Euroleague: Η ελληνική «κατάρα» του πλεονεκτήματος και η αντεπίθεση των αουτσάιντερ

Τα πλέι-οφ της Euroleague εκκινούν και οι ομάδες με μειονέκτημα έδρας μοιάζουν να μπορούν να σπάσουν μια κατάρα που κρατά εδώ και τρία χρόνια. Κόντρα στην παράδοση θα επιδιώξει να προκριθεί στο Final-Four ο Ολυμπιακός, καθώς οι ελληνικές ομάδες με το νέο φορμάτ μετρούν τρεις αποκλεισμούς έχοντας το πλεονέκτημα έδρας.

Τα φετινά πλέι-οφ ξεκινούν στα… παρκέ των καναλιών Novasports και μετά από καιρό τα αουτσάιντερ, οι ομάδες με το μειονέκτημα έδρας, μοιάζουν να έχουν αρκετές πιθανότητες πρόκρισης στο Final-Four. Ας ελπίσουμε φυσικά ο Ολυμπιακός να μην πέσει… θύμα έκπληξης από την Μονακό, συνεχίζοντας την άσχημη παράδοση των ελληνικών ομάδων όταν έχουν το πλεονέκτημα έδρας στα πλεί-οφ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο φορμάτ, την τελευταία πενταετία δηλαδή, οι ελληνικές ομάδες είναι οι μοναδικές στην Euroleague που έχουν καταφέρει να αποκλειστούν στα προημιτελικά έχοντας το πλεονέκτημα!

Συγκεκριμένα οι ομάδες με πλεονέκτημα έδρας την τελευταία πενταετία μετρούν 13 προκρίσεις και μόλις 3 αποκλεισμούς! Το απίθανο της υπόθεσης είναι ότι και οι τρεις αποκλεισμοί είναι ελληνικοί (δύο για Παναθηναϊκό και ένας για Ολυμπιακό). Την σεζόν 2016-2017, την πρώτη του νέου συστήματος διεξαγωγής, ο Παναθηναϊκός είχε αποκλειστεί με 3-0 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια, Φενέρμπαχτσε παρότι είχε πλεονέκτημα. Οι άλλες τρεις ομάδες με πλεονέκτημα (Ρεάλ, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ) κατόρθωσαν να προκριθούν στην 4άδα.

Την επόμενη σεζόν (2017/18) και οι δύο ομάδες μας είχαν πλεονέκτημα έδρας, όμως αμφότερες αποκλείστηκαν από Ρεάλ (ο Παναθηναϊκός) και Ζάλγκιρις (ο Ολυμπιακός) με 3-1. Αυτοί ήταν και οι δύο τελευταίοι αποκλεισμοί ομάδων με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Έκτοτε οι ομάδες που τερματίζουν στην τετράδα της Regular Season μετρούν ένα απίθανο 8-0 (τα πλέι-οφ της σεζόν 2019/20 δεν έγιναν λόγω του κορωνοϊού).

Ο Ολυμπιακός θέλει να σπάσει την… κατάρα των ελληνικών ομάδων και παράλληλα να συνεχίσει το σερί των ομάδων με πλεονέκτημα έδρας. Αν και φέτος τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για τα φαβορί. Πέραν του Ολυμπιακού, που αντιμετωπίζει την επικίνδυνη και πολύ φορμαρισμένη Μονακό (13 νίκες στα τελευταία 15 παιχνίδια Euroleague), Ρεάλ και Μιλάνο δεν δείχνουν σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

Η μεν Ρεάλ ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια της σεζόν με τέσσερις σερί ήττες και παίζει κακό μπάσκετ και στο ισπανικό πρωτάθλημα. Το δε Μιλάνο προσπαθεί αν ξεπεράσει το σοκ της απώλειας του Ντίνου Μήτογλου και την επέλαση του κορωνοϊού. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό Μακάμπι και Εφές αντίστοιχα, έχουν μεγάλες ευκαιρίες μπροστά τους για να προκριθούν στο Final-Four με μειονέκτημα έδρας. Το ζευγάρι της Μπαρτσελόνα με την Μπάγερν έχει ξεκάθαρο φαβορί τους «μπλαουγκράνα» και δύσκολα οι σκληροτράχηλοι Βαυαροί θα καταφέρουν να κάνουν την έκπληξη.

Καλά πλέι-οφ να έχουμε!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.