Μονακό και Μπάγερν «αντέχουν» την ολοκλήρωση της έκπληξης;

Απόψε, στον τρίτο αγώνα που είναι διαχρονικά κομβικός για την ψυχολογία των ομάδων στην έκβαση των play offs, το μεγαλύτερο άγχος βαραίνει τον γηπεδούχο.

Mονακό και Μπάγερν ανοίγουν σήμερα τις έδρες τους για να υποδεχτούν τον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα, στο Game3 των play offs  της Εuroleague, έχοντας ανακτήσει το πλεονέκτημα έδρας, με τις νίκες που πέτυχαν, αμφότερες, στο δεύτερο παιχνίδι  του ΣΕΦ και του «Παλάου Μπλάου Γκράνα». Οι Μονεγάσκοι και οι Βαυαροί δεν έχουν καλύτερες ομάδες από τους Πειραιώτες και τους Καταλανούς. Γνωρίζουν και οι δυο ομάδες, ότι ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα, παραμένουν τα βαριά ονόματα της διοργάνωσης, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλων που τις ακολουθούν, έχουν μεγάλη ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, διαθέτουν ακριβότερες ομάδες (ειδικά η Μπαρτσελόνα) και εν κατακλείδει θα είναι πολύ δύσκολη για εμπορικούς και άλλους λόγους, στις εξέδρες του «Stark Arena», να μην είναι οι χιλιάδες φίλοι τους, αλλά στις θέσεις τους να βρεθούν κάποιες εκατοντάδες κατοίκων του Πριγκηπάτου και του Μονάχου.

Η Μονακό και η Μπάγερν διαθέτουν, πλέον, την ευκαιρία που έχουν ως γηπεδούχες να «τελειώσουν» την σειρά των αγώνων τους, στα «σπίτια» τους, να ολοκληρώσουν την έκπληξη… μεγατόνων και να εμφανισθούν για πρώτη φορά σε F4 της διοργάνωσης, στο Βελιγράδι.

Μπάσκετ, φυσικά, δεν παίζουν ούτε οι φίλαθλοι όσο πολλοί και αν είναι, ούτε τα brand names, oύτε τα «know how» όσα «βαριά» και αν είναι και πάντα στον  παγκόσμιο αθλητισμό, είναι ευχάριστη η όποια έκπληξη του αουτσάιντερ που νικά το φαβορί και αυτή η στιγμή μένει ανεξίτηλη στην ιστορία και μνημονεύεται για δεκαετίες. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν. Τουλάχιστον μια δεκάδα. Κι αν μια από τις δυο ομάδες, καταφέρει να προκριθεί, θα ισοδυναμεί με κατάκτηση της ίδιας της Euroleague.

Εξάλλου, οι γνώριμοι «θαμώνες» των F4 στην ιστορία της Euroleague, είναι η ΤΣΣΚΑ που έχει «καπαρώσει» 21 φορές την μια θέση, αλλά έχει αποβληθεί από την φετινή διοργάνωση, οι ισπανικές Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, οι ελληνικές Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κι ας συμπλήρωσαν οι «πράσινοι» 10 χρόνια θέασης του φάιναλ φορ και οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν για τελευταία φορά, το 2017 και η Μακάμπι. Μεμονωμένες «πινιλιές» σε αυτόν τον… «καμβά» του κλειστού κλάμπ συμμετοχών, είναι οι συμμετοχές της Εφές, της Φενέρμπαχτσε, της Ταού και Μπασκόνια, της Σιένα, της Φορτιτούτο Μπολόνια.

Η Μονακό και η Μπάγερν δεν ανήκουν ούτε στην κατηγορία της δεύτερης ταχύτητας της  Εuroleague, με την έννοια της παράδοσης και της διαχρονικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά είναι στην τρίτη «ταχύτητα». Γνωστοί σύλλογοι στον ευρωπαϊκό αθλητισμό για τις ομάδες ποδοσφαίρου τους, ειδικά η «ισόβια» πρωταθλήτρια Γερμανίας και 6άκις κάτοχος του Champions League, παρά για τις ομάδες μπάσκετ που βρίσκονται ακόμα στην αρχή της προσπάθειας τους να αποκτήσουν λάμψη.

Πριν από την έναρξη των φετινών play offs, ελάχιστοι θα ήταν αυτοί που θα πόνταραν χρήματα στο 1-1 των δυο πρώτων αγώνων, Ολυμπιακού-Μονακό και Μπαρτσελόνα-Μπάγερν, ιδιαίτερα μετά και  το 1-0 που πέτυχαν οι ομάδες με το πλεονέκτημα έδρας. Θα ήταν πολύ περισσότεροι που θα πόνταραν χρήματα στο 1-1 του ζευγαριού Ρεάλ-Μακάμπι και τελικά η «βασίλισσα» διασφάλισε την έδρα της, σε περίπτωση διεξαγωγής πέμπτου αγώνα και πάλι στην Μαδρίτη. Θα πόνταραν ακόμα περισσότεροι στο 1-1 του ζευγαριού Αρμάνι-Εφές στα δυο παιχνίδια του Μιλάνου, γιατί φαινομενικά οι αγωνιστικές διαφορές ήταν οι μικρότερες δυνατές από τα άλλα τρία ζευγάρια των play offs.

Τα play offs είναι η επιτομή των ανατροπών. Των μερικών ανατροπών, τουλάχιστον, γιατί ομάδες που βρέθηκαν στο 0-2 δεν επέστρεψαν ποτέ στο 3-2. Και μέχρι το τζάμπολ των τρίτων αγώνων, Μονακό-Ολυμπιακού και Μπάγερν-Μπαρτσελόνα, τα δυο αουτσάϊντερ έχουν φτάσει σε μερική ανατροπή έκπληξης.

Απόψε, στον τρίτο αγώνα που είναι διαχρονικά κομβικός για την ψυχολογία των ομάδων στην έκβαση των play offs, το μεγαλύτερο άγχος βαραίνει τον γηπεδούχο. Σε αυτό το μπράντεφερ που έχει λυγίσει το χέρι του φαβορί προς την πλευρά του αουτσάϊντερ, θα μετρήσει σε συντριπτικό ποσοστό, αν η Μπάγερν και η Μονακό, μπροστά στο κοινό τους, πλέον, καταφέρουν να σηκώσουν το βάρος των δυο αποφασιστικών βημάτων που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της πρόκρισης, γιατί αντιλαμβάνονται και οι δυο ομάδες, ότι γίνει «break» στο «break», ακόμα και αν ισοφαρίσουν σε 2-2 νίκες στον τέταρτο αγώνα, δεν πρόκειται να «γλιτώσουν» στον πέμπτο αγώνα, στην έδρα του Ολυμπιακού και της Μπαρτσελόνα. Θέλει περίσσια πίστη από την Μονακό και την Μπάγερν ότι μπορούν να νικήσουν σε τρείς συνεχόμενους αγώνες τους καλύτερους αντιπάλους τους.

Θα δούμε και την διαιτητική συμπεριφορά προς τις τέσσερις ομάδες στον τρίτο και στον τέταρτο αγώνα, γιατί «διέρρευσε» ότι μετά τους πρώτους αγώνες Ολυμπιακού-Μονακό και Μπαρτσελόνα-Μπάγερν, οι φιλοξενούμενες ομάδες ζήτησαν ανεπίσημα από την διοργανώτρια αρχή, να μην νιώθουν «καταδικασμένες» για το 2-0…  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.