Euroleague: Η ενότητα των εταίρων «βομβαρδίζεται» από την αποβολή των ρωσικών ομάδων

Χωρίς τις ρωσικές ομάδες η Ευρωλίγκα 2021-22 θα ολοκληρωθεί «ακρωτηριασμένη» και οι παρενέργειες του πολέμου στη Ουκρανία θα δοκιμάσουν την ενότητα της διοργάνωσης.

Eν αρχή η «έκρηξη» της πανδημίας τους τρείς τελευταίους μήνες με τις 17 αναβολές αγώνων, των οποίων η ολοκλήρωση διεξαγωγής δεν έχει γίνει ακόμα και εν συνεχεία ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει φέρει στην…έξοδο, τις τρείς ρωσικές ομάδες, αλλάζουν πλήρως την φυσιογνωμία της φετινής Ευρωλίγκα. Οι άλλες 15 ομάδες της διοργάνωσης και ειδικά οι οκτώ που διεκδικούν την πρόκριση τους στα πλει οφ της Ευρωλίγκα, θα ολοκληρώσουν την φετινή σεζόν, χωρίς την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και την Ούνικς Καζάν. Oι δυο (Ζενίτ, ΤΣΣΚΑ) εκ των τριών εκπροσώπων του ρωσικού μπάσκετ που βρίσκονται σε αναστολή δράσης, ύστερα από την πρόσφατη απόφαση της διοργανώτριας αρχής (η οριστικοποίηση ή όχι της αποβολής τους θα γίνει στις 20 Μαρτίου), είναι σε θέση πρόκρισης στα πλει οφ.

Αν, ο ρωσικός στρατός δεν εισέβαλλε στην Ουκρανία και η Ευρωλίγκα συνεχιζόταν, χωρίς παράπλευρες, αθλητικές απώλειες, οι τρείς ρωσικές ομάδες, θα έπαιζαν στα πλει οφ και θα διεκδικούσαν πρόκριση στο Final-4 του Βελιγραδίου. Μέχρι την 26η αγωνιστική, η Ζενίτ ήταν στην 5η θέση (14 νίκες-9 ήττες), παρά τα δυο λιγότερα παιχνίδια που έχει λόγω της πανδημίας και των αναβολών, η ΤΣΣΚΑ μ’ έναν λιγότερο αγώνα  ήταν στην 6η θέση (14 νίκες-10 ήττες) και η Ούνικς στην 9η θέση, έχοντας εκκρεμότητες τριών αγώνων.

Αναμφίβολα και ανεξαρτήτως της αιτίας για την αποβολή των ρωσικών ομάδων, η φετινή Ευρωλίγκα «ακρωτηριάζεται» χωρίς τρείς ομάδες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικά, η ΤΣΣΚΑ, η οποία έχει απουσιάσει σ΄ ένα Final-4, τα 21 τελευταία χρόνια.  Οι κυρώσεις της Δύσης, σε όλα τα επίπεδα, φέρνει και την τιμωρία της αποβολής των τριών ομάδων που χάνουν την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση τους και συνεχίζουν να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της VTB, χωρίς τους ξένους παίκτες που είχαν, μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρωλίγκα θα πορευτεί και θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαϊου με τον τελικό του Final-4, χωρίς τις 3 ρωσικές ομάδες. Απομένουν έξι αγωνιστικές (μια εβδομάδα διπλών υποχρεώσεων) μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης, μαραθώνιας φάσης και ήδη οι άλλες 15 ομάδες αποφάσισαν ομόφωνα να μην αφαιρεθούν όλα τα αποτελέσματα των αγώνων τους με τις τρείς ρωσικές.

Αυτονόητα, στην ανάδειξη της νέας πρωταθλήτριας Ευρώπης, το 2022, θα υπάρχει αλλοίωση από την αποβολή των ρωσικών ομάδων, γιατί ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα ήταν η πορεία τους. Μπορεί και καμία να μην έφτανε στο Βελιγράδι, αλλά δεν θα το μάθουμε ποτέ, αν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο ή όχι.

Στην βαθμολογική κατάταξη, χωρίς τα αποτελέσματα των ρωσικών ομάδων, η πιο ευνοημένη ομάδα είναι η Μπάγερν Μονάχου που ανέβηκε πέντε θέσεις (από την 11η στην 6η), ενώ και η περσινή πρωταθλήτρια Αναντολού Εφές ισχυροποίησε την θέση της στην πρώτη οκτάδα και από την 8η θέση ανέβηκε στην 5η. Στα υψηλά κλιμάκια της βαθμολογίας και στις 4 ομάδες που θα παίξουν με πλεονέκτημα έδρας, η αφαίρεση των ρωσικών αποτελεσμάτων δεν προκάλεσε «ούτε κρύο, ούτε ζέστη». Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Αρμάνι και Ολυμπιακός οδεύουν ολοταχώς για το πλεονέκτημα έδρας και η αποβολή των ρωσικών ομάδων, δεν αλλάζει κεραίας τις θέσεις τους. Η μεταξύ τους θέσεις ενδεχομένως και να αλλάξουν από την 2η μέχρι την 4η θέση, καθώς η πρωτοπόρος Μπαρτσελόνα έχει  διαφορά δυο νικών από την Ρεάλ και την Αρμάνι και τριών νικών από τον Ολυμπιακό.

Για τις θέσεις 5-8 που δίνουν πρόκριση με μειονέκτημα έδρας, εκτός από την Εφές και την Μπάγερν, η Μακάμπι και η Μονακό συμπληρώνουν την πρώτη οκτάδα, αλλά κάθε άλλο παρά είναι κατοχυρωμένες. Η Φενέρ και ο Ερυθρός Αστέρας που είναι οι… «χαμένες» από την αποβολή των ρωσικών ομάδων, καθώς είχαν θετικά αποτελέσματα από τις αναμετρήσεις τους, αλλά αφαιρέθηκαν (3-0 και 4-1 αντίστοιχα), παραμένουν σε απόσταση μίας νίκης από τους Μονεγάσκους και δυο από τους Ισραηλινούς.

Άλλη σύνθεση είχε η Ευρωλίγκα, όταν άρχισε τον προηγούμενο Οκτώβριο και με άλλη θα ολοκληρωθεί. Οι τρείς ρωσικές ομάδες δεν έχουν το περιθώριο να αντιδράσουν νομικά για την αποβολή τους, να διεκδικήσουν διαφυγόντα κέρδη, όταν υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απομόνωση του ρωσικού αθλητισμού σε όλα τα σπόρ. Απλά, για την επόμενη Ευρωλίγκα 2022-23 και με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία να είναι άγνωστες, η ενότητα της ιδιωτικής διοργάνωσης των 11 εταίρων, θα δεχτεί ισχυρή δοκιμασία…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.