλλου, ο Ολυμπιακός έχει ηγέτη, είναι Έλληνας και είναι ο Κώστας Σλούκας στην μετά Σπανούλη εποχή. Γνωστά πράγματα αυτά και δεν χρειάζονται επανάληψη και ανάλυση. Συνεπώς, ο Ολυμπιακός θα αναβαθμιστεί ποιοτικά στις θέσεις των ξένων παικτών. Και έχει το περιθώριο από την φετινή περίοδο να έχει και ποσοτική αύξηση, αλλά είναι ένα ζήτημα αν θα «γεμίσει» το ρόστερ του με ξένους παίκτες. Στην τρέχουσα περίοδο, ο Ολυμπιακός έπαιξε ουσιαστικά με 4 ξένους. Δυο Αμερικάνους, τον Μακ Κίσικ και τον Μάρτιν και δυο Γάλλους τον Φαλ και τον Ζαν Σάρλ. Πέντε έγιναν οι ξένοι της ομάδας με τον ερχομό του Έϊσι που ήταν βοηθητικός στην προπόνηση.

Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ λογίζονται ως Έλληνες και δεν καταλαμβάνουν θέση ξένου.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα συμβόλαια και μετά τους τελικούς των ελληνικών πλει οφ, πέντε παίκτες θα είναι ελεύθεροι. Πρίντεζης, Ντόρσεϊ, Μάρτιν, Λιβιό Ζαν Σαρλ και Έισι. Το γεγονός ότι λήγει το συμβόλαιο του Γιώργου Μπαρτζώκα, όπως χαριτολογώντας είπε και ο ίδιος για τον σχεδιασμό της επόμενης ομάδας, δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, γιατί θα γίνει ανανέωση δυο ακόμα χρόνων. Εγγυημένο συμβόλαιο για την εμπιστοσύνη στο έργο του Έλληνα τεχνικού και την συνέχιση της δεύτερης θητείας του στον πάγκο.

Ο Ολυμπιακός μερίμνησε και ανανέωσε το συμβόλαιο του Φάλ μέχρι το 2025. Στις θέσεις του πάουερ φόργουορντ, θα αντικατασταθεί ο Λιβιό και με τη πιθανή αποχώρηση του Γιώργου Πρίντεζη, θα αποκτηθούν δυο παίκτες. Ξένος και ενδεχομένως ένας Έλληνας, ενώ και στην θέση του σέντερ, πίσω από τον Φαλ, δεν θα συνεχίσει ο Μάρτιν. Και  για τις δυο θέσεις, τα κριτήρια είναι τα αθλητικά προσόντα και η ποιότητα. Περισσότερα χρήματα θα δοθούν για τον ξένο στη θέση «4».

Η περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού ήταν ομοιογενής. Δύσκολα αλλάζει μια πετυχημένη συνταγή. Με τον Ντόρσεϊ θα γίνει διαπραγμάτευση. Ο Ελληνοαμερικάνος είχε καλή παρουσία στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκα, δεν βοήθησε όσο θα μπορούσε στα πλει οφ κόντρα στην Μονακό και στον μικρό τελικό, εμφανίσθηκε στο τρίτο δεκάλεπτο του ημιτελικού με την Εφές. Ο Ντόρσεϊ, όμως, δεν «πιάνει» θέση ξένου παίκτη και αν αποκτηθεί και άλλος ξένος στη περιφέρεια, θα χαλάσουν οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στην φετινή περίοδο. Ο Μπαρτζώκας θέλει να συνεχίσει ο Ντόρσεϊ. Είναι επιλογή του, πριν απ’ έναν χρόνο και πιστεύει ότι στην δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερος, γιατί όσο και αν έχει στο…πίσω μέρος του μυαλού του, το ΝΒΑ, έχει ισχυρό κίνητρο να κατακτήσει μια Ευρωλίγκα.

Αυτό που χρειάζεται ενισχυτικά ο Ολυμπιακός είναι ένας καθαρόαιμος σούτερ στην θέση. Μπορεί ο Βεζένκοφ να έκανε την καλύτερη χρονιά του και να είχε καλά ποσοστά ευστοχίας (66% στα δίποντα, 37,2% στα τρίποντα), αλλά ο Ολυμπιακός θα αυξήσει τις επιλογές του και τις… απειλές προς κάθε αντίπαλο καλάθι με παίκτη που θα έχει άνω του 40% από τα 6.75μ. και με την ανάλογη σταθερότητα ευστοχίας.

Καλά όλα αυτά τα αγωνιστικά κριτήρια για τους παίκτες που θα αποκτηθούν από τον Ολυμπιακό, αλλά υπάρχει το πρώτιστο. Οι χαρακτήρες που θα αφομοιωθούν από την υπάρχουσα «ερυθρόλευκη» οικογένεια, πέραν του δεδομένου επαγγελματικού πλαισίου…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.